Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
5. července 2024, Den slovanských věrozvestů Cyrila a Metoděje
Otevírají se unikátní secesní prostory na Hlavním nádraží, oživí je Foyer Café

Otevírají se unikátní secesní prostory na Hlavním nádraží, oživí je Foyer Café

Secesní prostory ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze se otevírají veřejnosti. V nově zrestaurovaném křídle budovy zahajuje provoz kavárna Foyer Café. Podnik láká na čerstvé pečivo typu viennoiseries, vyladěné kanapky, sendviče na cestu i kvalitní šampaňské a víno. Klidné posezení v kavárně přímo na nádraží potěší všechny milovníky architektury, gastronomie i samotné cestující.

zsp-8278.jpg

Fantova budova patří mezi nejzásadnější secesní díla v České republice. Secesní umělecký sloh pochází z přelomu 19. a 20. století a zakládá si na vysoce propracovaných dekoracích s důrazem na přírodní motivy - flóry i fauny. Autor budovy hlavního nádraží Josef Fanta spolupracoval také na řadě dalších cenných staveb včetně Rudolfina nebo Národního divadla.

Historicky sloužily prostory Foyer Café jako čekárna pro cestující první třídy, pak do nich řadu let nebyl přístup. V roce 2023 Správa železnic dokončila rekonstrukci chráněné kulturní památky a prostory jsou navíc nominovány v soutěži Interiér roku v kategorii Veřejný interiér pro rok 2024.

zsp-8237-hdr.jpg

Kavárny na nádraží mají své vlastní kouzlo

Pozorování odjíždějících vlaků v designu Art Nouveau, zatímco si vychutnáváte sklenku šampaňského nebo kvalitní kávu s nejčerstvějším pečivem, je svým způsobem meditace. Provoz Foyer Café zahajuje gastro eventová skupina SPOJUJEME, do její rodiny patří: Restaurace Spojka Karlín, eventové prostory Spojka Events a Endorfin, cateringová společnost a bistro Dark Kitchen.

„Rádi bychom vytvořili na nádraží místo, které bude skvělým a komfortním prostředím pro cestující. Místo, kde bude příjemné pořádat pracovní schůzky, vypít sklenku šampaňského s blízkými nebo pozvat rodinu na nedělní brunch. Ve spolupráci se Správou železnic a propojením Foyer Café s Fantovým sálem nabízíme pražskému trhu nové eventové prostory, které budou komfortní pro jakoukoliv akci od konferencí až po slavnostní večírky,” říká Andrej Zajcev, zakladatel skupiny SPOJUJEME.

zsp-8321-hdr.jpg

Gastro zážitky ve Foyer Café: Champagne, Canapé, Čaj o páté

Jako bezpodmínečný atribut pro kavárnu byla vybrána kvalitní káva a čerstvé pečivo. Foyer Café nabízí francouzské pečivo typu viennoiserie, které každé ráno peče ve vlastní pekárně. Po celý den je vitrína plná lahůdek vlastní výroby: granoly a sendviče, kanapky i dezerty.

Do Foyer Café si můžete přijít užít rituál Afternoon Tea podávaný v českém porcelánu Bernadotte s výběrem 6 druhů kanapek. Od bruschetty s foie gras až po medovou sušenku s kozím sýrem.

Pro milovníky vína a šampaňského se chladí více než 50 vín z Itálie, Francie, Španělska a Česka. Foyer Café nabízí degustační balíčky šampaňského a kanapek 3 chutí: Czech taste, Art Nouveau, Vegetarian style. Večer kavárna získává úžasnou atmosféru koktejlového baru, kde profesionální barmani připravují jak klasické tak i signature koktejly. A samozřejmě se tady nezapomnělo ani na pivo – Plzeň na čepu je neodmyslitelnou součástí nabídky.

zsp-8207-hdr.jpg

Jak se dostat k Foyer Café

Kavárna je přístupná

- ze schodiště vedoucího do Historické budovy, přímo z Wilsonovy ulice

- z 1. nástupiště Hlavního nádraží

- ze severního podchodu přes tunel přímo z Vinohrad

- ze strany z Opletalovy ulice přes vstup do budovy Hlavního nádraží

Adresa: Wilsonova 300/8, Praha 2-Vinohrady

Otevírací doba: 8:00 - 23:00

Web: www.foyercafe.cz

zsp-8264-hdr.jpg

SPOJUJEME

Značka SPOJUJEME zastřešuje spřátelené projekty, které mezi sebou sdílí znalosti a zkušenosti nabyté v oblasti gastronomie, pronájmu prostor a zábavy. Spojuje eventové prostory pro každou příležitost a nabízí služby jak agenturám, tak koncovým zákazníkům a soukromým osobám, kterým tak dokáže poskytnout veškerý komfort a služby. Spojujeme je součástí České eventové asociace.

Do rodiny Spojujeme patří: Restaurace Spojka Karlín, Spojka Events - eventový prostor v Karlíně, Endorfin - multifunkční prostor s únikovými hrami, Dark Kitchen - catering se showroomem a bistrem na Vinohradech, Foyer Café - secesní eventové prostory a kavárna ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze. Více na www.spojujeme.cz.

ČTĚTE DÁLE

Červnový festival Pivo na Náplavce představí 40 minipivovarů

Pivo na Náplavce – oblíbený degustační festival zlatavého moku se v letošním roce bude konat 14. a 15. června na Rašínově nábřeží. Účastnit se ho budou stálice i nováčci, na pravém břehu Vltavy se představí 40 zástupců českých minipivovarů. Součástí festivalu budou i stánky s jídlem, pivní bleší trh a několik koncertů.

VINAŘSTVÍ U MLÝNKŮ

Kapacita sklepa je 170 míst a nabízí tak prostor pro větší akce, pro soukromé akce menšího rozsahu je připraven sklepní salonek s kapacitou 20 míst.

Nové Bistro U Býka v centru Prahy: Ty nejlepší česko-slovenské chutě od snídaně do večeře

Pražská gastronomická mapa se rozrostla o nový cíl. Bistro U Býka v Hybernské ulici nedaleko Prašné brány a Masarykova nádraží na jednom místě nabízí to nejchutnější nejen ze Slovenska. Čerstvé uzeniny, speciality z masa či ryb podle originálních receptur, klasické saláty, ale také polévky, guláš, burgery... V moderním československém Bistru U Býka je každý den na výběr z kvalitních chlazených i teplých jídel určených pro konzumaci v bistru či k zakoupení s sebou.

Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška: Místo vítězné euforie jsem se šel učit na zkoušky

Každou výzvu měl promyšlenou do posledního detailu, z každé z nich vyzařovalo jeho estetické cítění a vždy bylo vidět, že ví, co dělá. Třikrát vyhrál titul pekaře týdne, a nakonec se stal i celkovým vítězem třetí řady soutěže Peče celá země. Dvaadvacetiletý student medicíny a kaligrafik si ve finále získal porotu svou rebarborovou pavlovou, fialkovými indiánky, levandulovými madlenkami, vyšperkovanými nanuky a dalšími neodolatelnými dobrotami. A to na první casting přinesl covid!

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Jižní Morava snoubí profesionální servis s nezapomenutelnými zážitky

Jižní Morava by se do Německa vešla 50x, přesto překvapí svou rozmanitostí na každém kroku. Ať chcete okouzlit účastníky konference neotřelým programem nebo zaujmout kolegy originálním teambuildingem, na jižní Moravě najdete přátelskou atmosféru a profesionální služby. A co k jižní Moravě neodmyslitelně patří? No přece víno!