8. září 2024, svátek má Mariana
Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

stefanikova-hvezdarna-1.jpg

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Jak dlouho byl dalekohled mimo hvězdárnu a proč bylo třeba ho rekonstruovat?

Rekonstrukce probíhala v německé Jeně téměř dva roky. Bylo třeba dalekohled komplexně opravit, celý dalekohled byl v podstatě do šroubku rozebrán. Rovněž byla vyčištěna optika a znovu sesazena za pomoci moderních metod tak, aby poskytovala co nejlepší výsledky. Byly přidány některé moderní prvky, které umožňují pohodlnější manipulaci dalekohledu.

Návštěvníky hvězdárny nově také čeká výstava „Návrat krále“. Název už nám napovídá, o co půjde, přesto nám ji zkuste blíže představit.

Ku příležitosti návratu hlavního dalekohledu hvězdárny z rekonstrukce, jsme připravili výstavu, která podrobně mapuje jeho historii i historii samotné hvězdárny.

Dejme tomu, že jsem ještě ve hvězdárně nebyl. Jak se s takovým dalekohledem pracuje a musím přijít v nějakou konkrétní dobu pro „lepší výhled“?

S dalekohledem pomůže odborný pracovník, který vám ukáže, jak zařízení používat. Můžete pozorovat denní i noční oblohu vždy za příznivého počasí. 

sh-konig-2024-04-22-05-hdr-v1.jpg

Chystáte na tento rok i nějaké další novinky?

Na Štefánikově hvězdárně se od července zprovozní speciální elektronický dalekohled v západní kopuli. Díky inovativní technologii vycházející z principů digitální astrofotografie poskytne návštěvníkům jedinečný pohled na mlhoviny, hvězdokupy či galaxie i z centra velkoměsta.

Milovníky hvězd nepochybně zajímá, co se děje ve spřízněném Planetáriu Praha, které je momentálně veřejnosti nedostupné.

V současné době v planetáriu probíhá rekonstrukce. Důvodem je výměna projekčního systému, jemuž skončila životnost. Nahradí jej revoluční technologie LED, která poskytuje nesrovnatelně lepší kvalitu obrazu LED kopule než v případě klasické projekce. Vzhledem k tomu, že kopule je černá, je obraz velmi kontrastní a scény vypadají 3D, aniž by divák měl speciální brýle. Věříme, že se nám tak podaří dostát našemu závazku, že se naši návštěvníci budou cítit jako ve vesmíru. 

www.planetum.cz

ČTĚTE DÁLE

Legendární Joker: Folie à Deux

Připravte se na návrat jednoho z nejikoničtějších padouchů všech dob v dlouho očekávaném pokračování Joker: Folie à Deux! Joaquin Phoenix opět exceluje jako Arthur Fleck, jehož přeměna v Jokera nadchla diváky i kritiky. Tentokrát se k němu připojuje Lady Gaga v roli Harley Quinn, což slibuje nový, fascinující pohled na temný svět Gothamu.

SkyShowtime premiéra Král Tulsy (2. SÉRIE)

První série seriálu Král Tulsy měla premiéru v roce 2022 a rychle si získala pozornost diváků hvězdným obsazením a příběhem. Sylvester Stallone se v roli Dwighta "Generála" Manfrediho, bývalého mafiánského bosse, který byl po 25 letech propuštěn z vězení a vyslán do Tulsy, kde začíná budovat nový zločinecký impérium, našel.

LH Hotels&Resorts: Tři ideální místa pro váš vánoční večírek

Pokud plánujete vánoční večírek, firemní akci nebo jakoukoliv jinou oslavu, která by měla zanechat výjimečný dojem, zvažte výběr místa z hotelové sítě LH Hotels&Resorts.Hotely jsou navrženy tak, aby poskytovaly optimální zázemí jak pro business, tak pro turistickou klientelu, s důrazem na kvalitu a profesionální přístup.

V Obecním domě v Praze už jen do konce září. Nepropásněte to!

Velkolepá přehlídka čtyřicetiletého díla amerického fantasty, který se netradičními a často až šokujícími nápady a představami doslova propsal do světového filmu, divadla, jakož i hudby či krásného umění (díky náčrtům scén a velkoformátovými fotografiemi), se blíží ke konci. Tedy v hlavním městě České republiky. Z něj expozice nazvaná příznačně Návraty zamíří ještě „na chvíli“ do londýnského Muzea Designu, než její „život“ definitivně skončí.

Martin Moravec v říjnu vydá 5. knižní rozhovor Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače

O vyjednavačích se toho moc neví. A málokdo tuší, že mezi těmi nejlepšími je i Čech. Adam Dolník. Když mu zazvoní telefon, má jen pár minut na to, aby se sbalil a odletěl do Nigérie, Pákistánu, na Haiti… Kde se unáší nejvíc? Jak se vyjednává o lidský život? A jak lze tyto dovednosti využít v každodenních situacích? Tyto a mnoho dalších otázek mu kladl respektovaný novinář a úspěšný autor Martin Moravec. Očekávaná novinka Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače vyjde 14. října. Předprodej běží už nyní na webu Knihy od Martina.

Pryč s přetížením díky Malina casino nebo přírodě

Připadá vám, že léto je nekonečné. Že už vás nebaví koukat do stále stejně modré oblohy a žhnoucího slunce? Že už vás nebaví být neustále jen usměvaví a aktivní? Pak si najděte nějaký svůj rituál na to, abyste si odpočinuli a načerpali novou energii.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.