16. září 2024, svátek má Ludmila
V Obecním domě v Praze už jen do konce září. Nepropásněte to!

V Obecním domě v Praze už jen do konce září. Nepropásněte to!

Velkolepá přehlídka čtyřicetiletého díla amerického fantasty, který se netradičními a často až šokujícími nápady a představami doslova propsal do světového filmu, divadla, jakož i hudby či krásného umění (díky náčrtům scén a velkoformátovými fotografiemi), se blíží ke konci. Tedy v hlavním městě České republiky. Z něj expozice nazvaná příznačně Návraty zamíří ještě „na chvíli“ do londýnského Muzea Designu, než její „život“ definitivně skončí.

…to be continued

nevesta-tim-burton-productions.jpg

Přes 530 exponátů z osobního vlastnictví kultovního režiséra a výtvarníka se následně vrátí do londýnského depozitáře, kde budou zakonzervovány. O to větší rozruch mezitím jistě přinese Burtonův celovečerní film Beetlejuice, Beetlejujce, který dorazí i do našich kin doslova už za pár dní. Jde o pokračování toho z roku 1988, kde rozpustilého démona hraje skvělý Michel Keaton a šarmantní společnost mu dělá Winona Ryder. Toto překrývání v čase i tématu jako by člověka podvědomě nutilo k tomu, dozvědět se o jeho tvůrci maximum, co to jde. Už proto, že jeho obrazově opulentní snímky s hravými a dojemnými příběhy tvoří povinnou „vizuální četbu“ každého filmového fanouška.

tim-burton-od-janhromadko-1023-1.jpg

Průřezová retrospektivní výstava Tim Burton – Návraty, která dokázala inspirativně vyplnit celé druhé patro secesního Obecního domu v Praze, k tomu dává bezpočet možností. Jasné odpovědi, anebo naopak jen něžné náznaky toho, jak porozumět celé šíři Burtonova vesmíru, však nabízí již jen dokonce září. Nepropásněte ji! Jen tak přijdete na to, kde, kdy, jak a proč se zrodila všechna ta zvláštní stvoření. Ztvárněná ve fyzické podobě a zakletá do nejrůznějších modelů z papíru, kovu či plastu, budí snad ještě víc hrůzy a soucitu než na stříbrném plátně. A současně neustále připomínají, že vztah hororu a komedie je jedním z hlavních pilířů autorovy tvorby. Zkuste si sami otevřít portál do jiných světů či dokonce života po životě v očekávání, co se stane.

tim-burton-od-janhromadko-1065.jpg

Chcete se opravdu hodně bát? Pak se na výstavu vydejte na komentovanou prohlídku.

Poslední volná místa jsou v termínech 2., 3., 4., 9., a 10. září v síti Ticketmaster. Bezpečný doprovod vám bude dělat filmový historik, znalec hororu a specialista na poetiku hrůzy – Martin Jiroušek. Garantujeme vám, že na tento den jen tak nezapomenete!

tim-burton-od-janhromadko-1025-1.jpg

Lidí na výstavě jak v kině

Co slíbit nemůžeme je to, že na výstavě budete sami. Tvorba Tima Burtona vzbuzuje pravidelně velký zájem našinců i zahraničních návštěvníků Prahy. Mnoho z nich se navíc letos po 10 letech vrátilo… Například proto, aby si zopakovali, že Tim Burton de facto odstartoval hereckou kariéru Johnnyho Deppa. Nebo že pomohl oživit obor fázové animace skutečných loutek v době, kdy filmoví tvůrci sází hlavně na umělou inteligenci v počítačích. Jenže právě podobný lidský dotek pomáhá Burtonovy „vyděděnce“ ze společnosti představit jako citlivé bytosti, které samy touží po lásce či přátelství.

tim-burton-od-janhromadko-1057.jpg

O organizátorovi – Art Movement

Od roku 2009 pořádájí retrospektivní výstavy uznávaných zahraničních i tuzemských tvůrců, či skupin a podílí se na začleňování sociálně znevýhodněných osob zpět do běžného života i prostřednictvím umění.

Mezi nejúspěšnější projekty, na kterých se podíleli patří: Tim Burton a jeho svět – 2014, Pixar 30 let Animace – 2019 a také David Cronenberg – 2017 a Světy české animace / 75 let české animace / – 2022.

Výstava se koná pod záštitou ministra kultury Martiny Baxy, primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a kulturní atašé Natalie D. Wilkins z Velvyslanectví USA v Praze. Jejími hlavními mediálními partnery jsou Česká televize, ČRo – Radiožurnál, časopis Forbes a Seznam zprávy.

tim-burton-od-janhromadko-1028.jpg

O předprodej vstupenek a speciálních akcí k výstavě se stará portál Ticketmaster.

Více na www.timburtonpraha.cz, a www.timburtonprague.cz

ČTĚTE DÁLE

Firemní akce na jižní Moravě: 7 + 1 tip na oslnivý zážitek

Jižní Morava, to je synonymum slunečných dnů, cyklostezek mezi vinicemi, krásných památek, vinařských slavností, jiskřivého vína, skvělého jídla... prostě pohody. Je to ale i region, který nabízí nepřeberné možnosti pro firemní eventy, neotřelá místa pro akční teambuildingy a skvělé zázemí pro velké konference!

6 DŮVODŮ, proč si udělat výlet do Bratislavy

Objevte kouzlo města na Dunaji, nadchněte se pro jeho historii, zažijte skvělou atmosféru a ochutnejte jeho různorodost. Dopřejte si 72 hodinový výlet plný zážitků v městě, kde je všechno na skok.
Reklama
reklama

„THE UNIVERSE OF JOHN WILLIAMS“ Strhující melodie legendy filmové hudby exkluzivně v pražském O2 universu. Jedinečná originální show poprvé v ČR!

Jedinečná show „The Universe of John Williams“ v podání The City of Prague Philharmonic Orchestra s hostujícím dirigentem Petem Harrisonem skládá hold nejslavnějšímu skladateli filmové hudby všech dob, držiteli pěti Oscarů. Hudba Johna Williamse, vepsaná do srdce každého filmového fanouška, ožije výpravnými projekcemi, komentáři „ze zákulisí“ vzniku kultovních melodií, a také velkolepou světelnou show už 7. prosince v pražském O2 universu.

Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací – nový a ještě lepší!

Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky. Winter Wonderland otevírá v pátek 18. 10. 2024.

Zlín. Město unikátní funkcionalistické architektury

Existují místa, která jsou na pohled k nerozeznání. A pak je tady Zlín. Město, které vás překvapí svou jedinečností a unikátností. Projdete-li se jeho ulicemi, objevíte klenoty funkcionalistické architektury, stovky červených cihlových domků a rozsáhlý areál bývalých továren Baťa. Právě zde se začala psát kapitola průmyslové revoluce, vznikly nejmodernější továrny a unikátní koncept továrny v zahradách, který se stal vzorem pro celé město.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.