8. září 2024, svátek má Mariana
NeverMore 68 Na Výstavišti letos s podtitulem ženy v disentu

NeverMore 68 Na Výstavišti letos s podtitulem ženy v disentu

Již třetí ročník kulturně společenského festivalu NeverMore 68 se opět uskuteční na Výstavišti, a to v den výročí 56 let okupace tehdejšího Československa 21.8. od 15.00 do 22.00 hodin. Další ročník vzpomínek na události naší země, které by neměly být nikdy zapomenuty, připravilo Výstaviště Praha ve spolupráci s Ústavem nezávislé žurnalistiky, spolkem Díky, že můžem, Českým rozhlasem Radiožurnál a Post Bellum. Na akci nebude chybět Gulag.cz, týdeník Respekt, Muzeum na demarkační linii v Rokycanech nebo Političtí vězni.cz. Vedle samotné připomínky vpádu vojsk Varšavské smlouvy na naše území bude letos v hlavní roli téma žen v disentu a jejich příběhy a nově bude pro návštěvníky připravena i video stage s tematickými dokumenty a archivními záběry

nm68-2023-13.jpg

NeverMore 68 je kulturní festival, jehož hlavním cílem je nejen připomenout památku 56. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa, ale letos zejména oslavit všechny statečné ženy nedávných dob – ženy v disentu. Toto silné téma naváže na předchozí ročník, kdy byly v hlavní roli dezinformace a kdy rovněž Výstaviště Praha pomyslně převzalo štafetu od Českého rozhlasu pro připomínku událostí srpnových dnů roku 68. A ani letos samozřejmě nebude chybět České rozhlas se svým živým diskusním vstupem. Akci stejně jako v loňském roce připravilo Výstaviště Praha ve spolupráci s Ústavem nezávislé žurnalistiky, spolkem Díky, že můžem, Českým rozhlasem Radiožurnál a Post Bellum. Jeden z diskusních bloků bude pod taktovkou týdeníku Respekt.

„Letošní třetí ročník festivalu přináší opět silné téma, a to ženy v disentu. Ženy v disentu, ženy v Československém odboji, ženy statečné, ženy, které trpěly, aby nesehnuly páteř. Takové příběhy si musíme připomínat stejně jako dobu, která přinášela temno do lidských životů, dobu komunismu a rudého bratrství. NeverMore je akce, která nikdy nedá zapomenout na srpen roku 68, na dny, kdy naši zemi napadla vojska Varšavské smlouvy a já jsme moc hrdý na to, že se odehrává na Výstavišti ve spolupráci s tak kvalitními organizacemi, spolky a médii,“ říká šéf Výstaviště Tomáš Hübl.

nm68-2023-1.JPG

Výstavy, hudba a nově video stage

Celé odpoledne nabídne na Výstavišti bohatý kulturní program, diskuse, výstavy, koncerty, ale i posezení, občerstvení a relax. Festival se opět oproti loňskému ročníku rozrůstá a letos bude nově připravena video stage s celodenní projekcí tematických dokumentů a archivních záběrů. Hudební část zajistí ve třech blocích Monika Načeva a zdivočelí koně, Ana Vaverková a Past. Projekt zdivočelí koně jsou zhudebněné básně disidentských autorů v čele se s Pavlem Zajíčkem.

„Název alba i nového seskupení Zdivočelí koně vznikl podle stejnojmenné básně Pavla Zajíčka, kterého považuji za jednoho z nejlepších českých básníků. Poprvé jsem jeho poezii zpívala na vinylu Prolínání z roku 2010, kterou jsme natočili jako živý záznam jednoho ze společných koncertů,“ vysvětluje Monika Načeva.

Básník Pavel Zajíček v roce 1973 společně s Milanem Hlavsou založil kapelu DG 307. V roce 1976 byl spolu se členy kapely The Plastic People of the Universe zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k vězení. Po svém návratu z emigrace DG 307 obnovil a do nedávné doby také vystupoval.

„Největší občanská připomínka srpnové okupace se bude konat na Výstavišti již potřetí a tentokrát jsou hlavním tématem osudy silných žen během komunismu. Téma se promítne do všech částí programu, debat na podcast stagi, hudebních vystoupení a bude i hlavním motivem venkovní výstavy. Protože se statečným ženám, které bojovaly proti komunismu a vyjádřily nesouhlas s okupací, nedostává celkově dostatek pozornosti, rozhodli jsme se to tento rok pokusit napravit,“ říká Barbora Šubrtová, autorka festivalu NeverMore 68.

nm68-2023-3.jpg

V rámci výstav budou připraveny nejen tematické fotografie, ale také těžká technika včetně tanku T 55, který byl součástí okupačních vojsk.

Záštitu nad akcí NeverMore 68 převzaly: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Ing. Markéta Pekarová Adamová a ministryně obrany ČR Mgr. Jana Černochová.

Vstupné na akci je zdarma. www.navystavisti.cz

ČTĚTE DÁLE

Legendární Joker: Folie à Deux

Připravte se na návrat jednoho z nejikoničtějších padouchů všech dob v dlouho očekávaném pokračování Joker: Folie à Deux! Joaquin Phoenix opět exceluje jako Arthur Fleck, jehož přeměna v Jokera nadchla diváky i kritiky. Tentokrát se k němu připojuje Lady Gaga v roli Harley Quinn, což slibuje nový, fascinující pohled na temný svět Gothamu.

SkyShowtime premiéra Král Tulsy (2. SÉRIE)

První série seriálu Král Tulsy měla premiéru v roce 2022 a rychle si získala pozornost diváků hvězdným obsazením a příběhem. Sylvester Stallone se v roli Dwighta "Generála" Manfrediho, bývalého mafiánského bosse, který byl po 25 letech propuštěn z vězení a vyslán do Tulsy, kde začíná budovat nový zločinecký impérium, našel.
Reklama
reklama

V Obecním domě v Praze už jen do konce září. Nepropásněte to!

Velkolepá přehlídka čtyřicetiletého díla amerického fantasty, který se netradičními a často až šokujícími nápady a představami doslova propsal do světového filmu, divadla, jakož i hudby či krásného umění (díky náčrtům scén a velkoformátovými fotografiemi), se blíží ke konci. Tedy v hlavním městě České republiky. Z něj expozice nazvaná příznačně Návraty zamíří ještě „na chvíli“ do londýnského Muzea Designu, než její „život“ definitivně skončí.

Martin Moravec v říjnu vydá 5. knižní rozhovor Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače

O vyjednavačích se toho moc neví. A málokdo tuší, že mezi těmi nejlepšími je i Čech. Adam Dolník. Když mu zazvoní telefon, má jen pár minut na to, aby se sbalil a odletěl do Nigérie, Pákistánu, na Haiti… Kde se unáší nejvíc? Jak se vyjednává o lidský život? A jak lze tyto dovednosti využít v každodenních situacích? Tyto a mnoho dalších otázek mu kladl respektovaný novinář a úspěšný autor Martin Moravec. Očekávaná novinka Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače vyjde 14. října. Předprodej běží už nyní na webu Knihy od Martina.

Pryč s přetížením díky Malina casino nebo přírodě

Připadá vám, že léto je nekonečné. Že už vás nebaví koukat do stále stejně modré oblohy a žhnoucího slunce? Že už vás nebaví být neustále jen usměvaví a aktivní? Pak si najděte nějaký svůj rituál na to, abyste si odpočinuli a načerpali novou energii.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.