18. října 2024, svátek má Lukáš
Historické letadlo z Kunovic se dočká původní podoby

Historické letadlo z Kunovic se dočká původní podoby

Letecké muzeum v Kunovicích zahájilo náročné restaurování jednoho ze svých nejstarších letadel. „Jde o letoun C-11, cvičný vrtulový letoun z poloviny minulého století. Pro Kunovice jde o naprosto zásadní letadlo, protože právě s ním vstoupil zdejší letecký podnik do éry hromadné letecké výroby,“ vysvětluje ředitel muzea Martin Hrabec.

img-20221019-140803566.jpg

V plánu je jeho postupné zrestaurování do podoby, v jaké létalo před šesti dekádami. „Letoun je venku vystavován od roku 1981 a poslední částečná renovace proběhla v roce 2008,“ vzpomíná muzejní průvodce Otomar Šimák. Od té doby ale stroj přes veškerou péči muzejníků vinou povětrnostních podmínek značně zchátral.

img-20221019-140741264.jpg

„Nátěr na celém povrchu již natolik zdegradoval, že přestal plnit ochrannou funkci. Podobně je na tom i překryt kabiny. Hliníkové potahy i části vnitřní konstrukce jsou zasaženy korozí. V první etapě bude nutné letadlo rozebrat, zbavit ho starého potahu a laku a ošetřit místa zasažená korozí. Tato fáze by měla být hotová ještě letos,“ vysvětluje Hrabec.

Další fáze zahrnují klempířské práce, jeho potažení plátnem, renovaci interiéru, restaurování motoru, lakýrnické práce a opětovné sestavení letadla. Hotovo by mělo být do konce roku 2026. Nejpozději v roce následujícím by se pak stroj měl vrátit do expozice.

img-20221019-140937952.jpg

„Limitujícími faktory jsou čas a peníze, nicméně vše máme rozplánováno tak, aby se oprava stihla. Rádi bychom samozřejmě zahájili druhou etapu ještě letos, nicméně náš plán počítá i s tím, že to bude až v příštím roce. Uvidíme, jak bude postupovat první fáze a jak se nám podaří zajistit financování,“ doplnil Hrabec.

img-20221019-141005760.jpg

S první etapou restaurování muzeu po finanční stránce velmi pomohlo ministerstvo kultury, které projekt podpořilo dotací přes 260 tisíc v rámci integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví. Muzeum pak do projektu vloží přes 100 tisíc. „Jsme za tuto pomoc moc vděční. Financovat vše z vlastních prostředků by pro nás bylo velmi náročné,“ zdůrazňuje ředitel muzea.

Přejeme si a věříme, že nám ministerstvo kultury a případní partneři opět finančně pomůžou i s další etapou, tak aby se návštěvníci muzea mohli z exponátu těšit co nejdříve.

www.muzeum-kunovice.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

ZOO JIHLAVA: PODZIM PLNÝ DOBRODRUŽSTVÍ A POZNÁN

Podzimní dny jsou jako stvořené pro návštěvu Zoo Jihlava, jednoho z největších lákadel Vysočiny. V srdci malebné krajiny na vás čeká oáza plná exotických zvířat, která potěší nejen děti, ale i dospělé.

Hotel Podlesí a Pohádková vesnička se nachází v malebné části Vysočiny nedaleko Nového Města na Moravě

Hotel Podlesí a Pohádková vesnička se nachází v malebné části Vysočiny nedaleko Nového Města na Moravě. Netradiční resort nabízí širokou škálu služeb: ubytování v moderních hotelových pokojích, originálních pohádkových apartmánech a stylových plně vybavených chaloupkách.

Hotel Kouty – Ideální místo pro firemní akce v srdci Česka

Hledáte perfektní prostředí pro pořádání firemních akcí, teambuildingů či konferencí? Hotel Kouty, zasazený do malebné přírody Vysočiny, nabízí klidné a inspirativní prostředí, které je ideální pro pracovní setkání i regeneraci.

Co navštívit v Irsku kromě metropole Dublinu?

Ostrovní země Irsko nabízí velice zajímavá místa k návštěvě. Místní obyvatelé jsou známí svou přívětivostí, podnebí svou nevyzpytatelností a země je vyhlášená díky osobitému rázu přírody. Každý kdo do Irska zavítá určitě nemine Dublin. Zhruba šest set tisícová metropole láká turisty z celého světa a i díky přítomnému mezinárodnímu letišti ji žádný cizinec nemine. Země whiskey a vlkodavů však nabízí mnohá zajímavá místa, lákající k návštěvě. Pojďte na krátkou výpravu za některými z nich.

Horský hotel Brans. Perfektní místo pro firemní akce.

V srdci podmanivé krajiny Jeseníků naleznete nejlepší místo pro teambuildingové, školící či jakékoliv společenské akce.

Hotel Savannah: Okouzlující prostředí jižní Moravy nabízí nerušený klid i jedinečnou atmosféru pro práci.

Hotel Savannah se nachází nedaleko historického města Znojma. Široká nabídka služeb zaručí, že se zde budete cítit komfortně ať už pořádáte školení, konferenci nebo teambuilding.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.