5. října 2024, svátek má Eliška
Rostlinné alternativy masa rozdělují Česko: Polovina zákazníků jim fandí, pětina je konzumuje pravidelně, odhalil průzkum

Rostlinné alternativy masa rozdělují Česko: Polovina zákazníků jim fandí, pětina je konzumuje pravidelně, odhalil průzkum

Češi mají maso rádi, čím dál víc z nich je ale ochotných vyzkoušet také jeho rostlinné alternativy. Uvedla tak téměř polovina dotázaných v exkluzivním průzkumu* společnosti Albert, zejména ženy a mladí lidé. Více než pětina spotřebitelů pak potraviny tohoto druhu již pravidelně konzumuje. Druhá polovina spotřebitelů je vůči rostlinným alternativám stále však skeptická.

Alespoň jednou za měsíc si dopřeje tofu, seitan nebo veggie burger 22 % Čechů, zatímco vůbec nekonzumuje rostlinné alternativy masa zhruba třetina populace, přesněji 36 %. Mezi důvody, proč se někteří lidé zdráhají tyto potraviny alespoň vyzkoušet, patří i to, že pro 54 % dotázaných je důležité, aby jim jídlo „bylo dobře známé.“ Celých 24 % dotázaných dokonce deklaruje, že neradi zkouší nová jídla. Jedná se především o starší generace, zatímco ve věkové skupině 18-20 let si rostlinné alternativy masa alespoň jednou týdně dopřává 79 % respondentů.

„Výsledky průzkumu jasně ukazují, jak důležité jsou rostlinné alternativy, které chutnají podobně a nazývají se podobně jako jejich živočišné protějšky, jelikož pro určitou část spotřebitelstva může být právě neznámost a neznalost toho, jak alternativu použít, bariérou při nákupu. Studie ukazují, že narozdíl od jiných zpracovaných potravin mohou mít alternativy masa na zdraví pozitivní vliv, dalším z benefitů jejich zařazení do jídelníčku je také mnohem nižší ekologická stopa,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.

V mladé generaci konzumují rostlinné alternativy jak muži, tak ženy, s přibývajícím věkem dotazovaných však tvoří čím dál výraznější většinu konzumentů rostlinných alternativ masa ženy, stejně jako stoupá jejich podíl mezi vegetariány. Zároveň platí, že čím vyšší vzdělání, tím spíše dává spotřebitel přednost rostlinným alternativám před každodenní konzumací masa.

Dalším důvodem, proč spotřebitelé konzumují rostlinné alternativy, je jejich zájem o udržitelnost. 47 % dotázaných uvedlo, že je pro ně důležité, aby jídlo, které běžně jí, bylo šetrné k životnímu prostředí. „Průzkum ukázal, že se mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé aktivně zajímají o to, co jí, a pravidelně tak zařazují rostlinné potraviny do svého jídelníčku. V našich prodejnách mají tyto zákaznice a zákazníci široký výběr tohoto sortimentu, který oslovuje stále širší skupinu populace,” uvedl Jiří Mareček, ředitel komunikace a udržitelnosti obchodů Albert.

Mezi zákazníky řetězce Albert dlouhodobě přetrvává největší zájem o tofu v přírodní nebo uzené variantě, velké oblibě se tradičně těší také seitan nebo tempeh. Zatímco tofu lidé vnímají jako vlastní kategorii potravin, například rostlinné burgery považují za náhražku masa a očekávají tak, že se daná potravina bude masu podobat co do textury i chuti, jak uvedly zhruba tři čtvrtiny respondentů. Ostatně chuť konzumovaných potravin je pro spotřebitele stále velmi důležitá, pro 85 % všech dotázaných je stěžejní, aby jim jídlo chutnalo.

*Průzkum proběhl v červenci 2024 na vzorku 518 respondentů. Vzorek je při 95% hladině spolehlivosti dostatečný k tomu, aby reprezentoval českou populaci (Raosoft). Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Otázky v dotazníku byly inspirovány renomovanými výzkumy Food Choice Questionnaire (Steptoe et al., 1995) a Food Neophobia Scale (Pliner a Hobden, 1992).

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Co navštívit v Irsku kromě metropole Dublinu?

Ostrovní země Irsko nabízí velice zajímavá místa k návštěvě. Místní obyvatelé jsou známí svou přívětivostí, podnebí svou nevyzpytatelností a země je vyhlášená díky osobitému rázu přírody. Každý kdo do Irska zavítá určitě nemine Dublin. Zhruba šest set tisícová metropole láká turisty z celého světa a i díky přítomnému mezinárodnímu letišti ji žádný cizinec nemine. Země whiskey a vlkodavů však nabízí mnohá zajímavá místa, lákající k návštěvě. Pojďte na krátkou výpravu za některými z nich.

Firemní akce na jižní Moravě: 7 + 1 tip na oslnivý zážitek

Jižní Morava, to je synonymum slunečných dnů, cyklostezek mezi vinicemi, krásných památek, vinařských slavností, jiskřivého vína, skvělého jídla... prostě pohody. Je to ale i region, který nabízí nepřeberné možnosti pro firemní eventy, neotřelá místa pro akční teambuildingy a skvělé zázemí pro velké konference!

Cesta za pivem Karlovarským krajem

Dáváte přednost pivu před vínem? Zapomeňte na přetlakované vinné sklípky a vyrazte do Karlovarského kraje! Světlý, tmavý, filtr, nefiltr… Tady se meze nekladou. V Karlovarském kraji totiž najdete celou řadu pivovarů, od historických kolosů s letitou tradicí až po malé rodinné podniky s neotřelými pivními kreacemi. Vydejte se na degustační pivní výpravu a zjistěte, kde vám orosená třetinka zachutná nejvíc.

Konferenční prostory Columna: Kde se rodí úspěšné události

Hledáte ideální místo pro vaši příští akci? Vítejte v Columna! Tyto konferenční prostory nabízí fle- xibilitu a profesionalitu pro každou příležitost.

Mlýna vodníka Slámy. Firemní zákazníci jsou u nás vítáni

Utečte z ruchu velkoměsta a vydejte se na malebný ostrov obklopený přírodou, který se rozkládá mezi břehy řeky Opavy a mlýnským náhonem. Na půli cesty mezi Ostravou a Opavou, v Háji ve Slezsku – Lhotě, objevíte prostor s neodolatelně pozitivní energií v blahodárném klidu venkova. Mlýn vodníka Slámy je ideálním místem k relaxaci, dobrodružství, lenošení, ale také k pořádání komorních i velkolepých akcí.

Vietnamsko-česká kuchařka a influencerka Chili Ta: Hejty mě baví, hrňte to na mě!

Již za pár týdnů ji uvidíme po boku tanečníka Jakuba Mazúcha ve StarDance. Chili Ta, vlastním jménem Ta Thuy Dung, už má s televizními soutěžemi zkušenosti. Zazářila nejen jako kuchařka v Masterchefovi, ale i pořádná bojovnice v Survivoru. Lidem se to ale nelíbí a dávají to jasně najevo. „Pokaždé, když mě někdo kritizuje, se sama sebe ptám, co tím ten člověk asi sleduje a jestli to je konstruktivní kritika na moji tvorbu, kreativitu, inteligenci. Pokud je pro někoho moje účast ve více pořadech důvod k tomu, aby mě na internetu označil za »vietnamskou k*ndu, která se všude cpe«, tak na to se snad ani nedá reagovat jinak než ignorací nebo humorem. Je to jako když někdo kope sám do hlavy a doufá, že to bude bolet vás,“ říká Ta Thuy Dung, které nikdo neřekne jinak Chili!
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.