Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
5. července 2024, Den slovanských věrozvestů Cyrila a Metoděje
Zábavné putování po Sokolovsku

Zábavné putování po Sokolovsku

Sokolovsko si možná většina z vás spojí s těžbou hnědého uhlí. Při bližším poznání však zjistíte že srdce západočeských lázní skrývá celou řadu zajímavých památek, krásnou okolní přírodu a spoustu dalších přírodních i kulturních lákadel.

hartenberg-07.JPG

Sokolovské poklady

Ve Sokolově je spousta památek a zajímavostí, které stojí za návštěvu. Přímo v centru města najdete chráněnou kulturní památku – zámek Sokolov. Stojí tam od poloviny 13. století a jeho nynější podobu ovlivnila především gotická a barokní přestavba. V roce 1960 bylo v části zámku vybudováno krajské muzeum zaměřené na historii regionu, hornictví, ekologii a geologii. V zámku najdete i ukázky porcelánu a skla z místních skláren či knihovnu muzea s více než šesti tisíci svazky. Zpřístupněno je návštěvníkům také sklepení zámku se sokolovským pokladem z 90 let.

Z místních památek si pozornost jistě zaslouží ještě kapucínský klášter s kostelem sv. Antonína Paduánského. Areál, který sestává z několika budov, jež obklopují čtvercový rajský dvůr, je po rekonstrukci a slouží jako koncertní a výstavní síň. Od roku 2011 se tu také vaří pivo Permon.

e.jpg

Přímo ve městě můžete navštívit rozhlednu Hard. Výhled na centrum města sice zakrývají vzrostlé stromy, zato si ale můžete dobře prohlédnout jeden z místních povrchových dolů.

Sedm kilometrů severozápadně od Sokolova leží jedna z nejstarších památek u nás, hrad Hartenberg. V minulosti byl často dobýván a rabován a v roce 1985 zcela podlehl ničivému požáru. Osud hradu však není lhostejný mnoha dobrovolníkům, kteří se sem každoročně sjíždějí a Hartenberg vlastními silami pomalu opravují. Na hradě se navíc konají velmi oblíbené akce jako Hartenberské strašení, Hartenberské školnění nebo Mikulášská jízda.

bern.jpg

Neposkvrněná příroda a fascinující scenérie

Okres Sokolov je jedinečný rozmanitostí krajiny. V jeho středu je hnědouhelná Sokolovská pánev s řekou Ohří. A z obou stran se zdvihají kopce. Krušné hory na sever a Slavkovský les na jih. To z regionu dělá ideální místo pro zapálené turisty.

Okolí Sokolova je taktéž hojně protkáno cyklostezkami, pokud jste tedy milovníci výletů na kole, určitě se podívejte na místní nabídku. A cyklisté, stejně jako in-line bruslaři či pěší jistě ocení lesopark Bohemia, který se nachází v místě bývalého hnědouhelného lomu a díky zpevněným plochám je vhodný pro různé druhy aktivního odpočinku. Nabízí volně přístupná hřiště a nářadí pro kondiční a workoutové aktivity, dráhu pro kolečkové bruslení a cyklistickou terénní dráhu pro singltrek. V průběhu roku se zde koná řada kulturních a společenských akcí.

hrad.jpeg

TIP: Varhany, na které si ale nezahrajete

Navštívit doporučujeme Rotavské varhany, ty totiž patří k nejkrásnějším geologickým útvarům u nás. Mohutná stěna, která byla kdysi odkryta kamenolomem, byla vyhlášena chráněnou přírodní památkou. Skládá se z dvanácti metrů vysokých, vějířovitě rozložených hranolů, které skutečně připomínají varhaní píšťaly.

Letní zábava

Pokud máte namířeno do Sokolova v letních měsících, vyplatí se znát jména Michal a Medard. Zatímco Michal je název oblíbeného přírodního koupaliště s tobogánem a řadou atrakcí, které vzniklo na místě bývalého povrchového dolu, Medard je zajímavý projekt jezera, které se teprve rodí. V rámci

rekultivace oblasti jezero postupně zaplňuje důl stejného jména západně od města a několik dalších v sousedství. Počítá se s využitím pro vodní sporty a v jeho okolí vzniká rozsáhlá rekreační oblast.

Kromě koupaliště Michal v Sokolově najdete také krytý aquapark. Hráči golfu se mohou vypravit na golfové hřiště v Dolním Rychnově. A kdo má rád stará řemesla a rád si vyzkoušel tradiční řemeslné postupy na vlastní pěst, ten musí navštívit Statek Bernard.

www.zivykraj.cz

 

ČTĚTE DÁLE

ČAS TRÁVENÝ S RODINOU V KRUŠNÝCH HORÁCH

Čas strávený s rodinou V Krušných horách to znamená: čas na snění. Čas na společné objevy. Čas na aktivní dobrodružství. Čas na odpočinek. A především: Jedinečná příroda a četné způsoby trávení volného času jsou zárukou vzrušení a působivých zážitků, ať už je počasí jakékoliv

Last minute dovolená 2024: Poznejte Turecko a prožijte nezapomenutelné okamžiky

Hledáte inspiraci na pohodovou dovolenou pro celou vaši rodinu, partu přátel nebo pro vás samotné? Již nemusíte! Last minute Turecko 2024 představuje ten nejlepší způsob, jak si užít letošní léto naplno, dopřát si trochu slunce i zasloužený odpočinek. Objevte last minute zájezdy TUI a vyrazte za dobrodružstvím klidně hned zítra! Last minute nabídka na vás již čeká.

Paleta zážitků v Libereckém kraji

Liberecký kraj láká milovníky aktivní dovolené svou rozmanitostí a přírodní krásou. Od horských štítů až po malebná jezera, tato oblast nabízí nezapomenutelné zážitky pro každého dobrodruha. Připravte se na dobrodružství, které vás zavede k nám na sever.

Turistická oblast Vysočina West

Přijeďte do turistické oblasti v severozápadní části Vysočiny, která spojuje Pelhřimovsko a Havlíčkobrodsko v dynamickou turistickou destinaci.

Healing Festival 2024: Vzestup draka - Nezapomenutelná dovolená s obrovským přesahem do běžného života.

Připrav se na životní zážitek! Healing Festival se koná v zámecké zahradě ve Světlé nad Sázavou od 7. do 11. srpna a přináší nezapomenutelných pět dnů plných strhující hudby, extatického tance, ale i hlubokých workshopů, inspirativních přednášek a ceremonií.

MEZINÁRODNÍ VÝSTAVA ODHALUJE KAFKŮV VZTAH K VÝTVARNÉMU UMĚNÍ A VIZUÁLNÍ KULTUŘE

U příležitosti stého výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky (3. 6. 1924) se v Západočeské galerii v Plzni otevírá dvojjazyčná česko-německá výstava OČIMA FRANZE KAFKY: MEZI OBRAZEM A JAZYKEM. Vystaven je pestrý výběr prací autorů, které Kafka buď osobně znal anebo jejich díla prokazatelně obdivoval. Nechybí ani ukázky filmů, které Kafku zaujaly, podobně jako plakáty a další projevy populární kultury, které na Kafkův zrak dennodenně útočily. Výstava nezapomíná ani na Kafkovu vlastní kreslířskou tvorbu, která je představena nejen v digitální podobě, ale také jednou originální Kafkovou kresbou, zapůjčenou z Deutsches Literaturarchiv Marbach. Výstava je otevřena od 5. června do 28. října ve výstavní síni Masné krámy.