18. září 2024, svátek má Kryštof
Nepodceňujte živly: Jak připravit auto na povodně a krupobití

Nepodceňujte živly: Jak připravit auto na povodně a krupobití

Déšť, který postupně zasahuje území ČR, nepolevuje a jeho síla bude každou hodinu narůstat. Vláda dokonce varuje, že nás může čekat situace podobná roku 1997, kdy došlo k velkým povodním. V takové situaci je důležité myslet na ochranu svého majetku, zejména pak automobilu, který je v takových situacích enormně zranitelný. Může být vodou zaplaven nebo výrazně poškozen kroupami. Jak vůz před živly ochránit?

Povodně & záplavy

Pokud má majitel vozu možnost, jako ochranu před povodněmi je klíčové přesunout auto na vyvýšené místo mimo nízko položené oblasti, které jsou náchylné k zaplavení. Pokud přemístění není možné, lze využít protipovodňové bariéry, jako jsou pytle s pískem.

Pokud bylo vozidlo zaplaveno nebo poškozeno kroupami, je důležité jednat neprodleně. V případě záplavy rozhodně vozidlo nenastartovat, protože voda mohla poškodit elektroniku nebo motor. „Jakýkoli pokus o startování by mohl situaci ještě zhoršit. Ideální je zavolat asistenční službu, která poskytne rady ohledně dalšího postupu nebo auto dotáhnout do spolehlivého servisu. Je žádoucí také odpojit autobaterii a nenechat auto pod napětím, “ uvádí Jáchym Knedlhans, podporovatel prodeje ojetých vozů z Direct auto.

Krupobití

Ještě aktuálnější problém pro řidiče představuje hrozící krupobití. Škody na automobilu mohou dosahovat až stovek tisíc korun, přičemž nejčastější opravy se pohybují v rozmezí 15 000 až 50 000 korun. Menší kroupy naopak nemusí nutně způsobit viditelné škody. Velké kroupy, letící rychlostí nad 150 km/h, mohou nejen zdeformovat karoserii , ale také například rozbít světlomety, skla a případně poškodit i interiér auta. Škody jsou v tomto případě rovněž značné.

Nejlepší ochranou proti tomuto přírodnímu živlu je zaparkovat vozidlo v garáži či pod přístřeškem. Pokud tato možnost není k dispozici, je vhodné zvážit investici do speciálních ochranných potahů (chcete-li plachet) proti krupobití. „Investice do plachty v řádech nízkých tisíců zachrání velké investice do opravy a zabrání znehodnocení vozu při následném prodeji,“ podotýká Knedlhans.

Pokud majitel vozu takové plachty či potahy nevlastní, lze využít improvizované prostředky, jako jsou staré matrace, deky nebo dokonce nafukovací předměty, jako jsou například rafty. Tyto předměty mohou posloužit jako dočasná ochrana, která pomůže škody minimalizovat .

Po krupobití je nutné vozidlo zkontrolovat, zda nemá viditelné škody, jako jsou promáčkliny, prasklá okna nebo poškozené světlomety. V případě výraznějšího poškození doporučujeme nechat auto prohlédnout mechanikem, který posoudí rozsah škod a určí, zda je oprava možná. Zvláště u promáčklin, prasklých oken či poničeného těsnění je důležité jednat rychle, aby nedošlo k dalším škodám, jako je koroze nebo únik vody do interiéru. Nejde však pouze o estetickou stránku věci. Zákon totiž zakazuje jízdu s automobilem, jehož prasklina na čelním skle ve stírané ploše, tedy v dosahu stěračů, je širší než 2 centimetry. V takovém případě řidič může pouze nouzově dojet domů nebo do servisu. Porušení tohoto ustanovení může vést k pokutě a trestným bodům.

Zároveň je vhodné zkontrolovat, jak je vaše auto pojištěné. „Běžné povinné ručení nekryje škody způsobené povodněmi ani krupobitím. Majitelé automobilů by tak měli zvážit, zda je pro ně výhodné mít sjednané havarijní pojištění nebo odpovídající připojištění k povinnému ručení,“ zakončuje Knedlhans.

O Direct auto

Společnost Direct auto vzniklo v roce 2021 patří do skupiny firem Direct family, která zahrnuje Direct pojišťovnu, Fidoo, Direct auto a Birne. Celá skupina má obrat ve výši více než 5 miliard korun a obsluhuje 450 tisíc zákazníků. Direct auto je prodejcem ojetých a nových aut včetně autorizovaného servisu na 8 značek. Do portfolia služeb patří také flexibilní operativní leasing Birne. Klienti mohou využít služby Direct auta a Birne na 7 pobočkách.

 

ČTĚTE DÁLE

Firemní akce v srdci Krkonoš: objevte Grund Resort

Sehnat prostor s kvalitním zázemím, cateringem a dostatečnou ubytovací kapacitou může být náročné, Grund Resort Golf & Ski v Mladých Bukách v Krkonoších nezklame - na firemní akce se zde specializují a vyjdou vám vstříc ve všech ohledech.

Exkluzivní firemní večírky v H&Hotels: Luxus, pohodlí a jedinečné zážitky! Svěřte se do rukou profesionálů

Firemní večírky nejsou jen obyčejnými společenskými událostmi. Jsou příležitostí poděkovat zaměstnancům, posílit týmové vztahy a utužit obchodní partnerství. Uspořádání takové akce může být náročné, ale s našimi doporučeními na místa v H&Hotels group se promění ve snadný úkol.

Konferenční prostory Columna: Kde se rodí úspěšné události

Hledáte ideální místo pro vaši příští akci? Vítejte v Columna! Tyto konferenční prostory nabízí fle- xibilitu a profesionalitu pro každou příležitost.

Mlýna vodníka Slámy. Firemní zákazníci jsou u nás vítáni

Utečte z ruchu velkoměsta a vydejte se na malebný ostrov obklopený přírodou, který se rozkládá mezi břehy řeky Opavy a mlýnským náhonem. Na půli cesty mezi Ostravou a Opavou, v Háji ve Slezsku – Lhotě, objevíte prostor s neodolatelně pozitivní energií v blahodárném klidu venkova. Mlýn vodníka Slámy je ideálním místem k relaxaci, dobrodružství, lenošení, ale také k pořádání komorních i velkolepých akcí.

Vietnamsko-česká kuchařka a influencerka Chili Ta: Hejty mě baví, hrňte to na mě!

Již za pár týdnů ji uvidíme po boku tanečníka Jakuba Mazúcha ve StarDance. Chili Ta, vlastním jménem Ta Thuy Dung, už má s televizními soutěžemi zkušenosti. Zazářila nejen jako kuchařka v Masterchefovi, ale i pořádná bojovnice v Survivoru. Lidem se to ale nelíbí a dávají to jasně najevo. „Pokaždé, když mě někdo kritizuje, se sama sebe ptám, co tím ten člověk asi sleduje a jestli to je konstruktivní kritika na moji tvorbu, kreativitu, inteligenci. Pokud je pro někoho moje účast ve více pořadech důvod k tomu, aby mě na internetu označil za »vietnamskou k*ndu, která se všude cpe«, tak na to se snad ani nedá reagovat jinak než ignorací nebo humorem. Je to jako když někdo kope sám do hlavy a doufá, že to bude bolet vás,“ říká Ta Thuy Dung, které nikdo neřekne jinak Chili!

Kde uspořádat nejlepší firemní večírky, Vánoční večírky nebo eventy?

Večírky nejsou jen o zábavě – jsou příležitostí stmelit kolektiv, ocenit zaměstnance a ukázat, že i práce může být plná radosti. V našich tipech na nejlepší místa pro firemní večírky vám ukážeme, kde můžete prožít nezapomenutelný večer plný smíchu, skvělého jídla a netradičního programu.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.