21. listopadu 2024, svátek má Albert
Vznik dokonalého šálku kávy: od objevu prvního zrnka až po moderní trendy

Vznik dokonalého šálku kávy: od objevu prvního zrnka až po moderní trendy

Káva představuje pro miliony lidí po celém světě nápoj, kterým nastartují svůj den. Její bohatá historie sahá až do 9. století našeho letopočtu, ale příznivci tohoto lahodného nápoje hledají i dnes stále nové způsoby jeho přípravy. Kávová kultura se neustále mění a vyvíjí – víte, jaké jsou nejnovější trendy ve výrobě a pití kávy? A jaká tajemství se skrývají na cestě za dokonalým šálkem kávy?

Tak praví legenda

Poutavá legenda o objevu kávy, datovaná do 9. století, pochází z Etiopské vysočiny. Jednoho dne si zvídavý pastevec koz jménem Kaldi všiml nezvyklého chování svých koz poté, co zkonzumovaly červené plody jistého stromu. Tato náhoda údajně vedla k objevení povzbuzujících vlastností kávy a k počátkům jejího pěstování a následnému rozšíření po celém světě. Pravdivost legendy o Kaldim a jeho kozách dnes již asi neověříme, je však jisté, že tato prastará historka je symbolickým počátkem naší lásky ke kávě.

Cesta k dokonalosti

Pěstování kávy je pečlivý a dlouhý proces, který začíná výběrem optimálních klimatických podmínek – tradičně jsou to například vyvýšené terény v teplých krajinách. Ty nabízí především oblast v tropickém pásu kolem rovníku – mezi obratníky Raka a Kozoroha. Sběr kávových zrn je delikátní záležitost, která vyžaduje precizní načasování. Zrna musí být posbírána přesně v době, kdy dosahují svého vrcholu zralosti – jen tak se následně může plně rozvinout jejich bohatá chuť. V některých oblastech se sklízejí plody jednou ročně, jinde dvakrát za rok. Jsou však i místa, kde sklizeň trvá nepřetržitě. Výběr optimálních podmínek a následná péče pěstitelů kávy od výsadby až po sklizeň přispívají k tomu, že naše šálky nakonec plní aromatický nápoj z vysoce kvalitních kávových zrn.

Výroba kávy je věda

Podmanivá vůně kávy je výsledkem souhry více než 1 500 různých přírodních látek. Z těchto sloučenin vznikají rovněž jemné a velmi rozmanité chuťové profily, které přecházejí od zemitých a čokoládových tónů až po ovocné a květinové. Po sklizni procházejí surová kávová zrna několika fázemi zpracování. Nejdůležitější je pražení, které má na chuť výsledné kávy zásadní vliv. Do této fáze si zrnka ještě zachovávají světle zelenou barvu a teprve v pražírně se promění ve známé „hnědé zlato“ s charakteristickým výrazným aroma. Právě nyní se dají s kávou dělat opravdové divy. Její výslednou chuť můžeme ovlivnit například pomocí zvolené teploty, rychlosti míchání a doby pražení. Stejně jako u vína, i v případě kávy je její příprava doslova alchymií, která každému výslednému druhu vtiskne tisíce odlišných tónů a nuancí.

Arabica vs. Robusta

Existuje řada různých druhů kávových zrn, hlavními odrůdami jsou arabika a robusta. Přestože jsou obě velmi známé, lidé často neví, jaký je v nich vlastně rozdíl. Zrna kávy arabika jsou proslulá svou jemnou chutí a komplexní vůní, káva z nich se vyznačuje sofistikovaným aroma s náznakem citrusů. Naproti tomu robusta se může pochlubit silnějším, více hořkým chuťovým profilem a vyšším obsahem kofeinu, což z ní často činí oblíbenou volbu pro ty, kteří v kávě hledají povzbuzení. Přestože jsou výrazně jiné, mohou se oba druhy zrn skvěle doplňovat. Důkazem je obliba kávy vyrobené ze směsi obou odrůd.

Novinky ve světě kávy

Přestože k objevu kávy došlo již před více než tisíci lety, má nám stále mnoho co nabídnout. Od nových vědeckých poznatků přes šlechtění nových kávovníků až po nejnovější trendy v příchutích a způsobech, jak si kávu můžeme vychutnávat. Stále populárnějšími jsou takzvané "ready to go“ kávy. Jsou připravené k okamžité konzumaci, lze je vzít kamkoliv s sebou, skvělé padnou do ruky a nezabírají příliš místa. Jsou často balené v chytře vymyšlených plechovkách z recyklovatelných materiálů šetrných k přírodě. Výrobci káv, jako je například HELL, se tohoto trendu chopili a nabízejí rozmanitou řadu variant balené kávy. Vychutnat si tak můžete třeba kávu s příchutí exotického kokosu, slaného karamelu nebo aromatického rumového oříšku. Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci tradičních chutí. Ti si mohou v designové plechovce vychutnat buď klasické espresso nebo smetanové latte či krémové cappuccino. Tyto kávy jsou vyrobené z extraktu ze směsi kvalitních kávových zrn arabika a robusta a neobsahují konzervanty.

O společnosti

HELL ENERGY Společnost HELL NERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů. Je rovněž vlastníkem ultramoderní továrny na výrobu a plněné hliníkových nápojových plechovek, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

20.11.2024 - 30.12.2024

Telka slaví 70

1.12.2024 19:00

Tracyho tygr

ČTĚTE DÁLE

Vánoční inspirace? Tipy na firemní a vánoční dárky.

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady, dárečky si užívej! Taky Vám to tak uteklo? Právě proto přinášíme tipy na ty nejlepší firemní a vánoční dárky, aneb vánoční inspirace pro rok 2024. Tak hurá na nákupy, ať nemusíte stát dlouho fronty.

Vánoční balíčky hmyzích dobrot od Grigu – Objevte sváteční dárek, který potěší i překvapí!

Letošní Vánoce mohou být nejen svátkem rodinné pohody, ale také příležitostí ochutnat něco nového, odvážného a zdravého! Grig přichází s jedinečnými vánočními balíčky hmyzích pochoutek, které potěší každého, kdo se nebojí objevovat nové chutě a zážitky. Naše dárkové balíčky obsahují výběr nejlepších pochoutek z jedlého hmyzu, pečlivě zabalených v krásném dárkovém balení, aby vás i vaše blízké okouzlily nejen chutí, ale i vzhledem a originalitou. Pokud hledáte opravdu výjimečný dárek, který obdarovanému přinese něco navíc, vánoční balíčky Grig jsou pro vás to pravé.

Exkluzivní a jedinečné dárky z vinařství Vican pro letošní Vánoce

Letošní Vánoce přináší Rodinné vinařství Vican výjimečné dárkové sety, které potěší všechny milovníky kvalitního vína a ručně vyráběných dárků. Pokud hledáte něco opravdu exkluzivního a originálního, vinařství Vican nabízí dvě jedinečné dárkové sady, které dokonale spojují krásu řemesla a lahodné chutě.

XINZUO PRÉMIOVÉ KUCHYŇSKÉ NOŽE

Představujeme prémiové kuchyňské nože XinZuo – tradiční kvalita s moderním designem.

Třetí ročník projektu „Světla vyprávějí…“ přináší fascinující vesmírný zážitek do Žlutých lázní

Více než stovka světelných soch a objektů tvořená čtyřmi sty tisíci světly ponese v letošní podzimní a zimní sezóně název „Zvonkova cesta vesmírem.“ Světelný park „Světla vyprávějí...“ se již potřetí vrací do Žlutých lázní v Praze. Přináší ohromující podívanou inspirovanou příběhem pohádkové postavy Zvonka. Tento kouzelný průvodce Zvonek vezme malé i velké návštěvníky na nezapomenutelnou cestu tajemstvími vesmíru. Unikátní výstava bude otevřena od 1. listopadu 2024 do 31. ledna 2025 každý den po setmění.

Výběr nejlepších španělských vín pro rok 2024

Loni jsme podnikli objevné cesty po Španělsku, kde jsme navštívili několik renomovaných vinařství a vybraných sommelierů. Společně s nimi jsme degustovali širokou škálu vín,zejména na základě doporučení odborníků jako Robert Parker, James Suckling, Guia Penin či International Wine Challenge (IWC)..Pojďte se s námi podívat na hodnocení a žebříček těchto vyjímečných vín.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.