27. dubna 2025, svátek má Jaroslav
Kozí farma Dvůr Ratibořice: příběh z Vysočiny

Kozí farma Dvůr Ratibořice: příběh z Vysočiny

V letošním roce to bude 30 let, kdy se jeden manželský pár z Prahy rozhodl opustit život velkoměsta a svoji ergii věnovat rodinnému statku, kterému vdechl nový život. Za sebou nechal veškeré předsudky k podnikání v důchodovém věku, předsudky k rekonstrukci zpustošeného areálu a především předsudky ke kozímu mléku. Třicet let uteklo jako voda a v jižním cípu Vysočiny stojí sebevědomá farma, která má co nabídnout.

dora-produkty-1-1.png

Historie celého statku je opravdu bohatá, začíná už někdy v 19. století u rodu Löwensteinů, ale současnou podobu dali farmě až manželé Pavel a Jitka, kteří se na sklonku důchodu v rámci restitucí rozhodli po téměř 50 letech vrátit do Ratibořic jméno Dobrovolných. Zde vznikl i název DoRa. To, že na začátku byly dvě koupené kozy, je dnes už jen úsměvná minulost. S velikou pílí, odhodláním a sebezapřením se podařilo vybudovat největší ekologickou kozí farmu v České republice. Která dnes hospodaří na 150 hektarech, chová přes 850 koz a zaměstnává 17 zaměstnanců.

pastva.jpg

A proč se tehdy majitelé farmy rozhodli právě pro chov koz? V rozhodování jim pomohla měnící se doba v České republice, jezdili se inspirovat do zahraničí k drobným zemědělcům, kde si uvědomili, že český trh nezná výrobky z kozího mléka. Plán byl tedy jasný, naučit se chovat kozy a naučit se vyrábět z kozího mléka výrobky. Ovšem to byl pouze první krok. Když přeskočíme to, že si Ing. Jitka musela dodělat mlékárenskou školu a Ing. Pavel si šel v šedesáti letech dělat řidičské oprávnění na traktor, tak je čekal stejně ještě ten nejtěžší úkol, naučit českého zákazníka konzumovat výrobky z kozího mléka.

dsc-9405-fb.jpg

Přesuňme se ale nyní do současnosti, kdy je mezi českými zákazníky po těchto výrobcích poptávka, umí docenit jejich přínos pro zdraví, a především jsou tyto výrobky vyhledávané pro svoji snadnou stravitelnost. A v čem tkví ona lahodnost těchto výrobků? Vezmeme vás v následujících řádcích na návštěvu do Ratibořic. Vítejte na kozí farmě DoRa, kde vše pochopitelně začíná už na loukách a polích, kde se sklízí jen kvalitní voňavá vojtěška a seno. Pokračujeme přes čisté stáje, kde jsou zvířata ustájena na slámové podestýlce a mají celodenní péči ošetřovatelů. Následně se dostáváme do prostor moderní dojírny, odkud mléko putuje potrubím až do mlékárny. Tam je okamžitě zchlazeno, následně ošetřeno a zpracováváno na jednotlivé výrobky. Nejčastěji na jogurty, kefíry, sýry, žervé a to vše v několika ochucených i přírodních variantách.

dsc-9400-fb.jpg

Jakmile je výrobek hotový, potřebuje ještě slušivý kabátek a ten je u těchto výrobků nezaměnitelný. Jakmile uvidíte modrobílé proužky, uvědomíte si, že vlastně tuto značku znáte. Najdete ji v lednicích kamenných prodejen a e-obchodů po celé České a Slovenské republice.

20190710-141112.jpg

Jedna z priorit, kterou Pavel a Jitka při budování farmy měli, byla, aby farma fungovala nejen navenek, ale aby byla přístupná všem, kdo chtějí poznat zákulisí rodinného ekologického zemědělství. To se jim povedlo s ohledem na to, že ve všední dny na farmě probíhají exkurze (od MŠ přes VŠ až po zahraniční zemědělce) a každou sobotu je farma přístupná veřejnosti. Celá farma je totiž každou sobotu odpoledne otevřená všem návštěvníkům.

dsc-9351-fb.jpg

Každý si zde může projít stáje, podrbat chovaná zvířata, dát si kávu s domácími dezerty či bábovku z kozího žervé. K těmto účelům zde slouží útulná prodejna s kavárnou zařízená do Provence stylu včetně klavírního křídla. Za pěkného počasí je až idylické posedět v rekreační zahradě a kochat se výhledem na pasoucí se kozy a kůzlata.

Zbývá snad už jediné, popřát farmě do dalších let mnoho energie a mnoho spokojených zákazníků, kteří docení kvalitu schovávající se v modrobílém obalu.

A co vy, který z jejich výrobků máte nejraději?

biofarma-dora-samolepka-lednice-555x160cm-912101189-blue-press.jpg

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Od Dublinu až po Středozemní moře. Česká rodinná firma Decoled září na evropském trhu dekorativního osvětlení

Z malé rodinné firmy založené v garáži se během téměř tří dekád stal lídr na českém, ale i evropském trhu slavnostního osvětlení. Poslední Vánoce společnost zdobila města a obchodní centra již ve 13 zemích a o těch letošních by skóre mělo být zase o něco vyšší. Za jejím úspěchem a expanzí stojí poctivé řemeslo, jasný rukopis a špičková kvalita.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.