16. října 2024, svátek má Havel
Svatomartinské slavnosti na náplavce Rašínova nábřeží nabídnou mladá i tichá vína a husí speciality

Svatomartinské slavnosti na náplavce Rašínova nábřeží nabídnou mladá i tichá vína a husí speciality

Přes 20 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 13. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v sobotu 9. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou v blízkosti farmářského trhu Náplavka. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut

stazeny-soubor-14.jfif

Svatomartinské víno je možné letos ochutnat ještě před 11. listopadem. „Svatomartinské víno je první víno nového ročníku. Tradičně se otevírá 11. listopadu v 11 hodin. Vinařský fond, vlastník značky „Svatomartinské“, dovolil mladá vína otevírat už před svátkem svatého Martina. První lahve mladého vína se tak mohou začít prodávat už 8. listopadu,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Další ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 20 českých a moravských vinařství. Jako svatomartinské víno jsou dle místních vinařských regulí povoleny bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z červených a růžových odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe, pouze růžová odrůda. Na stáncích budou také tichá vína. Vinaři budou mít na košt i prodej svá běžná tichá vína ze starších ročníků a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘,“ řekl Jiří Sedláček.

Vstupné na festival je zdarma, pro ochutnávku vín je ale nutné zakoupení degustačního setu. „Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je 150 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma,“ uvedl Jiří Sedláček.

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

stazeny-soubor-15.jfif

Slavnosti nabídnou vedle husích specialit i celou řadu dalších dobrot. Prodejci budou v 18 stáncích nabízet jednohubky hodící se k vínu – sýry, uzeniny nebo středomořské speciality, které se perfektně hodí k mladým vínům. Chybět nebudou ani sladké dobroty – například koláče nebo palačinky. Vedle svařeného vína budou v nabídce i teplé nealko nápoje.

Oblíbený festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a pochutnávání si na husích specialitách, připraven je bohatý doprovodný program. „Během celého dne se na jevišti vystřídá hned několik kapel. K poslechu i tanci bude hrát cimbálová muzika a další živé formace hrající jazz a country,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Pokud si chcete upéct husu sami, koupit ji můžete v den konání festivalu přímo na náplavce. „Husu bude možné koupit na farmářském trhu, který bude součástí slavností. Ten ale bude otevřen jen do 14 hodin. Cena hus bude kolem 250 korun za kilogram,“ uzavřel Jiří Sedláček.

SVATOMARTINSKÉ SLAVNOSTI A PEČENÁ HUSA, www.svatomartinskeslavnosti.cz

Dnes už tradiční akce Svatomartinské slavnosti a pečená husa se poprvé konala v roce 2010 na náměstí Jiřího z Poděbrad, o rok později se přesunula na Rašínovo nábřeží, kde se koná dodnes. Festival pravidelně navštěvuje kolem šesti tisíc lidí. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.

FARMÁŘSKÉ TRHY NÁPLAVKA, www.farmarsketrziste.cz

Jedinečný genius loci spolu s uvolněnou atmosférou dělá z farmářských trhů Náplavka oblíbené místo Pražanů i turistů. Každou sobotu od 8 do 14 hodin je zde možné nakoupit potraviny z kvalitních surovin – od sezonní zeleniny a ovoce, pečiva, masa, čerstvých ryb přes kozí, kravské i ovčí sýry až po domácí vajíčka. Farmářské tržiště Náplavka je součástí Asociace farmářských tržišť ČR, která se řídí kodexem farmářských trhů.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

SPIRÁLA VZKŘÍŠENÍ NEBO MADISONSKÉ MOSTY

Multižánrový kulturní prostor Nová Spirála, dříve divadlo Spirála, přivítá už v říjnu tohoto roku po více než dvaceti letech opět své diváky. V prostorách pražského Výstaviště se otevřou brány budovy, která měla být ještě před pár lety zbourána, ale nyní nabídne celoročně bohatý program široké veřejnosti stejně jako možnost pronájmu technologicky špičkově vybavených prostor bez limitu pro záměr akce.

ZOO JIHLAVA: PODZIM PLNÝ DOBRODRUŽSTVÍ A POZNÁN

Podzimní dny jsou jako stvořené pro návštěvu Zoo Jihlava, jednoho z největších lákadel Vysočiny. V srdci malebné krajiny na vás čeká oáza plná exotických zvířat, která potěší nejen děti, ale i dospělé.

První Český hororový cirkus OHANA HOROR CIRKUS přijíždí po roce do své divácké základny - PRAHY‼️

Program s názvem Principálova smlouva s ďáblem je novou velkolepou freak show, který měl slavnostní premiéru 23. 8. 2024. Show, při které se diváci dozvědí léta promlčenou záhadu starého hororového šapitó. Náš principál kdysi podepsal smlouvu, o které se nikomu nesní ani v nejhorších nočních můrách. Teď však ten starý kontrakt začíná odkrývat svá tajemství – šílený klaun je totiž poslem lidských obětí. Přijďte a staňte se svědky představení, kde se hranice mezi realitou a peklem stírá. V každém čísle se skrývá kousek temnoty… Odtajnění příběhu bude pro diváky více než děsivé… tento krvavý příběh se vám vryje do paměti a budete o něm ještě dlouho přemýšlet.

Dostaňte se blíž, zažijte víc. Signal Festival uvede Galerijní zónu, která slibuje unikátní zážitek na sedmi prestižních lokalitách

Signal Festival letos opět spolupracuje s předními kulturními institucemi a nabídne návštěvníkům příležitost vidět instalace na prestižních místech v Praze. Celkem představí 22 instalací na trasách Hradčany a Centrum, jejichž součástí je i 7 zastávek placené Galerijní zóny. Díla významných umělců a umělkyň budou k vidění v Jízdárně Pražského hradu a to díky Správě Pražského hradu, ve Šternberském a Schwarzenberském paláci, které spravuje Národní galerie Praha, v Kunsthalle Praha, Clam-Gallasově paláci s performancí Laterny magiky Národního divadla, Barokním refektáři dominikánského kláštera s instalací vzniklé ve spolupráci s festivalem Ars Electronica, a v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Galerijní zóna není na festivalu žádnou novinkou, už 8 let podporují návštěvníci zakoupením vstupenek to, aby většina festivalu zůstala bezplatně přístupná pro všechny. Vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu a jen díky nim je možné vidět během 4 dní všech 22 instalací.

Nová Spirála znovu otevřela své brány po více než dvaceti letech multimediální show Vzkříšení – Na Výstavišti!

Legendární divadlo Spirála, dnes multižánrový kulturní prostor Nová Spirála, včera uvítalo po více než dvaceti letech opět své diváky. Novou etapu unikátní černé kruhové stavby zahájila multimediální show Vzkříšení. Stodesetiminutová plejáda dvaceti světových songů od Madonny, Amy Winehouse, Nirvany a dalších světoznámých umělců doplňují technické prvky jako videomapping, samotnou scénu a choreografii pak umocňuje 360°hlediště s kapacitou 800 míst a dvě otočná teleskopická pódia. Součástí show je i akrobacie stejně jako vzpomínky na povodně, které v roce 2002 Spirálu uzavřely až do dnešních dnů. Vzkříšení nezapomíná ani na poctu Ježíšovi a samotnou vzpomínku na další významný muzikál let devadesátých Evita přináší Radka Fišarová, která nechybí v souboru Nové Spirály a multimediální show Vzkříšení.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.