18. dubna 2025, svátek má Valérie
Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

7-5.JPG

„Kus štěstí? Možná, ale hlavně špičková kvalita, bez které by žádné štěstí nepomohlo,“ uvedl prezident První pivní extraligy Ladislav Jakl. Metoda Extraligy je skutečně mezi pivními soutěžemi ojedinělá: Účast v testu si nemůžete koupit. Vzorky jsou sebrány ve všech pražských pivovarech, u nichž to lze udělat. Vzorky jsou přísně anonymní a nakoupeny tak, jak by je do ruky dostal náhodný zákazník – tedy z lednice v PET láhvi, plechovce nebo z výčepu do přinesené PETky.

Podmínky jsou zcela vyrovnané: „U nás na čepu i v lahvích máme stabilně kolem 6 druhů piv různých stylů. Reagujeme na pivní trendy, ale oba naše ležáky jsou konstantou, kterou host najde vždycky, ať už se pivní svět a vkus především mladé generace vydá jakoukoli cestou. V Extralize se nehodnotí vzorky laboratorně vyladěné pro soutěž. Porotu zajímá právě takové pivo, jaké daný pivovar nabízí svému hostu. A právě proto si opakovaného vítězství 12 pilotů nesmírně ceníme,“ uvedl Petr Voborský, spolumajitel Kbelského pivovaru.

Král Prahy je každoročně logisticky nejnáročnější degustací První pivní extraligy. V Praze funguje momentálně na 52 malých pivovarů. Z nich přes čtyřicet produkuje český ležák, jedinou srovnatelnou kategorii, v níž mohou mezi sebou pražské minipivovary soutěžit. V několika pivovarech český ležák neprodukují a někde ho prostě přes ulici odmítají vydat.

Výsledkem je degustace, ve které hodnotící komise v dnes již legendárním podniku První Pivní Tramway vzorky ochutná a seřadí. Za Kbelským pivem se letos umístil Prostě ležák z pivovaru BadFlash, třetí dělené místo společně obsadil nový pivovar Fuze a Horymír z Radotína. Páté místo drží se svým ležákem pivovar Spojovna a šestý se umístil Suchdolský Jeník.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.

Oslavte Mezinárodní den Cavy s Codorníu – tradicí španělského šumivého vín

Každoročně 23. dubna si milovníci šumivých vín po celém světě připomínají Mezinárodní den Cavy – svátek věnovaný výjimečnému španělskému vínu vyráběnému tradiční metodou. Cava se může pochlubit jemnějšími bublinkami, bohatší chutí a delší dobou zrání oproti populárnímu Proseccu, a přitom si zachovává dostupnou cenu. Značka Codorníu zve všechny milovníky šumivých vín k oslavě tohoto výjimečného dne s jejími vybranými cuvée. Připravili jsme pro vás přehled toho, čím se Cava liší, jak ji správně podávat i s jakými pokrmy ji nejlépe kombinovat.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.