Pálenkové košty zdaleka nenabízejí jen klasické slivovice. Dávno se pořadatelé naučili shánět i specifické druhy jako oskerušovici, kdoulovici nebo u žen oblíbené maceráty a likéry. Pálenky je třeba dobře zajídat, takže právě tyto akce jsou tou pravou příležitostí, kde lze ochutnat regionální pochutiny.
Jedním z nejvyhlášenějších koštů bývá na konci ledna Košt pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích. Brzy po něm následuje například Košt slivovice a destilátů v Bukovanech u Kyjova. Tyto košty za zpěvu slováckých mužských i ženských sborů nabízejí stovky vzorků. Ve Veselí nad Moravou v části Zarazice se v lednu kombinuje košt pálenek s ochutnáváním zabíjačkových specialit. Další pálenkové košty následují v dalších obcích Slovácka v únoru i březnu.
V únoru nabídku doplňuje například košt klobásek v Žarošicích, na Horňácku ve Velké nad Veličkou se v posledních letech zabydlela v únorovém kalendáři soutěž ve škvaření oškvarků, v Miloticích u Kyjova zase košt drkotin, neboli huspenin, v Bukovanech u Kyjova košt pomazánek. Každoročně se objevují nové a nové košty. Mnoho z těchto akcí je možné najít na turistickém portálu www.slovacko.cz. Tam je možné si najít také kvalitní ubytování nebo zajímavé cíle, jejichž návštěva pobyt na Slovácku zpestří.
Turistická asociace Slovácko, Zdeněk Šmýd, 775004523, zdenek.smyd@slovacko.cz
Web: www.slovacko.cz