27. dubna 2025, svátek má Jaroslav
Otevírají se unikátní secesní prostory na Hlavním nádraží, oživí je Foyer Café

Otevírají se unikátní secesní prostory na Hlavním nádraží, oživí je Foyer Café

Secesní prostory ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze se otevírají veřejnosti. V nově zrestaurovaném křídle budovy zahajuje provoz kavárna Foyer Café. Podnik láká na čerstvé pečivo typu viennoiseries, vyladěné kanapky, sendviče na cestu i kvalitní šampaňské a víno. Klidné posezení v kavárně přímo na nádraží potěší všechny milovníky architektury, gastronomie i samotné cestující.

zsp-8278.jpg

Fantova budova patří mezi nejzásadnější secesní díla v České republice. Secesní umělecký sloh pochází z přelomu 19. a 20. století a zakládá si na vysoce propracovaných dekoracích s důrazem na přírodní motivy - flóry i fauny. Autor budovy hlavního nádraží Josef Fanta spolupracoval také na řadě dalších cenných staveb včetně Rudolfina nebo Národního divadla.

Historicky sloužily prostory Foyer Café jako čekárna pro cestující první třídy, pak do nich řadu let nebyl přístup. V roce 2023 Správa železnic dokončila rekonstrukci chráněné kulturní památky a prostory jsou navíc nominovány v soutěži Interiér roku v kategorii Veřejný interiér pro rok 2024.

zsp-8237-hdr.jpg

Kavárny na nádraží mají své vlastní kouzlo

Pozorování odjíždějících vlaků v designu Art Nouveau, zatímco si vychutnáváte sklenku šampaňského nebo kvalitní kávu s nejčerstvějším pečivem, je svým způsobem meditace. Provoz Foyer Café zahajuje gastro eventová skupina SPOJUJEME, do její rodiny patří: Restaurace Spojka Karlín, eventové prostory Spojka Events a Endorfin, cateringová společnost a bistro Dark Kitchen.

„Rádi bychom vytvořili na nádraží místo, které bude skvělým a komfortním prostředím pro cestující. Místo, kde bude příjemné pořádat pracovní schůzky, vypít sklenku šampaňského s blízkými nebo pozvat rodinu na nedělní brunch. Ve spolupráci se Správou železnic a propojením Foyer Café s Fantovým sálem nabízíme pražskému trhu nové eventové prostory, které budou komfortní pro jakoukoliv akci od konferencí až po slavnostní večírky,” říká Andrej Zajcev, zakladatel skupiny SPOJUJEME.

zsp-8321-hdr.jpg

Gastro zážitky ve Foyer Café: Champagne, Canapé, Čaj o páté

Jako bezpodmínečný atribut pro kavárnu byla vybrána kvalitní káva a čerstvé pečivo. Foyer Café nabízí francouzské pečivo typu viennoiserie, které každé ráno peče ve vlastní pekárně. Po celý den je vitrína plná lahůdek vlastní výroby: granoly a sendviče, kanapky i dezerty.

Do Foyer Café si můžete přijít užít rituál Afternoon Tea podávaný v českém porcelánu Bernadotte s výběrem 6 druhů kanapek. Od bruschetty s foie gras až po medovou sušenku s kozím sýrem.

Pro milovníky vína a šampaňského se chladí více než 50 vín z Itálie, Francie, Španělska a Česka. Foyer Café nabízí degustační balíčky šampaňského a kanapek 3 chutí: Czech taste, Art Nouveau, Vegetarian style. Večer kavárna získává úžasnou atmosféru koktejlového baru, kde profesionální barmani připravují jak klasické tak i signature koktejly. A samozřejmě se tady nezapomnělo ani na pivo – Plzeň na čepu je neodmyslitelnou součástí nabídky.

zsp-8207-hdr.jpg

Jak se dostat k Foyer Café

Kavárna je přístupná

- ze schodiště vedoucího do Historické budovy, přímo z Wilsonovy ulice

- z 1. nástupiště Hlavního nádraží

- ze severního podchodu přes tunel přímo z Vinohrad

- ze strany z Opletalovy ulice přes vstup do budovy Hlavního nádraží

Adresa: Wilsonova 300/8, Praha 2-Vinohrady

Otevírací doba: 8:00 - 23:00

Web: www.foyercafe.cz

zsp-8264-hdr.jpg

SPOJUJEME

Značka SPOJUJEME zastřešuje spřátelené projekty, které mezi sebou sdílí znalosti a zkušenosti nabyté v oblasti gastronomie, pronájmu prostor a zábavy. Spojuje eventové prostory pro každou příležitost a nabízí služby jak agenturám, tak koncovým zákazníkům a soukromým osobám, kterým tak dokáže poskytnout veškerý komfort a služby. Spojujeme je součástí České eventové asociace.

Do rodiny Spojujeme patří: Restaurace Spojka Karlín, Spojka Events - eventový prostor v Karlíně, Endorfin - multifunkční prostor s únikovými hrami, Dark Kitchen - catering se showroomem a bistrem na Vinohradech, Foyer Café - secesní eventové prostory a kavárna ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze. Více na www.spojujeme.cz.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.