13. září 2024, svátek má Lubor
Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladování

Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladování

Svět sýrů je rozmanitý a nabízí širokou paletu chutí. Velmi oblíbené jsou například zrající sýry, mezi něž patří i jediný původně český sýr – Olomoucké tvarůžky. Chlouba české sýrařské tradice se pyšní bohatou historií, nezaměnitelnou chutí a vysokou výživovou hodnotou. Jak ale zajistit, aby si tvarůžková delikatesa udržela svou plnou chuť a aroma co nejdéle?

ilustracni-foto-jak-spravne-olomoucke-tvaruzky-skladovatt-1.jpg

Existuje několik tisíc druhů sýrů, které se liší zpracováním a konzistencí. Jednou z oblíbených kategorií jsou zrající sýry, které procházejí procesem zrání. Během tohoto období se odehrávají složité biochemické procesy ovlivňující chuť, vůni a texturu sýra. Zrající sýry vyžadují zvláštní péči, protože jejich kvalita se neustále vyvíjí a závisí na teplotě, vlhkosti a typu kultury. Typickým představitelem zrajících sýrů jsou právě Olomoucké tvarůžky.

Celý proces výroby Olomouckých tvarůžků je pod přísnou kontrolou. Od výběru nejkvalitnějších surovin až po finální balení prochází pečlivým dohledem, aby se k zákazníkům dostaly v té nejlepší kvalitě. „Kvalitu Olomouckých tvarůžků můžeme garantovat jen do chvíle, než je předáme dalším článkům distribučního řetězce. Pro zachování kvality sýra je tak nezbytné dodržet správné teplotní podmínky při přepravě, prodeji i skladování v domácnosti u konečného zákazníka, což je právě v rozmezí 4-8 °C,“ upozornil Rastislav Mikuška, vedoucí kvality společnosti A. W, výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Tvarůžky zrají v symetrických vrstvách od povrchu ke středu, což ovlivňuje jejich chuť a konzistenci. Jsou ideální ke konzumaci v různých stádiích zralosti. „Olomoucké tvarůžky jsou živý produkt, který se neustále vyvíjí. Proto je důležité, aby byly skladovány ve stanovených podmínkách. Jen tak si zachovají svou charakteristickou chuť a krémovou texturu,“ uvedl Rastislav Mikuška.

Více než tři týdny před datem minimální trvanlivosti (DMT) bývají Olomoucké tvarůžky tužší a mají výrazné tvarohové jádro, což je ideální pro ty, kdo preferují jemnější chuť a pevnější konzistenci. Přibližně dva týdny před DMT se vyvíjí výraznější maz a chuť se stává intenzivnější. Jeden týden před DMT tvarůžky dosahují nejvyššího stupně zralosti, jsou plně prozrálé až k jádru, mají pikantnější chuť a měkčí texturu.

Olomoucké tvarůžky jsou bohaté na bílkoviny a vápník a mají nízkou energetickou hodnotu díky nízkému obsahu tuku. Jsou ideální pro zdravý životní styl a díky své jedinečné chuti představují výjimečný gastronomický zážitek.

ČTĚTE DÁLE

Konferenční prostory Columna: Kde se rodí úspěšné události

Hledáte ideální místo pro vaši příští akci? Vítejte v Columna! Tyto konferenční prostory nabízí fle- xibilitu a profesionalitu pro každou příležitost.

Mlýna vodníka Slámy. Firemní zákazníci jsou u nás vítáni

Utečte z ruchu velkoměsta a vydejte se na malebný ostrov obklopený přírodou, který se rozkládá mezi břehy řeky Opavy a mlýnským náhonem. Na půli cesty mezi Ostravou a Opavou, v Háji ve Slezsku – Lhotě, objevíte prostor s neodolatelně pozitivní energií v blahodárném klidu venkova. Mlýn vodníka Slámy je ideálním místem k relaxaci, dobrodružství, lenošení, ale také k pořádání komorních i velkolepých akcí.

Vietnamsko-česká kuchařka a influencerka Chili Ta: Hejty mě baví, hrňte to na mě!

Již za pár týdnů ji uvidíme po boku tanečníka Jakuba Mazúcha ve StarDance. Chili Ta, vlastním jménem Ta Thuy Dung, už má s televizními soutěžemi zkušenosti. Zazářila nejen jako kuchařka v Masterchefovi, ale i pořádná bojovnice v Survivoru. Lidem se to ale nelíbí a dávají to jasně najevo. „Pokaždé, když mě někdo kritizuje, se sama sebe ptám, co tím ten člověk asi sleduje a jestli to je konstruktivní kritika na moji tvorbu, kreativitu, inteligenci. Pokud je pro někoho moje účast ve více pořadech důvod k tomu, aby mě na internetu označil za »vietnamskou k*ndu, která se všude cpe«, tak na to se snad ani nedá reagovat jinak než ignorací nebo humorem. Je to jako když někdo kope sám do hlavy a doufá, že to bude bolet vás,“ říká Ta Thuy Dung, které nikdo neřekne jinak Chili!

Kde uspořádat nejlepší firemní večírky, Vánoční večírky nebo eventy?

Večírky nejsou jen o zábavě – jsou příležitostí stmelit kolektiv, ocenit zaměstnance a ukázat, že i práce může být plná radosti. V našich tipech na nejlepší místa pro firemní večírky vám ukážeme, kde můžete prožít nezapomenutelný večer plný smíchu, skvělého jídla a netradičního programu.

PODZIM CHUTNÁ... I NA KOLE!

Bratislavský region nabízí bohatý výběr turistických tras, tradičních událostí a festivalů, které přitahují návštěvníky z celého světa. Pokud hledáte dobrodružství, kulturu nebo gastronomické zážitky, máme pro vás přímo dokonalé tipy.

Užijte si rituál Čaj o páté v secesních prostorách Foyer Café

Přijďte poznat autentický rituál Čaj o páté do nově otevřené secesní kavárny Foyer Café přímo ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.