19. dubna 2025, svátek má Rostislav
Tacos, mole, ceviche i BBQ. V Holešovicích otevřela nová restaurace – Mexická

Tacos, mole, ceviche i BBQ. V Holešovicích otevřela nová restaurace – Mexická

Na gastronomické mapě Prahy přibývá místo, které láká vůněmi a barevnou kuchyní. Restaurace Mexická, nejnovější projekt z dílny gastroaliance Together, přináší mexickou atmosféru do dynamicky se rozvíjející pražské čtvrti. Hosté se mohou těšit na ručně vyráběné kukuřičné tortilly, bohaté mole, čerstvé ceviche i BBQ maso připravované ve smokeru.

Bienvenidos a Mexická! Vstupte do světa, kde vzduchem voní pečené maso, papriky, čerstvě vymačkané limety a kořeněně salsy. Nová restaurace gastroaliance Together, pod kterou patří podniky jako je Sia, Bruxx, Brambory, Vinohradský Parlament, Potrefená Husa v Pardubicích, Cukrář Skála, Bistro Sisters či Foodway catering, přináší do prostor bývalého holešovického pivovaru autentickou atmosféru mexických cantin – živou, divokou a zejména plnou chutí.

Tým vedený Jiřím Štiftem a Petrem Vlkem přináší autentické Mexiko do Holešovic

Aby byl zážitek co nejvěrnější, sešla se v kuchyni parta, která rozumí mexické gastronomii jako nikdo jiný – kuchaři přímo z Mexika a Latinské Ameriky. Ti si přivezli dovednosti předávané po generace, techniky z rušných tržnic Mexico City a zkušenosti z tradičních mexických restaurací. „Najít lidi, kteří opravdu rozumí této kuchyni, pro nás bylo klíčové. Proto jsme přivezli kuchaře přímo z Mexika a dalších latinskoamerických zemí, aby se postarali o co nejvěrnější zážitek,“ říká David Petřík, spolumajitel gastroaliance Together. Z dvacetičlenného týmu kuchařů tvoří Češi jen tři – zbytek jsou rodilí Latinoameričané, kteří si přivezli recepty přímo z domova.

Na celém projektu pracovala gastroaliance déle než 4 roky. Zastřešuje ho Jiří Štift, zkušený šéfkuchař restaurace Sia, jehož rukopis je v Mexické jasně patrný. Každodenní dění v kuchyni pak povede šéfkuchař Petr Vlk. Společně se vydali na kulinářskou cestu do Mexico City, aby se učili od těch nejlepších. Pod vedením renomované mexické kuchařky Alejandry Kauachi se zdokonalili v tradičních technikách a nyní přináší mexickou kuchyni přímo do Prahy. „Mexická gastronomie je fascinující svou hloubkou chutí a technikami přípravy. Chceme hostům ukázat víc než jen tex-mex. Nabídneme autentické recepty, které jsme se naučili přímo v Mexiku,“ říká šéfkuchař Petr Vlk.

Tortilly, ceviche i voňavé BBQ – Mexická představí 3 kuchyně, největší bar i cukrárnu

Nová restaurace Mexická staví na autenticitě a rozmanitosti mexické kuchyně. Hosté se mohou těšit na domácí tortilly, čerstvé ceviche i pomalu pečené maso připravované ve smokeru přivezeném z Texasu. Každá ze tří kuchyní v restauraci se zaměřuje na jiný typ pokrmů, aby nabídla komplexní gastronomický zážitek.

V první kuchyni s názvem Taco station se připravují čerstvé tortilly a tacos v tradičních kombinacích, jako je hovězí suadero, vepřové carnitas nebo BBQ krůtí prsa s mole Poblano.

Druhá kuchyně – Ceviche bar – se soustředí na mořské plody a ceviche, které se připravují z ryb a krevet pocházejících ze speciální sádky umístěné přímo v restauraci. Mezi další speciality patří svatojakubské mušle s kokosovým tygřím mlékem nebo slávky v achiote marinádě.

Třetí kuchyni nazývanou Pec & grill pak ovládají grilované speciality a pomalu pečená masa. Maso se připravuje tradiční metodou v kamnech vytápěných dřevem nebo ve smokeru, což mu dodává výraznou chuť a šťavnatost. Mezi vegetariánskými pokrmy vyniká grilovaná bimi brokolice se salsou Romesco nebo květák s mole Poblano a dýňovými semínky.

Hosté se mohou těšit také na největší bar ze všech podniků Together, kde si vychutnají široký výběr koktejlů včetně klasických drinků, jako jsou Margarita nebo Paloma. Součástí prostoru je také sekce Cukrárna, kde se budou připravovat dezerty jako křupavé churros s horkou čokoládou, pečený ananas nebo Pan tres leches.

„U mexické kuchyně by se lidé neměli bát objevovat nové chutě. Doporučuji začít s domácími tortillami a masem připraveným v našem texaském smokeru. Milovníci mořských plodů si pak zamilují ceviche z nejčerstvějších ryb a krevet. A jako sladkou tečku? Rozhodně churros s horkou čokoládou,“ dodává Petr Vlk.

Restaurace pojme až 310 hostů, v budoucnu se kapacita rozšíří o zahrádku

Prostředí restaurace vtáhne hosty do jiného světa. Interiér navržený architektem Václavem Červenkou ve spolupráci s ateliérem 2020architekti čerpá inspiraci z tradiční mexické kultury, aztéckého umění i pouličního street artu. „Atmosféra vychází z napětí mezi tradičními prvky mexické kultury – od aztéckého umění po pouliční graffiti – a kontrastu mezi klasickými materiály a moderními technologiemi. Rozhodně nejde o plastový kaktus se sombrerem, ale o autentickou, moderní restauraci s propracovaným konceptem,“ říká Václav Červenka, architekt Mexické. Dohled nad celou stavbou pak zajišťoval generální stavitel Petr Moravec z INTEKO Sedlec.

Mezi hlavní vizuální prvky patří ručně vyřezávané reliéfy, mohutné sloupy zdobené aztéckými motivy a zlaté lebky, které dotvářejí atmosféru prostoru. Dominantou interiéru je masivní aztécké schodiště zalité epoxidem, jehož výroba si vyžádala dva kamiony kamenných desek a dvě tuny epoxidu.

Restaurace má kapacitu celkem 310 hostů a do budoucna je v plánu otevření zahrádky. Prostor oživí také piazzetta s mexickým stánkem, kde se hosté mohou zaposlouchat do autentické hudby a nechat se pohltit tou pravou atmosférou Mexické.


O Together:

Together je gastroaliance sdružující podniky s různorodými koncepty, které spojuje vášeň pro kvalitní gastronomii. Každý z podniků klade důraz na prvotřídní suroviny a neopakovatelnou atmosféru. Pod křídla aliance spadá asijská restaurace Sia, belgická brasserie Bruxx, Brambory na Pankráci, legendární Vinohradský Parlament a Potrefená Husa v Pardubicích. Milovníci mexických chutí si přijdou na své v nové restauraci Mexická. Kromě restaurací gastroaliance provozuje vyhlášenou cukrárnu Cukrář Skála, Bistro Sisters s nevšední nabídkou chlebíčků, cateringovou službu Foodway Catering či rozvoz jídel Wevar. Více informací naleznete na webových stránkách gastroaliance Together.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.