31. března 2025, svátek má Kvido

Kavárna Alchymista

Adresa:
Jana Zajíce 975/7, Praha 7 17000
Telefon:
233383746

Otevírací doba

Pondělí
10:30 - 19:30
Úterý
10:30 - 19:30
Středa
10:30 - 19:30
Čtvrtek
10:30 - 19:30
Pátek
10:30 - 19:30
Sobota
10:30 - 19:30
Neděle
10:30 - 19:30
Právě je zavřeno

Poskytované služby

Pořádání akcí

Nekuřácká cukrárna, kavárna a čajovna s jedenáctiletou tradicí. Vytvořena je v retro stylu evokujícího období kaváren první republiky. Dominantou příjemného, dřevem obloženého interiéru je stropní malba znázorňující relikvie alchymie. Atmosféru starých dob dokresluje tématická hudba, nabídka denního tisku a čerstvé květiny. Propojením se sousední galerií Scarabeus si můžete prohlédnout exponáty galerie.

Cukrárna, čajovna a kafírna Alchymista byla otevřena v červenci roku 1998. Je vytvořena v retrostylu, který navazuje na prvorepublikové kavárny. Nabízí příjemné prostředí v dřevem obložených prostorách, které navrhl arch. Martin Stránský a realizovala jej firma Kuber. Prostoru dominuje nástropní malba Jana Kristoforiho, symbolizující alegorii alchymie. Tento významný český umělec se věnoval tématu alchymie i ve svých dalších malířských a grafických dílech.. Prostředí spoluvytváří příjemná stylová hudba, nabídka denního tisku a čerstvé květiny z květinářství Jitky Kolmanové (Farského 1, Praha 7). Z důvodů velkého zájmu zákazníků byla v cukrárně Alchymista v roce 2006 provedena rekonstrukce, kterou podle návrhu majitelů realizovala firma Tandler. Došlo k propojení s galerií Scarabeus, která se od roku 1995 věnuje prezentaci autorských výstav českých i zahraničních umělců (www.galeriescarabeus.cz). V roce 2009 byly provedeny prostorové změny, došlo k rozšíření kapacity kavárny a k propojení s muzeem kávy (www.muzeumkavy.cz), které seznamuje návštěvníky s historií pěstování kávy, výrobou kávovinových náhražek, historickými reklamními materiály o kávě, sbírkou dóz na kávu, s mlýnky, pražičkami a dalšími předměty týkající se kávy.

V roce 2010 došlo k propojení celého prostoru s výstavními prostory galerie scarabeus. Celý projekt tak dostal zastřešující název Letenský Montmartre. Součástí tohoto komplexu je romantická zahrada (letní,jarní,podzimní) ve vnitrobloku, která je zároveň součástí galerijní expozice pro exteriérové artefakty. Část zahrady s jezírkem a rybami je určena i pro posezení s konzumací pro hosty kavárny Alchymista. Ojedinělou zahradu, návštěvníci nazývají oázou velkoměsta. Galerii, cukrárnu a zahradu založila výtvarnice Kateřina Ebelová, Ph.D. V posledních letech se o provoz cukrárny Alchymista stará její dcera Mgr. Patricie Ebelová. Jelikož se Alchymista nachází mezi dvěma krásnými parky – Stromovkou a Letenskými sady, tedy místy častých procházek se psy, je i pes naším hostem (žádáme však hosty, aby byl na vodítku). Nyní u nás najdete i malý koutek pro děti k dispozici jsou též pastelky a papíry na kreslení.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.

Městský překážkový závod se vrací do legendárních Bohnic!

Připravte se na adrenalinovou jízdu! Městský překážkový závod se 11.–12. dubna 2025 vrací do Psychiatrické nemocnice Bohnice, místa s jedinečnou atmosférou, kde se historie snoubí s výzvou. Čekají vás ikonické překážky, běh mezi starobylými budovami, rozlehlými parky i tajuplnými zákoutími. Tohle není jen obyčejný závod – tohle je výzva, která vás prověří!

Oslavte Mezinárodní den Cavy s Codorníu – tradicí španělského šumivého vín

Každoročně 23. dubna si milovníci šumivých vín po celém světě připomínají Mezinárodní den Cavy – svátek věnovaný výjimečnému španělskému vínu vyráběnému tradiční metodou. Cava se může pochlubit jemnějšími bublinkami, bohatší chutí a delší dobou zrání oproti populárnímu Proseccu, a přitom si zachovává dostupnou cenu. Značka Codorníu zve všechny milovníky šumivých vín k oslavě tohoto výjimečného dne s jejími vybranými cuvée. Připravili jsme pro vás přehled toho, čím se Cava liší, jak ji správně podávat i s jakými pokrmy ji nejlépe kombinovat.

Tacos, mole, ceviche i BBQ. V Holešovicích otevřela nová restaurace – Mexická

Na gastronomické mapě Prahy přibývá místo, které láká vůněmi a barevnou kuchyní. Restaurace Mexická, nejnovější projekt z dílny gastroaliance Together, přináší mexickou atmosféru do dynamicky se rozvíjející pražské čtvrti. Hosté se mohou těšit na ručně vyráběné kukuřičné tortilly, bohaté mole, čerstvé ceviche i BBQ maso připravované ve smokeru.

Oslavy 130 let Holešovické tržnice v gurmánském stylu!

Přijďte si do Holešovické tržnice zavzpomínat i nasát čerstvou energii. Připravované akce vás naladí gurmánsky a zavedou na kulinářský obřad i denní kázání. A kdo si pospíší s nákupem vstupenek, zažije mši v podání Kryštofa Bartoše!

KAM NA PRAVOU NEAPOLSKOU PIZZU? DO ROSSOPOMODORO!

Pokud jste někdy ochutnali pravou neapolskou pizzu, určitě si ji pamatujete. Její jedinečnost spočívá nejen v kvalitních ingrediencích, ale i v tradičním způsobu přípravy a pečení, díky čemuž má nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete autentický zážitek, nemusíte cestovat do Neapole – v Praze, konkrétně v nově otevřené pobočce Rossopomodoro na Vinohradech, si můžete vychutnat skutečnou neapolskou pizzu. Tato pobočka je druhá v pořadí a jejím majitelem je Alberto Lagorio, se kterým jsme si povídali o tom, co stojí za úspěchem jeho konceptu.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.