10. března 2025, svátek má Viktorie
KAM NA PRAVOU NEAPOLSKOU PIZZU? DO ROSSOPOMODORO!

KAM NA PRAVOU NEAPOLSKOU PIZZU? DO ROSSOPOMODORO!

Pokud jste někdy ochutnali pravou neapolskou pizzu, určitě si ji pamatujete. Její jedinečnost spočívá nejen v kvalitních ingrediencích, ale i v tradičním způsobu přípravy a pečení, díky čemuž má nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete autentický zážitek, nemusíte cestovat do Neapole – v Praze, konkrétně v nově otevřené pobočce Rossopomodoro na Vinohradech, si můžete vychutnat skutečnou neapolskou pizzu. Tato pobočka je druhá v pořadí a jejím majitelem je Alberto Lagorio, se kterým jsme si povídali o tom, co stojí za úspěchem jeho konceptu.

Co vás přivedlo otevřít druhou pobočku Rossopomodoro, navíc tentokrát mimo nákupní centrum?
Naše první restaurace v OC Palladium si získala mnoho fanoušků autentické neapolské pizzy  a italské kuchyně. Chtěli jsme vytvořit místo, které nabídne stejnou kvalitu, ale v klidnějším prostředí mimo nákupní centrum – ideální pro dlouhé večeře, setkání s přáteli nebo rodinné obědy. Vinohrady nám dávaly smysl svou atmosférou i blízkostí milovníků dobrého jídla.

Jak Češi reagují na autentickou neapolskou pizzu? Museli jste upravit recepty nebo nabídku, aby více odpovídala české chuti?
Češi reagují velmi pozitivně! Určitě jsme nemuseli nic upravovat – držíme se tradičních receptur a originálních surovin, protože věříme, že prá- vě autenticita je to, co hosté hledají. V Česku je spousta lidí, kteří milují Itálii – její kuchyni, kulturu a atmosféru. Právě jim chceme nabídnout stejný gastronomický zážitek, jaký by měli v Neapoli.

Čím se Rossopomodoro odlišuje od jiných italských restaurací?
Hlavním rozdílem je naše naprostá autenticita. Používáme originální suroviny z Itálie, spolupracujeme s tradičními neapolskými výrobci a držíme se ověřených postupů. Naše pizza se peče v peci Moretti, která dosahuje teploty až 450 °C, což ji umožňuje upéct během 60–90 sekund – stejně jako v Neapoli. Pizza se peče na kamenném povrchu, což jí dodává autentickou texturu s nadýchanými okraji a jemně křupavým spodkem. Dalším rozdílem je, že naši kuchaři a pizzaři jsou školeni přímo neapolskými mistry, aby dokonale ovládli autentické postupy a techniky pravé neapolské kuchyně.

Jaký neapolský pokrm kromě pizzy doporučujete vyzkoušet někomu, kdo chce autentický zážitek?
Určitě La Tiella – kombinaci tradičních smažených neapolských specialit, jako jsou krokety ochucené černým pepřem a uzeným sýrem Provola a kuličky Montanare podávané s rajčatovou omáčkou a parmazánem. Pokud máte rádi mořské plody, doporučujeme Cuoppo di mare – směs kalamárů a chobotnic obalovaných v těstíčku a smažených do křupava.

Říká se, že neapolská pizza je o jednoduchosti. Která kombinace ingrediencí je podle vás nejlepší pro pochopení pravé neapolské chuti?
Rozhodně Margherita – kvalitní těsto, rajčata San Marzano, mozzarella fior di latte, čerstvá bazalka a olivový olej. Je to ikonická kombinace, která ukazuje krásu jednoduchosti a kvalitu surovin.

cfd25594-2e52-4e7f-be94-0b06819ac915.jpeg 

Jak probíhá spolupráce s italskými dodavateli? Jsou nějaké specifické výzvy v dovozu těchto produktů do Česka?
Spolupracujeme přímo s italskými farmáři a výrobci, které pečlivě vybírá vedení Rossopomodoro. Například mouka pochází z tradičního mlýna Mulino Caputo, rajčata San Marzano jsou dovážena přímo z Kampánie a buvolí mozzarella z města Caserta. Výzvou je samozřejmě logistika a dodržování všech předpisů, ale díky stabilním partnerům máme jistotu, že naše suroviny jsou vždy čerstvé a té nejlepší kvality.

Máte nějaký pokrm, který získal velkou oblibu, i když jste si nebyli jistí, zda ho Češi přijmou?
Nemáme žádný konkrétní pokrm, u kterého bychom si nebyli jisti, zda ho Češi přijmou. Naše jídla jsou především tradiční, takže většina hostů už má s těmito chutěmi zkušenost. Jedinou výzvou pro nás bylo použití uzeného sýru Provola, který je v Neapoli velmi populární. Češi ale rádi zkoušejí nové chutě, a tuto ingredienci si rychle oblíbili. 

 



Jaký je největší mýtus o neapolské pizze, se kterým se setkáváte?
Řada lidí si myslí, že správná pizza musí být křupavá. Neapolská pizza je ale specifická tím, že má měkké, nadýchané okraje a pružný střed. To je důkaz dobře vykynutého těsta a tradičního způsobu pečení.

Máte v plánu přidat do menu něco nového nebo speciální sezónní nabídky?
Ano, pravidelně připravujeme sezonní speciální nabídky inspirované Itálií – ať už jsou to mořské speciality, podzimní pokrmy s lanýži nebo zimní sýrová rizota a těstoviny.

Jak se díváte na trend alternativních těst, například bezlepkových nebo celozrnných variant?
Alternativní těsta vnímáme jako doplněk, ale vždy je pro nás klíčové zachovat neapolskou tradici. Bezlepkové těsto zatím nenabízíme, ale rozhodně o něm uvažujeme a rádi bychom ho zařadili do nabídky v budoucnu. Co se týče celozrnného těsta, to už máme v nabídce a naši hosté si ho velmi oblíbili. Celozrnné těsto nabízí skvělou alternativu pro ty, kteří hledají zdravější volbu, aniž by museli dělat kompromisy v chuti. 

www.rossopomodoro.cz

e218e3fd-0125-4f55-b3e5-1512bd32f602.jpeg

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Oslavy 130 let Holešovické tržnice v gurmánském stylu!

Přijďte si do Holešovické tržnice zavzpomínat i nasát čerstvou energii. Připravované akce vás naladí gurmánsky a zavedou na kulinářský obřad i denní kázání. A kdo si pospíší s nákupem vstupenek, zažije mši v podání Kryštofa Bartoše!

Popeyes začíná s expanzí v regionech, první na řadě jsou České Budějovice

České Budějovice, 28. února – Popeyes míří na jih Čech. Nová restaurace otevře během několika týdnů v IGY centru, největším nákupním centru v Českých Budějovicích i v celých jižních Čechách, přitom v dochozí vzdálenosti od historického centra města. Zároveň je to poprvé, co řetězec otevírá pobočku v nákupním centru.

Národní kolo proslulé kuchařské soutěže BOCUSE D'OR bude poprvé hostit Grandhotel Pupp

Tuzemská gastroscéna žije v očekávání velké události – 2. ročníku českého národního kola Bocuse d’Or, nejprestižnější, ale také nejtěžší kuchařské soutěže na světě. Vrcholné kuchařské klání se uskuteční za účasti laické i odborné veřejnosti od 30. června do 1. července v legendárním Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Do soutěžních kuchyní se postaví šest mladých profesionálních kuchařů se svými týmy, aby před zraky diváků během 5 hodin a 35 minut kompletně připravili dva teplé pokrmy dle zadání. Vítěz získá prestižní titul a šanci postoupit do evropského kola Bocuse d’Or, ze kterého vede cesta do světového finále. Národní kolo ozdobí bohatý doprovodný program plný mimořádných gastronomických zážitků.

Zažijte Olomoucký tvarůžkový festival

Nejen milovníci tvarůžků se mají na co těšit. První dubnový víkend totiž centrum Olomouce už poosmé zaplní a hlavně provoní Olomoucký tvarůžkový festival. Přijďte si užít největší gastronomickou událost v Olomouci. Poznačte si v kalendáři víkend 5. a 6. dubna od 10 do 18 hodin!

Oblíbené Zrno Zrnko otevřelo osmou pobočku v Praze – Pekařské Bistro v Revoluční ulici

Příznivci výběrové kávy a poctivých dobrot z pekařské pece mají novou zastávku v centru Prahy. Právě dnes otevřelo Pekařské Bistro Zrno Zrnko Revoluční a má vše, co zákazníci na Zrno Zrnko milují. Kvalitní výborné slané i sladké pečivo, řemeslný chléb, domácí zákusky, čerstvě praženou kávu, férový a udržitelný přístup k surovinám, vášeň pro řemeslo i laskavý přístup k zákazníkům. V Revoluční ulici vzniklo kromě prodejny ve stylu „artisan bakery” také bistro s příjemným posezením, klidnou atmosférou a celodenní nabídkou pokrmů – brunchů, sendvičů, plněných ciabatt.. Otevřeno je denně do 22.00.

Valentýnský tip: Degustační večeře v italské restauraci Rossopomodoro

Věděli jste, že oblíbený únorový svátek všech zamilovaných má kořeny v Itálii? Právě z této země totiž pochází svatý Valentýn, kněz považovaný za patrona lásky, zamilovaných a manželství. Večeře ve dvou odehrávající se v autentické atmosféře pravé Itálie tak bude tím správným, stylovým valentýnským dárkem. Ve vyhlášené italské restauraci Rossopomodoro, která sídlí v Praze na Vinohradech v Krkonošské ulici, budou 14. února zamilovaným párům servírovat speciální degustační menu.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.