12. března 2025, svátek má Řehoř
Tacos, mole, ceviche i BBQ. V Holešovicích otevřela nová restaurace – Mexická

Tacos, mole, ceviche i BBQ. V Holešovicích otevřela nová restaurace – Mexická

Na gastronomické mapě Prahy přibývá místo, které láká vůněmi a barevnou kuchyní. Restaurace Mexická, nejnovější projekt z dílny gastroaliance Together, přináší mexickou atmosféru do dynamicky se rozvíjející pražské čtvrti. Hosté se mohou těšit na ručně vyráběné kukuřičné tortilly, bohaté mole, čerstvé ceviche i BBQ maso připravované ve smokeru.

Bienvenidos a Mexická! Vstupte do světa, kde vzduchem voní pečené maso, papriky, čerstvě vymačkané limety a kořeněně salsy. Nová restaurace gastroaliance Together, pod kterou patří podniky jako je Sia, Bruxx, Brambory, Vinohradský Parlament, Potrefená Husa v Pardubicích, Cukrář Skála, Bistro Sisters či Foodway catering, přináší do prostor bývalého holešovického pivovaru autentickou atmosféru mexických cantin – živou, divokou a zejména plnou chutí.

Tým vedený Jiřím Štiftem a Petrem Vlkem přináší autentické Mexiko do Holešovic

Aby byl zážitek co nejvěrnější, sešla se v kuchyni parta, která rozumí mexické gastronomii jako nikdo jiný – kuchaři přímo z Mexika a Latinské Ameriky. Ti si přivezli dovednosti předávané po generace, techniky z rušných tržnic Mexico City a zkušenosti z tradičních mexických restaurací. „Najít lidi, kteří opravdu rozumí této kuchyni, pro nás bylo klíčové. Proto jsme přivezli kuchaře přímo z Mexika a dalších latinskoamerických zemí, aby se postarali o co nejvěrnější zážitek,“ říká David Petřík, spolumajitel gastroaliance Together. Z dvacetičlenného týmu kuchařů tvoří Češi jen tři – zbytek jsou rodilí Latinoameričané, kteří si přivezli recepty přímo z domova.

Na celém projektu pracovala gastroaliance déle než 4 roky. Zastřešuje ho Jiří Štift, zkušený šéfkuchař restaurace Sia, jehož rukopis je v Mexické jasně patrný. Každodenní dění v kuchyni pak povede šéfkuchař Petr Vlk. Společně se vydali na kulinářskou cestu do Mexico City, aby se učili od těch nejlepších. Pod vedením renomované mexické kuchařky Alejandry Kauachi se zdokonalili v tradičních technikách a nyní přináší mexickou kuchyni přímo do Prahy. „Mexická gastronomie je fascinující svou hloubkou chutí a technikami přípravy. Chceme hostům ukázat víc než jen tex-mex. Nabídneme autentické recepty, které jsme se naučili přímo v Mexiku,“ říká šéfkuchař Petr Vlk.

Tortilly, ceviche i voňavé BBQ – Mexická představí 3 kuchyně, největší bar i cukrárnu

Nová restaurace Mexická staví na autenticitě a rozmanitosti mexické kuchyně. Hosté se mohou těšit na domácí tortilly, čerstvé ceviche i pomalu pečené maso připravované ve smokeru přivezeném z Texasu. Každá ze tří kuchyní v restauraci se zaměřuje na jiný typ pokrmů, aby nabídla komplexní gastronomický zážitek.

V první kuchyni s názvem Taco station se připravují čerstvé tortilly a tacos v tradičních kombinacích, jako je hovězí suadero, vepřové carnitas nebo BBQ krůtí prsa s mole Poblano.

Druhá kuchyně – Ceviche bar – se soustředí na mořské plody a ceviche, které se připravují z ryb a krevet pocházejících ze speciální sádky umístěné přímo v restauraci. Mezi další speciality patří svatojakubské mušle s kokosovým tygřím mlékem nebo slávky v achiote marinádě.

Třetí kuchyni nazývanou Pec & grill pak ovládají grilované speciality a pomalu pečená masa. Maso se připravuje tradiční metodou v kamnech vytápěných dřevem nebo ve smokeru, což mu dodává výraznou chuť a šťavnatost. Mezi vegetariánskými pokrmy vyniká grilovaná bimi brokolice se salsou Romesco nebo květák s mole Poblano a dýňovými semínky.

Hosté se mohou těšit také na největší bar ze všech podniků Together, kde si vychutnají široký výběr koktejlů včetně klasických drinků, jako jsou Margarita nebo Paloma. Součástí prostoru je také sekce Cukrárna, kde se budou připravovat dezerty jako křupavé churros s horkou čokoládou, pečený ananas nebo Pan tres leches.

„U mexické kuchyně by se lidé neměli bát objevovat nové chutě. Doporučuji začít s domácími tortillami a masem připraveným v našem texaském smokeru. Milovníci mořských plodů si pak zamilují ceviche z nejčerstvějších ryb a krevet. A jako sladkou tečku? Rozhodně churros s horkou čokoládou,“ dodává Petr Vlk.

Restaurace pojme až 310 hostů, v budoucnu se kapacita rozšíří o zahrádku

Prostředí restaurace vtáhne hosty do jiného světa. Interiér navržený architektem Václavem Červenkou ve spolupráci s ateliérem 2020architekti čerpá inspiraci z tradiční mexické kultury, aztéckého umění i pouličního street artu. „Atmosféra vychází z napětí mezi tradičními prvky mexické kultury – od aztéckého umění po pouliční graffiti – a kontrastu mezi klasickými materiály a moderními technologiemi. Rozhodně nejde o plastový kaktus se sombrerem, ale o autentickou, moderní restauraci s propracovaným konceptem,“ říká Václav Červenka, architekt Mexické. Dohled nad celou stavbou pak zajišťoval generální stavitel Petr Moravec z INTEKO Sedlec.

Mezi hlavní vizuální prvky patří ručně vyřezávané reliéfy, mohutné sloupy zdobené aztéckými motivy a zlaté lebky, které dotvářejí atmosféru prostoru. Dominantou interiéru je masivní aztécké schodiště zalité epoxidem, jehož výroba si vyžádala dva kamiony kamenných desek a dvě tuny epoxidu.

Restaurace má kapacitu celkem 310 hostů a do budoucna je v plánu otevření zahrádky. Prostor oživí také piazzetta s mexickým stánkem, kde se hosté mohou zaposlouchat do autentické hudby a nechat se pohltit tou pravou atmosférou Mexické.


O Together:

Together je gastroaliance sdružující podniky s různorodými koncepty, které spojuje vášeň pro kvalitní gastronomii. Každý z podniků klade důraz na prvotřídní suroviny a neopakovatelnou atmosféru. Pod křídla aliance spadá asijská restaurace Sia, belgická brasserie Bruxx, Brambory na Pankráci, legendární Vinohradský Parlament a Potrefená Husa v Pardubicích. Milovníci mexických chutí si přijdou na své v nové restauraci Mexická. Kromě restaurací gastroaliance provozuje vyhlášenou cukrárnu Cukrář Skála, Bistro Sisters s nevšední nabídkou chlebíčků, cateringovou službu Foodway Catering či rozvoz jídel Wevar. Více informací naleznete na webových stránkách gastroaliance Together.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Oslavy 130 let Holešovické tržnice v gurmánském stylu!

Přijďte si do Holešovické tržnice zavzpomínat i nasát čerstvou energii. Připravované akce vás naladí gurmánsky a zavedou na kulinářský obřad i denní kázání. A kdo si pospíší s nákupem vstupenek, zažije mši v podání Kryštofa Bartoše!

KAM NA PRAVOU NEAPOLSKOU PIZZU? DO ROSSOPOMODORO!

Pokud jste někdy ochutnali pravou neapolskou pizzu, určitě si ji pamatujete. Její jedinečnost spočívá nejen v kvalitních ingrediencích, ale i v tradičním způsobu přípravy a pečení, díky čemuž má nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete autentický zážitek, nemusíte cestovat do Neapole – v Praze, konkrétně v nově otevřené pobočce Rossopomodoro na Vinohradech, si můžete vychutnat skutečnou neapolskou pizzu. Tato pobočka je druhá v pořadí a jejím majitelem je Alberto Lagorio, se kterým jsme si povídali o tom, co stojí za úspěchem jeho konceptu.

Popeyes začíná s expanzí v regionech, první na řadě jsou České Budějovice

České Budějovice, 28. února – Popeyes míří na jih Čech. Nová restaurace otevře během několika týdnů v IGY centru, největším nákupním centru v Českých Budějovicích i v celých jižních Čechách, přitom v dochozí vzdálenosti od historického centra města. Zároveň je to poprvé, co řetězec otevírá pobočku v nákupním centru.

Národní kolo proslulé kuchařské soutěže BOCUSE D'OR bude poprvé hostit Grandhotel Pupp

Tuzemská gastroscéna žije v očekávání velké události – 2. ročníku českého národního kola Bocuse d’Or, nejprestižnější, ale také nejtěžší kuchařské soutěže na světě. Vrcholné kuchařské klání se uskuteční za účasti laické i odborné veřejnosti od 30. června do 1. července v legendárním Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Do soutěžních kuchyní se postaví šest mladých profesionálních kuchařů se svými týmy, aby před zraky diváků během 5 hodin a 35 minut kompletně připravili dva teplé pokrmy dle zadání. Vítěz získá prestižní titul a šanci postoupit do evropského kola Bocuse d’Or, ze kterého vede cesta do světového finále. Národní kolo ozdobí bohatý doprovodný program plný mimořádných gastronomických zážitků.

Zažijte Olomoucký tvarůžkový festival

Nejen milovníci tvarůžků se mají na co těšit. První dubnový víkend totiž centrum Olomouce už poosmé zaplní a hlavně provoní Olomoucký tvarůžkový festival. Přijďte si užít největší gastronomickou událost v Olomouci. Poznačte si v kalendáři víkend 5. a 6. dubna od 10 do 18 hodin!

Oblíbené Zrno Zrnko otevřelo osmou pobočku v Praze – Pekařské Bistro v Revoluční ulici

Příznivci výběrové kávy a poctivých dobrot z pekařské pece mají novou zastávku v centru Prahy. Právě dnes otevřelo Pekařské Bistro Zrno Zrnko Revoluční a má vše, co zákazníci na Zrno Zrnko milují. Kvalitní výborné slané i sladké pečivo, řemeslný chléb, domácí zákusky, čerstvě praženou kávu, férový a udržitelný přístup k surovinám, vášeň pro řemeslo i laskavý přístup k zákazníkům. V Revoluční ulici vzniklo kromě prodejny ve stylu „artisan bakery” také bistro s příjemným posezením, klidnou atmosférou a celodenní nabídkou pokrmů – brunchů, sendvičů, plněných ciabatt.. Otevřeno je denně do 22.00.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.