18. září 2024, svátek má Kryštof
Zlín. Město unikátní funkcionalistické architektury

Zlín. Město unikátní funkcionalistické architektury

Existují místa, která jsou na pohled k nerozeznání. A pak je tady Zlín. Město, které vás překvapí svou jedinečností a unikátností. Projdete-li se jeho ulicemi, objevíte klenoty funkcionalistické architektury, stovky červených cihlových domků a rozsáhlý areál bývalých továren Baťa. Právě zde se začala psát kapitola průmyslové revoluce, vznikly nejmodernější továrny a unikátní koncept továrny v zahradách, který se stal vzorem pro celé město.

foto-1-zlin-foto-jiri-baran.jpgFOTO: Zlín, Jiří Baran

Zlín je jedním z nejvýznamnějších metropolí meziválečné moderní architektury a jediným důmyslně postaveným funkcionalistickým městem v Evropě. Pokud toužíte poznat výjimečnost Baťova Zlína, tady je seznam míst, která byste rozhodně neměli minout. 

Tovární areál a 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Začněte v industriálním areálu, jehož tovární budovy z červených cihel, seřazené do pravidelných řad, připomínají dobu Baťova obuvnického impéria. Na začátku komplexu narazíte na moderně zrekonstruované továrny s kavárnami, restauracemi, obchůdky i bistry. Objevíte zde také 14|15 BAŤŮV INSTITUT s Muzeem jihovýchodní Moravy, které má jedinečnou expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost představující příběh slavné značky Baťa. K vidění je tu i více jak 600 exponátů obuvi z nejrůznějších koutů světa, od maličkých botiček japonských gejš až po monstrózní boty basketbalisty Shaquilla O´Neala nebo boty z pštrosího peří či lidských vlasů. Součástí je i expozice slavných cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, které vévodí stříbrná Tatra 87.

foto-2-tovarni-areal-a-14-15-batuv-institut-foto-tomas-novosad-archiv-zlinsko-a-luhacovicko.jpgFoto: 14 15 BAŤŮV INSTITUT foto Tomáš Novosád archiv Zlínsko a Luhačovicko

Baťův mrakodrap a pojízdná kancelář ve výtahu

Ikona města a dominanta továrního areálu. To je impozantní 21. budova – Baťův mrakodrap, ve své době druhá nejvyšší stavba ve střední Evropě a první v Československu. Najdete v ní spoustu zajímavostí – vyhlídkovou terasu s dalekohledy a kavárnou, bronzový 3D model města, ředitelské patro v původním vzhledu, rychlovýtahy a nejdelší páternoster v České republice. Největší atrakcí je však unikátní pojízdná kancelář ve výtahu. Tato mobilní kancelář o rozměrech 6 x 6 metrů má zatemňovací okna, psací stůl, telefony, mapu světa, klimatizaci i funkční umyvadlo s tekoucí vodou.  

foto-3-batuv-mrakodrap-foto-tomas-novosad-archiv-zlinsko-a-luhacovicko.jpgFOTO: Baťův mrakodrap, Tomáš Novosád archiv Zlínsko a Luhačovicko

Památník Tomáše Bati

Bez jediné cihly a za použití pouhých tří materiálů shlíží na město krystalicky čistá budova připomínající osobnost Tomáše Bati. Skleněný Památník Tomáše Bati je symbolem města a odborníky považován za perlu světového funkcionalismu. Nechte se okouzlit čistými liniemi tohoto architektonického skvostu, který je svým významem srovnatelný s takovými ikonami jako je brněnská vila Tugendhat či pražská Millerova vila. Katedrální sklo, netypické osvětlení i ukrytá symbolika jen umocňují jedinečnost této mimořádné stavby. Vnitřní prostor je velmi střídmý až prázdný, rozdělen pouze sloupy a jednoramenným schodištěm. Hlavním výstavním artefaktem je letadlo Jnkers F-13ge, ve kterém skončila Baťova životní cesta. 

foto-4-pamatnik-tomase-bati-foto-mcumediacz-archiv-smz.jpgFOTO: Památník Tomáše Bati, mcumedia.cz archiv SMZ

Kolonie baťovských domků

V cihlovém domku mezi baťovskými internáty pod památníkem najdete Infopoint baťovského bydlení. Právě tady se dozvíte všechno o baťovských domcích, kterých je ve Zlíně téměř dva tisíce. Zjistíte, co je to jednodomek, dvojdomek a čtyřdomek a pro koho byly určeny. Prohlédněte si expozici a pak se vydejte na procházku po nejstylovějším zlínském bydlení. Například do nejstarší čtvrti Letná, kde Tomáš Baťa s výstavbou typických cihlových domků pro své zaměstnance začal. 

foto-5-batovske-domky-foto-jiri-novosad-archiv-zlinsko-a-luhacovicko.jpgFOTO: Baťovské domky, Jiří Novosád, archiv Zlínsko a Luhačovicko 

TIP: Komentované prohlídky ZÓNA ZLÍN jsou pravidelné procházky po zlínské architektuře. S lokálním průvodcem se projdete po architektonických skvostech i po baťovském bydlení a poznáte Zlín jako místňáci. Nebo se vydejte po vlastní ose se Zlínským architektonickým manuálem (ZAM), který má i svou vlastní mobilní aplikaci.

Vila Tomáše Bati

Moderní architekturu města doplňují i ředitelské vily a vily významných osobností. Jednou z nejvýznamnějších vil je rodinná vila manželů Baťových. Stojí v krásné zahradě nedaleko továrního areálu a neztratila nic ze svého kouzla, kdy byla v roce 1912 postavena. Nahlédněte do jedinečných prostor s řadou architektonických skvostů a autentických prvků, jako je původní dřevěné obložení, mosazní lustr, intarzie, mramorové obklady či okna s barevnými vitrážemi. Čeká vás prohlídka do proslulé šéfovy pracovny, obývacího pokoje, knihovny, pánského salónku i kuchyně Marie Baťové, kde se vařily ty nejlepší rodinné obědy.

foto-6-vila-t-bati-archiv-nadace-tomase-bati.jpgFOTO: Vila T. Bati, archiv Nadace Tomáše Bati

TIP: V rámci VIII. ročníku festivalu Týden Baťa, který se uskuteční 16.–20. září 2024 v prostorách vily T. Bati a přilehlé zahrady se můžete každý den těšit na zajímavé přednášky, skvělý doprovodný program i komentované prohlídky vily.

Zikmundova vila

Ani muzeum, ani uměle vytvořená expozice, ale autentický prostor v podobě, jak jej téměř 70 let užíval cestovatel Miroslav Zikmund. Vila s rozsáhlou zahradou, v lukrativní vilové čtvrti na Nivách, je ojedinělá svou architekturou, unikátním dochovaným interiérem a neopakovatelná svým příběhem. Interiéru vévodí ohýbaný nábytek, tisíce knih, stovky artefaktů a suvenýrů, které si Miroslav Zikmund přivážel domů z celého světa. Díky své unikátnosti a bohaté historii se dnes tato vila pyšní statutem nemovité kulturní památky České republiky. Navštivte jedinečné místo, ve kterém potkáte celý svět. 

foto-7-zikmundova-vila-foto-onomono-photography-archiv-zikmundova-vila.jpgFOTO: Zikmundova vila, Onomono Photography, archiv Zikmundova vila

Další tipy na zajímavá místa objevíte na www.ic-zlin.cz a www.batuvregion.cz. Zlín je i skvělým výchozím bodem pro objevování jeho blízkého okolí. Vydat se můžete za krásnou přírodou Hostýnských a Vizovických vrchů, pozorovat místní krajinu z výšky rozhleden, projet se na kole po nedokončené Baťovy železnice, objevit výjimečná muzea, hrady i jedinečné farmy. Tipy na krásné výlety na Zlínsku a Luhačovicku najdete na www.zlinsko-luhacovicko.cz.

 

ČTĚTE DÁLE

Firemní akce na jižní Moravě: 7 + 1 tip na oslnivý zážitek

Jižní Morava, to je synonymum slunečných dnů, cyklostezek mezi vinicemi, krásných památek, vinařských slavností, jiskřivého vína, skvělého jídla... prostě pohody. Je to ale i region, který nabízí nepřeberné možnosti pro firemní eventy, neotřelá místa pro akční teambuildingy a skvělé zázemí pro velké konference!

Firemní akce v srdci Krkonoš: objevte Grund Resort

Sehnat prostor s kvalitním zázemím, cateringem a dostatečnou ubytovací kapacitou může být náročné, Grund Resort Golf & Ski v Mladých Bukách v Krkonoších nezklame - na firemní akce se zde specializují a vyjdou vám vstříc ve všech ohledech.
Reklama
reklama

6 DŮVODŮ, proč si udělat výlet do Bratislavy

Objevte kouzlo města na Dunaji, nadchněte se pro jeho historii, zažijte skvělou atmosféru a ochutnejte jeho různorodost. Dopřejte si 72 hodinový výlet plný zážitků v městě, kde je všechno na skok.

„THE UNIVERSE OF JOHN WILLIAMS“ Strhující melodie legendy filmové hudby exkluzivně v pražském O2 universu. Jedinečná originální show poprvé v ČR!

Jedinečná show „The Universe of John Williams“ v podání The City of Prague Philharmonic Orchestra s hostujícím dirigentem Petem Harrisonem skládá hold nejslavnějšímu skladateli filmové hudby všech dob, držiteli pěti Oscarů. Hudba Johna Williamse, vepsaná do srdce každého filmového fanouška, ožije výpravnými projekcemi, komentáři „ze zákulisí“ vzniku kultovních melodií, a také velkolepou světelnou show už 7. prosince v pražském O2 universu.

Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací – nový a ještě lepší!

Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky. Winter Wonderland otevírá v pátek 18. 10. 2024.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.