19. dubna 2025, svátek má Rostislav
Ocenění Nejlepší světlý ležák získává RADEGAST Ryze Hořká 12

Ocenění Nejlepší světlý ležák získává RADEGAST Ryze Hořká 12

Nejlepší piva roku 2024 byla vybrána hned v šesti kategoriích soutěže. Vyhlášení výsledků degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se konal v Pražské křižovatce 24. září. Na Svatováclavské slavnosti byly zahájeny Dny českého piva naražením sudu vítězného ležáku RADEGAST Ryze Hořká 12. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky.

Nejlepší piva roku 2024 byla vybrána hned v šesti kategoriích soutěže. Vyhlášení výsledků degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se konal v Pražské křižovatce 24. září. Na Svatováclavské slavnosti byly zahájeny Dny českého piva naražením sudu vítězného ležáku RADEGAST Ryze Hořká 12. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky. 

V jednokolové degustační soutěži, kterou už od roku 2001 vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, porota ocenila v každé kategorii tři nejlepší, „medailová“ piva.

Vítězem hlavní kategorie světlý ležák se stal RADEGAST Ryze Hořká 12, mezi jedenáctistupňovými ležáky triumfoval PRIMÁTOR 11 Ležák a jako nejlepší světlé výčepní pivo odborníci vyhlásili ZUBR Gold. 

Porota tvořená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce hodnotí hlavně senzorické vlastnosti piva, konkrétně vzhled, barvu, chuť, vůni a texturu. Pod notářským dohledem testují vzorky v kategoriích: Světlý ležák, 11% světlý ležák, Světlé výčepní pivo, Tmavé pivo, Nealkoholické pivo neochucené a Nealkoholické pivo ochucené.

„V rámci degustační soutěže ČESKÉ PIVO vybíráme to nejlepší z tuzemské produkce, což dokládá kvalitu českého pivovarnictví. Oslavujeme tak jedinečnost a chuť českého piva, které je neodmyslitelnou součástí české pivní kultury i ekonomiky,“ komentuje Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Výsledky všech kategorií naleznete v seznamu níže:

Světlé ležáky
První místo si vysloužil RADEGAST Ryze Hořká 12 Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., na druhém místě ho následoval Samson 12, světlý ležák Pivovaru Samson, s. r. o. Třetí místo obdržel BRANÍK LEŽÁK Pivovaru Staropramen, s. r. o., společnosti Pivovary Staropramen, s. r. o.

11% světlé ležáky
První příčku mezi jedenáctkami obsadil PRIMÁTOR 11 Ležák PRIMÁTORu, a. s. Druhé místo získal Velkopopovický Kozel 11 Pivovaru Velké Popovice ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., který se v této kategorii umístil i vloni. Třetí příčka patří pivu RATAR Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s.

Světlá výčepní piva
Ocenění Nejlepší světlé výčepní pivo dostal ZUBR Gold Pivovaru ZUBR ze společnosti Pivovary CZ Group, a. s., který oproti loňsku poskočil z 3. místa na 1. Druhou příčku obsadil Rebel Brodská 10 Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s., a na třetí příčce se umístil PRIMÁTOR Antonín pivovaru PRIMÁTOR, a. s.

Tmavá piva
V kategorii tmavá piva již počtvrté zvítězil BERNARD ČERNÝ LEŽÁK 12 Rodinného pivovaru BERNARD, a. s. Druhé místo patřilo Kutnohorské Černé 12 Pivovaru Kutná Hora ze společnosti PIVOVAR CVIKOV, a.s., a třetí místo obsadilo Postřižinské pivo Tmavý ležák Pivovaru Nymburk, spol. s. r. o.

Nealkoholická piva neochucená
Mezi nealkoholickými neochucenými pivy zvítězil BIRELL Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., postoupil tak z loňského 2. místa na 1. Druhé místo dostalo Pito, nealko pivo Pivovaru Samson, s. r. o. Třetici uzavřel Rebel nealko z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s.

Nealkoholická piva ochucená 
Nealkoholickým ochuceným pivům letos kralovaly citrusové příchutě. Vyhrál Refresh Grapefruit Pivovaru Protivín ze společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a. s., na druhém místě se umístil PRIMÁTOR N – Nealko tropický citrus yuzu pivovaru PRIMÁTOR, a. s., a třetí místo si udržel stejně jako v předchozích letech Litovel Řezaný citron Pivovaru Litovel ze společnosti Pivovary CZ Group, a. s.

ZDROJ: https://ceske-pivo.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.