Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
3. července 2024, svátek má Radomír
Ochutnejte Třebíč a přivoňte si nejen k historii

Ochutnejte Třebíč a přivoňte si nejen k historii

Nejvýznamnější hodnotou a důvodem zápisu města Třebíče na prestižní Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO je hodnota klidného soužití dvou odlišných kultur. Jde o výměnu hodnot mezi křesťanskou a židovskou kulturou, doklad vzájemné schopnosti vytvořit tolerantní prostředí, v němž spolu nejen koexistují a vzájemně se obohacují dva odlišné kulturní a náboženské světy. Křesťané a židé nám zanechali odkaz svých hodnot a také architektonické stavby připomínající nám jejich život a víru. Vydejte se po stopách opatů a rabínů, povede vás stejnojmenná naučná stezka.

bazilika-sv-prokopa.jpg

Bazilika sv. Prokopa

Bazilika sv. Prokopa vás uchvátí krásou a jedinečností. Není divu, tento architektonický skvost považují historici umění za jednu z nejsložitějších a nejzajímavějších chrámových staveb z 13. století. Prolínají se zde nenásilně prvky románského, gotického a barokního slohu. Skrývá také speciální místa – krypta s padesáti podpěrnými sloupy, trpasličí galerie, monumentální vstup do baziliky i dvojice barokních věží. S bazilikou sousedí zámek, kde si můžete vybrat ze čtyř expozic. Ty vás přenesou do dob dávných, seznámí vás poutavými příběhy s osudy místních rodáků a projdete si Valdštejnské komnaty.

idovsk-tvru-1.jpg

Židovská čtvrť plná zážitků

Nechte se vtáhnout do atmosféry židovské čtvrti v Třebíči se všemi jejími tradicemi. Za návštěvu rozhodně stojí Zadní synagoga z roku 1669 s interiérovou barokní výmalbou. Liturgické texty a barevné květinové motivy ji řadí k nejkrásnějším na Moravě. V synagoze se seznámíte s příběhy místní židovské komunity a díky velkému modelu židovského města se proletíte časem. Chcete-li nahlédnout pod pokličku života židovské rodiny v meziválečném období, neváhejte vstoupit do židovské kuchyně a ložnice, a navštivte Dům Seligmanna Bauera.

www.visittrebic.eu

pohled-z-mstsk-vsse.jpg

Město Třebíč je nejen městem UNESCO, ale také městem velkých osobností

Navštivte Pamětní síň Antonína Kaliny a expozici Děti Antonína Kaliny. Dozvíte se o „třebíčském Wintonovi“, který zachránil v koncentračním táboře Buchenwald více než devět set mladých, převážně židovských chlapců a nikdy o tom nikomu neřekl. Z mnohých pak vyrostly světově proslulé osobnosti, úspěšné v mnoha oblastech lidského konání. V roce 2012 byl Antonínu Kalinovi udělen in memoriam titul Spravedlivý mezi národy v izraelském památníku Yad Vashem. Jeho jméno je zároveň vytesáno do Zdi cti v Zahradě spravedlivých v památníku. V červnu 2014 udělilo město Třebíč Antonínu Kalinovi titul Čestný občan města Třebíče in memoriam. 28. října 2014 ocenil Antonína Kalinu prezident republiky státním vyznamenáním. Udělil mu Medaili Za zásluhy I. stupně in memoriam. Nedílnou součástí expozice je Strom života, unikátní umělecká kovářská a pasířská práce, jehož lístky nesou vytepaná jména Kalinou zachráněných dětí. Více se dovíte i na webových stránkách Pamětní síně.

antonn-kalina-2.jpg

Oficiální web věnovaný třebíčské expozici | AntonínKalina.cz (antoninkalina.cz). S událostí, nad níž se i po letech skoro až tají dech, se můžete seznámit v knize reportéra a spisovatele Stanislava Motla. Zaujal vás příběh osobnosti zachránce? Vydejte se po stopách zachránce v rámci mobilní hry Skryté příběhy pro zvídavé děti a hravé rodiče. Máš-li odvahu, vyber si trasu „Pátrání po zachránci“ a vyraz do terénu!

Další osobností prezentující město Třebíč je malíř, sochař, grafik, a hlavně výjimečný člověk František Mertl. Franta se řadí k významným českým umělcům, kteří si vydobyli výjimečnou pozici na mezinárodní scéně. Ve svých obrazech a sochách reaguje na znepokojující události ve světě a napětí projevující se v dnešní společnosti, protestuje proti slepému násilí, lidské krutosti, ničení a odcizení se harmonii a klidu, jež se naopak snaží nalézat a ukázat. Světovým unikátem je galerie Franta, která představuje expozici darovaného díla od Mistra Franty. Díla, umístěná v Expozici FRANTA ve dvoře Národního domu na Karlově náměstí v Třebíči, jsou symbolickým návratem autora do svého rodného města. Expozice obsahuje průřez umělcovou tvorbou za více než padesát let. Kromě Třebíče je Frantovo dílo součástí šedesáti významných veřejných sbírek prakticky po celém světě. expozice-franta.cz

 

ČTĚTE DÁLE

Jedinečná expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience slaví 1. rok od svého otevření. Dostala se mezi 5 nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Praze

Interaktivní audiovizuální expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, kde příběh proslulého plzeňského piva ožívá zcela unikátním způsobem, slaví rok od svého otevření v historické budově Václavského náměstí. Expozici si během prvního roku prohlédly stovky tisíc návštěvníků a budova plná zážitků se stala jednou z 5 nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Praze.

Extrémní skoky do vody a koncerty hudebních hvězd. Highjump oslaví 25 let

Je tomu už dvacet pět let, kdy se v lomu v Hřiměždicích u Příbrami uskutečnil první ročník závodů ve skocích do vody z extrémní výšky. Letos se výročí této akce uskuteční v termínu 2. až 3. srpna a organizátoři hlásí výjimečně zajímavý program. Do lomu opět zavítají skokani z celého světa, aby předvedli dechberoucí výkony při skocích z výšky až 30 metrů nad vodní hladinou.
Reklama
reklama

Zábavné putování po Sokolovsku

Sokolovsko si možná většina z vás spojí s těžbou hnědého uhlí. Při bližším poznání však zjistíte že srdce západočeských lázní skrývá celou řadu zajímavých památek, krásnou okolní přírodu a spoustu dalších přírodních i kulturních lákadel.

Křehkost intimních vztahů v působivé videoinstalaci, v Kunsthalle Praha vystavuje Ester Geislerová

Od 28. června je v Kunsthalle k vidění výstava Co jsme měli říct a neřekli. Ester Geislerová v ní jako vizuální umělkyně rozvíjí svůj dlouholetý zájem o romantické a intimní vztahy. V deseti krátkých filmech zkoumá možnosti a limity mezilidské komunikace. Představí se v nich i známé tváře jako Tomáš Jeřábek, Elizaveta Maximová nebo Luděk Sobota. Hravá kombinace terapie, humoru, herecké obratnosti a překvapení nabídne zážitek pro všechny, kdo hledají hloubku ve vlastních vztazích a zajímají je současné umělecké formy. Umělkyně se navíc vrací se na místo, kde před dvanácti lety prezentovala svou diplomovou práci pro Akademii výtvarných umění.

Last minute dovolená 2024: Poznejte Turecko a prožijte nezapomenutelné okamžiky

Hledáte inspiraci na pohodovou dovolenou pro celou vaši rodinu, partu přátel nebo pro vás samotné? Již nemusíte! Last minute Turecko 2024 představuje ten nejlepší způsob, jak si užít letošní léto naplno, dopřát si trochu slunce i zasloužený odpočinek. Objevte last minute zájezdy TUI a vyrazte za dobrodružstvím klidně hned zítra! Last minute nabídka na vás již čeká.