16. října 2024, svátek má Havel
LEKTORKA MODERNÍ SEBEOBRANY  JASMÍNA HOUDEK: UKAŽTE, ŽE MÁTE SÍLU!

LEKTORKA MODERNÍ SEBEOBRANY JASMÍNA HOUDEK: UKAŽTE, ŽE MÁTE SÍLU!

„Chci svou prací přispět k tomu, abych předala sílu těm, kteří to potřebují,“ říká instruktorka Moderní sebeobrany Jasmína Houdek, která je stejně jako její muž, Pavel Houdek, přesvědčena, že fyzickému útoku můžeme zabránit předem už tím, jak působíme a jak s lidmi, kteří nás obtěžují, komunikujeme.

soukroma-vyuka-700x467jpg.webp

„Než se naučí úderem zneškodnit útočníka nebo jak se vymanit z brutálního sevření, učím lidi chápat, co je to násilí, jak a proč vzniká. Když se naučíte rozpoznat počátek potenciálního konfliktu, tedy tu »divnou situaci a pocit, že se něco děje«, tak vám to pomůže jednoduše odejít nebo uklidnit konflikt vhodnou komunikací,“ vysvětluje Jasmína Houdek a dodává, že pachatel chce po oběti vždy tři věci: aby se moc nebránila, aby nekřičela, a aby to nešla ohlásit.

Testování 
Protože ale toto dopředu nemůže vědět, začne vás testovat.

„Může se jednat o rychlé testování, kdy se o vás někdo neznámý otře v tramvaji nebo sáhne na zadek a čeká, jak budete reagovat. Ale může být i dlouhodobé, kdy třeba kolega v práci nejprve sáhne kolegyni na záda, ale ona nic neřekne. Za měsíc ji pustí do dveří, přičemž jí sáhne na zadek a ona na to nic neřekne, protože to bude brát jen jako úlet. Jenže to může skončit tím, že ji na večírku sexuálně napadne,“ upozorňuje s tím, že bychom se měli zaměřit na prevenci a naučit se jasně dávat najevo své hranice.

 „Pokud se stanete terčem oplzlých komentářů, nevhodných poznámek, pitomých vtipů nebo prostě čehokoliv, co vám není příjemné, tak se ohraďte. Minimálně si tak zajistíte to, že dotyčný bude vědět, že si s vámi nemá začínat, protože si to nenecháte líbit,“ radí.

Sebevědomí a síla
Ze své zkušenosti Jasmína říká, že od doby, co dělá Moderní sebeobranu, se jí situace – narážky, osahávání, pokřikování – více vyhýbají. Proč? Protože vyzařuje sebevědomí a sílu.

„Násilníci si oběť vybírají podle toho, jak se člověk tváří, stojí a celkově působí. Sexy oblečení u žen ani výrazné líčení s tím nemá nic společného. Naopak ženy, které vypadají sexy, jsou často sebevědomé, a pachatele tím odradí. Tyto ženy zažívají asi více obtěžování v podobě pískání, nevhodných poznámek a troubení, ale agresor se snaží vybrat si spíš slabší ženu, u které mu to projde. Formou slabosti je i nepozornost k tomu, co se kolem mě děje.“

140229626-3824568827563819-6076561598732693031-n.jpg

To si nedovoluj!
Důležité je proto si všímat a nebát se ozvat. „Říct třeba: Tohle si ke mně nedovolujte! To agresorovi ukáže, že nejste slabá oběť a nenecháte si nic líbit,“ upozorňuje Jasmína Houdek a dodává: „Braňte se!“

Jeden z největších mýtů je totiž přesvědčení, že když se budete bránit, obzvláště holky, tak to bude ještě horší. A to není pravda. 

„Máme na to dokonce studie, které říkají, že ženy, které se v případě útoku nebránily, skončily s horšími zraněními než ty, které se bránily. Když se nebráníte, pachatel má pocit, že může. A když může, tak proč by ještě nepřidal,“ zdůrazňuje instruktorka Moderní sebeobrany a níže přidává malý rychlokurz.

Naučte se bránit aneb Rychlokurz Moderní sebeobrany
„Nejlepší zbraň jsou informace. Když víte, jak násilí vypadá, kdo se ho dopouští, kde se s ním můžete setkat, jaké to má následky a co přesně v dané situaci dělat, tak víte všechno,“ říká Jasmína Houdek s tím, že všechny tyto věci se dozvíte v knize Moderní sebeobrana, kterou společně se svým manželem Pavlem napsala a z níž jsme pro vás pár rad vybrali.

1cf5972e86b5ae5c8ffffca5267fd8f1.jpg

Základní postoj + očopich
„Postoj s rukama před tělem jasně říká: Nechte mě být. Ruce jsou váš plot, označují území, které je vaše a kam agresor nesmí. Doprovoďte postoj i odpovídajícím důrazným slovním pokynem. Pokud agresor pokračuje ve výhrůžkách a jde směrem k vám, použijte očopich.“ »vystřelte« rukou s nataženými prsty proti očím útočníka a píchněte ho jimi co nejprudčeji do očí.“

Obrana proti držení 
„Pokud vás agresor chytí za jednu ruku, použijte k obraně druhou. Vystřelte dlaní dopředu. Až narazíte na obličej, ihned zatlačte agresorovi prsty do očí. Bolest a dezorientace ho donutí vás pustit; oko přitom nijak vážně nepoškodíte. V případě, že vás agresor drží za tělo a zepředu na oči nedosáhnete, protože je těsně u vás, můžete do očí zatlačit palci obou rukou.“

Nekopat do rozkroku 
„Když kopete, stojíte pouze na jedné noze. Navíc trefit se není jednoduché. Ovšem i pokud se trefí- te, následkem zásahu se agresor prudce předkloní – na místo, kde stojíte. Nejspíš tak skončíte oba na zemi, ovšem vy vespod. Útok na oči je mno- hem spolehlivější! Pokud ale chcete zaútočit na rozkrok – třeba proto, že oči nejsou v dosahu – použijte ruku. Udeřte do něj hranou ruky, dlaní, nebo pokud ani na to není prostor, nahmatejte varlata, silně je zmáčkněte a trhněte.“

mose-700x467jpg_1.webp

Útok zezadu
„Pokud vás agresor drží zezadu za krk a škrtí, dejte svoje boky stranou a vší silou udeřte do rozkroku. Sevření trochu povolí, což vám umožní pokračovat úderem loktem do brady.“

Na zemi kopejte
„Pokud se agresorovi podařilo shodit vás na zem, nic není ztraceno. Použijte k obraně své nohy! Jsou mnohem silnější než ruce. Kopejte vší silou, přičemž miřte na kolena a holeně. Takové kopy jsou velmi bolestivé a útočník se přes ně jen tak nedostane. Pokud je přímo u vás nebo dokonce na vás, vzpomeňte si na útok na oči. Píchněte ho do očí, zatlačte do nich palci – a jakmile se odtáhne, použijte nohy a odkopněte ho pryč. “

Pepřový sprej mějte vždy u sebe 
„Volte vždy gelový pepřový sprej, který lze použít i ve větru nebo v uzavřeném prostoru. Doporučuji koupit si dva stejné a jeden si vyzkoušet. Lepší firmy prodávají i cvičné kusy zcela shodné s těmi pravými, jen v nich je pouze emulze bez účinné látky. Je potřeba vědět, jakou silou se mačká, jak daleko sprej dostříkne, jak silný a široký proud z něj vyletí, jakou má odolnost vůči větru, zda funguje i v horizontální poloze, tryskou dolů atd. Zásadní je opakovaně si vyzkoušet jeho rychlé vytažení, a to tak, aby byl rovnou připraven k použití – s prstem na spoušti,“ říká Jasmína Houdek a dodává, že na dně tašky či v batohu vám pepřový sprej bude k ničemu. „Noste jej tedy tam, kde ho máte ihned na dosah – v kapse bundy, kalhot, ve vrchní kapsičce tašky nebo kabelky… V případě ohrožení si ho pak v kapse můžete chytit s prstem na trysce a být připravení. Jen nikdy sprejem nikomu nevyhrožujte. Pokud se potřebujete bránit, vytáhněte jej, a co nejdříve použijte.“ 

Více informací a přihlášení na kurzy můžete najít na webu: www.moderni-sebeobrana.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

SPIRÁLA VZKŘÍŠENÍ NEBO MADISONSKÉ MOSTY

Multižánrový kulturní prostor Nová Spirála, dříve divadlo Spirála, přivítá už v říjnu tohoto roku po více než dvaceti letech opět své diváky. V prostorách pražského Výstaviště se otevřou brány budovy, která měla být ještě před pár lety zbourána, ale nyní nabídne celoročně bohatý program široké veřejnosti stejně jako možnost pronájmu technologicky špičkově vybavených prostor bez limitu pro záměr akce.

ZOO JIHLAVA: PODZIM PLNÝ DOBRODRUŽSTVÍ A POZNÁN

Podzimní dny jsou jako stvořené pro návštěvu Zoo Jihlava, jednoho z největších lákadel Vysočiny. V srdci malebné krajiny na vás čeká oáza plná exotických zvířat, která potěší nejen děti, ale i dospělé.

Hotel Podlesí a Pohádková vesnička se nachází v malebné části Vysočiny nedaleko Nového Města na Moravě

Hotel Podlesí a Pohádková vesnička se nachází v malebné části Vysočiny nedaleko Nového Města na Moravě. Netradiční resort nabízí širokou škálu služeb: ubytování v moderních hotelových pokojích, originálních pohádkových apartmánech a stylových plně vybavených chaloupkách.

Hotel Kouty – Ideální místo pro firemní akce v srdci Česka

Hledáte perfektní prostředí pro pořádání firemních akcí, teambuildingů či konferencí? Hotel Kouty, zasazený do malebné přírody Vysočiny, nabízí klidné a inspirativní prostředí, které je ideální pro pracovní setkání i regeneraci.

Dostaňte se blíž, zažijte víc. Signal Festival uvede Galerijní zónu, která slibuje unikátní zážitek na sedmi prestižních lokalitách

Signal Festival letos opět spolupracuje s předními kulturními institucemi a nabídne návštěvníkům příležitost vidět instalace na prestižních místech v Praze. Celkem představí 22 instalací na trasách Hradčany a Centrum, jejichž součástí je i 7 zastávek placené Galerijní zóny. Díla významných umělců a umělkyň budou k vidění v Jízdárně Pražského hradu a to díky Správě Pražského hradu, ve Šternberském a Schwarzenberském paláci, které spravuje Národní galerie Praha, v Kunsthalle Praha, Clam-Gallasově paláci s performancí Laterny magiky Národního divadla, Barokním refektáři dominikánského kláštera s instalací vzniklé ve spolupráci s festivalem Ars Electronica, a v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Galerijní zóna není na festivalu žádnou novinkou, už 8 let podporují návštěvníci zakoupením vstupenek to, aby většina festivalu zůstala bezplatně přístupná pro všechny. Vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu a jen díky nim je možné vidět během 4 dní všech 22 instalací.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.