18. ledna 2025, svátek má Vladislav
Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Líné sobotní ráno se protáhlo do oběda a vy si domů nesete náruč skvělé zeleniny, masa a křupavého pečiva. Dostali jste se totiž na farmářské trhy a z nich nikdo neodchází s prázdnou. Ale nebojte, s našimi tipy na rychlé recepty si pochutnáte a nic nepřijde nazmar.

Kam za skvělou zeleninou, masem a farmářskými produkty? Oblíbené farmářské trhy najdete hned na několika místech po Praze. Jistě si ve velké nabídce najdete i bio produkty, které budou svou chutí i obsahem vitamínů a prospěšných látek daleko za konvenčními potravinami. Jakmile poznáte biopotraviny, pro jejich kvalitu a především přidanou hodnotu, jistě je zařadíte do rodinného jídelníčku častěji.

Proč bio?

Biopotraviny mají prokazatelně více zdraví prospěšných látek a zároveň se při jejich produkci dbá na životní prostředí, kvalitu života zvířat i následky, které může pěstování a výroba přinášet lidem i planetě. Andrea Dostálová z firmy České Ghíčko dodává: “Například bio ghee je od nás to nejlepší, co vám můžeme nabídnout. Vyrábí se z českého mléka od českých krav, které se pasou na trávě. Jejich farmáři se o ně s láskou starají. A to je princip bio produkce, který je pro nás důležitý. – Čistě, lokálně a se zodpovědností ke svému okolí a budoucnosti. Kdo by tohle nechtěl?“

Bio je dobrá volba – bio ghee ta nejlepší

Stojíte doma nad nákupem. Je tam spousta různé sezónní zeleniny a vy nemáte příliš času na přípravu a zároveň velký hlad?

dsc09895.jpgPečená zelenina

Potřebujete:

  • např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka. Jakou kombinaci zvolíte záleží na tom, co jste si přinesli nebo máte doma.
  • ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)
    koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu...
  • něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec
  • k podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku)

Postup:

Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé. Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem. Můžete promíchat, ale není nutné. Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle) Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti.

A je to! Jí se s dipem samotné. Zdravé a strašně moc dobré!

 

Krémové rizoto

Chcete se ukázat před přáteli a servírovat krémové rizoto? Italské, krémové, hedvábné a dokonalé! Takové je toto rizoto, tentokrát s cuketou. Místo ní lze ale přidat třeba dýni, chřest, nebo houby.

Potřebujete

  • asi 2 lžíce čistého ghee (nebo nejlépe s česnekem a solí)
  • 2 hrnky rýže kulatozrnné arborio (nelze nahradit jinou rýží, bohužel)
  • 1 větší cuketa zelená a jedna malá žlutá (nemusí být nutně barevné) Tu menší, nebo kousek nakrájejte na malé kostky
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku utřít (pokud použijete česnekové ghíčko, už česnek dávat nemusíte)
  • 1,5 dcl dobrého bílého vína, ideálně suchého
  • cca 750 ml vývaru (pokud nemáte, tak voda, nebo vyzkoušejte Bujonku)
  • 1/4 kostky studeného másla
  • 100g parmazánu (nebo vynikající polotvrdý sýr z Mlékárny Broumov)
  • sůl a pepř

Postup:

Do kastrolu se silnější dnem vložte ghíčko. Na něm orestujte nahrubo nastrouhanou cuketu. Mladou cuketu neloupejte, malou ani nedlabejte dužinu. Větší cuketu ale vydlabejte semínka a měkkou část. Přidejte česnek (pokud jste nepoužili česnekové ghíčko) a lístečky oregana. Restujte pár minut a přilijte víno. Teď přidejte rýži a promíchejte, ať se "hmota" spojí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit. To trvá pár minut. Mírně osolte a opepřete.

Nyní přidávejte po malých naběračkách horký vývar (nebo vodu), míchejte a nechávejte postupně rýži nasáknout vývarem. Asi po 25 minutách přidejte cuketu nakrájenou na kostičky. Bude v rizotu křupat. Tato část je nejnáročnější, musíte u plotny stát, míchat a  přidávat vývar. Trvá to cca 30-40 minut. Až je rýže měkká, vypněte plotýnku. Vmíchejte strouhaný sýr a studené máslo. To dá rizotu krémovost.

Tak. A je hotovo. Snězte teplé, sypané oreganem a ještě trochou sýra. 

A jakmile nastane dýňová sezóna, jistě podlehnete i curry s dýní, které je za chvilku hotové a skvěle chutná i nejmenším

dsc09874.jpg

A sladká tečka na sebe nebude dlouho čekat. Vyberte česká jablka, pár ořechů a uvidíte, jak rychle se po nich zapráší. Recept na pečená jablka najdete tady.

Mnoho dalších receptů najdete na https://ceskeghicko.cz/blog/. České Ghíčko je firma, která se před lety pustila do připomínání toho, co do našich kuchyní odjakživa patří – přepuštěné máslo. Díky zkušenostem a moderním technologiím vám ghee vydrží doma na lince nebo ve špajzu dlouho a provoní a dochutí každé jídlo – ghee můžete použít jako základ polévek a omáček, smažit na něm dokonale zlaté řízky či jím ochutit zeleninu a omastit knedlíky a sladká jídla.

mala-kase5str1.jpg

#jeztedobretuky, protože pomáhají tělu lépe fungovat. Ghee se hodí i pro alergiky na mléčnou bílkovinu a je nositelem nejen chuti a vůně, ale především mnoha zdravotních benefitů a vitamínů. Je plné vitamínu A, D, K, E a antioxidantů. V bio ghee navíc najdete i o 50 % více omega-3 mastných kyselin. Ghee napomáhá zdravému trávení a jeho výhody tím zdaleka nekončí.

Ghee už zase najdete v mnoha domácnostech. Je ghee i ve vašem špajzu?

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují novou sezonu. Oba trhy odstartují 1. února

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky už v polovině ledna, byl Heřmaňák. Ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.

NICE TO FIT YOU. Krabičky, co Vám sednou!

Pražané (a lidé žijící v okolí hlavního města) se od roku 2023 mohou stravovat díky značce Nice To Fit You. Napsat však, že se jedná o krabičkovou dietu, by nebylo úplně přesné. Ano, je to jídlo, které klienti dostávají domů nebo do práce v krabičkách. Nice To Fit You je však od běžných krabičkových diet dost odlišné. O tom, v čem je toto stravování jiné, jsme si povídali se šéfem marketingu Petrem Podlešákem.

Konferenční prostory Columna: Kde se rodí úspěšné události

Hledáte ideální místo pro vaši příští akci? Vítejte v Columna! Tyto konferenční prostory nabízí fle- xibilitu a profesionalitu pro každou příležitost.

Vánoční hody bez stresu: Kam zajít na skvělé jídlo během svátků a kde koupit dárek na poslední chvíli?

Hledáte ideální místo pro vánoční setkání s rodinou, kde vládne pohodová atmosféra, skvělé jídlo a vše probíhá bez stresu? Restaurace gastroaliance Together vám nabízejí přesně to, co potřebujete! Užijete si sváteční pohodu, zatímco se o všechno ostatní postarají profesionálové. Ve vybraných restauracích navíc v termínu 24.–26. prosince můžete vyzkoušet neobvyklou lahůdku, která zdobila slavnostní stoly první republiky – vánoční šneky. A pokud raději trávíte svátky v klidu domova, máme pro vás tip na dárek, který vaše blízké skutečně potěší.

Vánoce s Powerlogy: 7 tipů na dárek, který dodá energii i v nejtěžších chvílích

Vánoce jsou skvělou příležitostí, jak obdarovat své blízké něčím opravdu výjimečným. Ideálním tipem na prémiový dárek je Powerlogy – zdravé potraviny ze Slovenska. Dárky, které jsou zdrojem síly i pro ty nejnáročnější chvíle.

Experimentální piva Elektrárna budou nově ve vratných skleněných lahvích

Plzeňská značka experimentálních piv Elektrárna překlápí od začátku roku 2025 své skleněné třetinky do vratných zálohovaných lahví. Tato změna povede k významnému snížení emisí, ročně tak pivovar nevyprodukuje 10,67 tun CO2. Vratné skleněné lahve doplní v portfoliu další typy obalů – sudy a plechovky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.