21. listopadu 2024, svátek má Albert
Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Co uvařit z pokladů farmářských trhů?

Líné sobotní ráno se protáhlo do oběda a vy si domů nesete náruč skvělé zeleniny, masa a křupavého pečiva. Dostali jste se totiž na farmářské trhy a z nich nikdo neodchází s prázdnou. Ale nebojte, s našimi tipy na rychlé recepty si pochutnáte a nic nepřijde nazmar.

Kam za skvělou zeleninou, masem a farmářskými produkty? Oblíbené farmářské trhy najdete hned na několika místech po Praze. Jistě si ve velké nabídce najdete i bio produkty, které budou svou chutí i obsahem vitamínů a prospěšných látek daleko za konvenčními potravinami. Jakmile poznáte biopotraviny, pro jejich kvalitu a především přidanou hodnotu, jistě je zařadíte do rodinného jídelníčku častěji.

Proč bio?

Biopotraviny mají prokazatelně více zdraví prospěšných látek a zároveň se při jejich produkci dbá na životní prostředí, kvalitu života zvířat i následky, které může pěstování a výroba přinášet lidem i planetě. Andrea Dostálová z firmy České Ghíčko dodává: “Například bio ghee je od nás to nejlepší, co vám můžeme nabídnout. Vyrábí se z českého mléka od českých krav, které se pasou na trávě. Jejich farmáři se o ně s láskou starají. A to je princip bio produkce, který je pro nás důležitý. – Čistě, lokálně a se zodpovědností ke svému okolí a budoucnosti. Kdo by tohle nechtěl?“

Bio je dobrá volba – bio ghee ta nejlepší

Stojíte doma nad nákupem. Je tam spousta různé sezónní zeleniny a vy nemáte příliš času na přípravu a zároveň velký hlad?

dsc09895.jpgPečená zelenina

Potřebujete:

  • např. brambory, batáty, dýně, cuketa, mrkev všech barev, oloupaná cibule na měsíčky, celé palice česneku příčně překrojené napůl, brokolice, květák, celer, petržel, předvařené kukuřičné klasy na kolečka, ale mohou být i žampiony nebo malá rajčátka. Jakou kombinaci zvolíte záleží na tom, co jste si přinesli nebo máte doma.
  • ghíčko (se solí a česnekem, nebo s chilli nebo jen čisté)
    koření nebo bylinky opět podle chuti. Hodí se větvičky rozmarýnu, tymiánu, italské sušené koření, kdo chce více exotiky, může přidat římský kmín, černuchu...
  • něco křupavého: semínka slunečnice, dýně, vlašské ořechy, sezamová semínka, nebo slané sypání od Janova pec
  • k podávání si připravte dip z tučné zakysané smetany, bylinkové soli a třeného česneku (pokud se tedy nechystáte po obědě na důležitou schůzku)

Postup:

Na pekáček nebo plech položte pečící papír a nakrájenou zeleninu. Tu nejtvrdší na nejmenší kousky, naopak rajčata a žampiony mohou zůstat celé. Ghíčko, tak lžíci na porci nechte povolit v kastrůlku na nejmenší stupeň teploty. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete na plech, posypte kořením a polijte ghíčkem. Můžete promíchat, ale není nutné. Pečte do měkka, cca 30 minut dle velikosti kousků zeleniny a brambor (ty trvají nejdéle) Kdo potřebuje přidat bílkovinu, rozdrobte do zeleniny sýr: balkánský, mozzarellu, nivu. Opět podle chuti.

A je to! Jí se s dipem samotné. Zdravé a strašně moc dobré!

 

Krémové rizoto

Chcete se ukázat před přáteli a servírovat krémové rizoto? Italské, krémové, hedvábné a dokonalé! Takové je toto rizoto, tentokrát s cuketou. Místo ní lze ale přidat třeba dýni, chřest, nebo houby.

Potřebujete

  • asi 2 lžíce čistého ghee (nebo nejlépe s česnekem a solí)
  • 2 hrnky rýže kulatozrnné arborio (nelze nahradit jinou rýží, bohužel)
  • 1 větší cuketa zelená a jedna malá žlutá (nemusí být nutně barevné) Tu menší, nebo kousek nakrájejte na malé kostky
  • hrst čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku utřít (pokud použijete česnekové ghíčko, už česnek dávat nemusíte)
  • 1,5 dcl dobrého bílého vína, ideálně suchého
  • cca 750 ml vývaru (pokud nemáte, tak voda, nebo vyzkoušejte Bujonku)
  • 1/4 kostky studeného másla
  • 100g parmazánu (nebo vynikající polotvrdý sýr z Mlékárny Broumov)
  • sůl a pepř

Postup:

Do kastrolu se silnější dnem vložte ghíčko. Na něm orestujte nahrubo nastrouhanou cuketu. Mladou cuketu neloupejte, malou ani nedlabejte dužinu. Větší cuketu ale vydlabejte semínka a měkkou část. Přidejte česnek (pokud jste nepoužili česnekové ghíčko) a lístečky oregana. Restujte pár minut a přilijte víno. Teď přidejte rýži a promíchejte, ať se "hmota" spojí. Přilijte víno, zamíchejte a nechte odpařit. To trvá pár minut. Mírně osolte a opepřete.

Nyní přidávejte po malých naběračkách horký vývar (nebo vodu), míchejte a nechávejte postupně rýži nasáknout vývarem. Asi po 25 minutách přidejte cuketu nakrájenou na kostičky. Bude v rizotu křupat. Tato část je nejnáročnější, musíte u plotny stát, míchat a  přidávat vývar. Trvá to cca 30-40 minut. Až je rýže měkká, vypněte plotýnku. Vmíchejte strouhaný sýr a studené máslo. To dá rizotu krémovost.

Tak. A je hotovo. Snězte teplé, sypané oreganem a ještě trochou sýra. 

A jakmile nastane dýňová sezóna, jistě podlehnete i curry s dýní, které je za chvilku hotové a skvěle chutná i nejmenším

dsc09874.jpg

A sladká tečka na sebe nebude dlouho čekat. Vyberte česká jablka, pár ořechů a uvidíte, jak rychle se po nich zapráší. Recept na pečená jablka najdete tady.

Mnoho dalších receptů najdete na https://ceskeghicko.cz/blog/. České Ghíčko je firma, která se před lety pustila do připomínání toho, co do našich kuchyní odjakživa patří – přepuštěné máslo. Díky zkušenostem a moderním technologiím vám ghee vydrží doma na lince nebo ve špajzu dlouho a provoní a dochutí každé jídlo – ghee můžete použít jako základ polévek a omáček, smažit na něm dokonale zlaté řízky či jím ochutit zeleninu a omastit knedlíky a sladká jídla.

mala-kase5str1.jpg

#jeztedobretuky, protože pomáhají tělu lépe fungovat. Ghee se hodí i pro alergiky na mléčnou bílkovinu a je nositelem nejen chuti a vůně, ale především mnoha zdravotních benefitů a vitamínů. Je plné vitamínu A, D, K, E a antioxidantů. V bio ghee navíc najdete i o 50 % více omega-3 mastných kyselin. Ghee napomáhá zdravému trávení a jeho výhody tím zdaleka nekončí.

Ghee už zase najdete v mnoha domácnostech. Je ghee i ve vašem špajzu?

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční inspirace? Tipy na firemní a vánoční dárky.

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady, dárečky si užívej! Taky Vám to tak uteklo? Právě proto přinášíme tipy na ty nejlepší firemní a vánoční dárky, aneb vánoční inspirace pro rok 2024. Tak hurá na nákupy, ať nemusíte stát dlouho fronty.

Vánoční balíčky hmyzích dobrot od Grigu – Objevte sváteční dárek, který potěší i překvapí!

Letošní Vánoce mohou být nejen svátkem rodinné pohody, ale také příležitostí ochutnat něco nového, odvážného a zdravého! Grig přichází s jedinečnými vánočními balíčky hmyzích pochoutek, které potěší každého, kdo se nebojí objevovat nové chutě a zážitky. Naše dárkové balíčky obsahují výběr nejlepších pochoutek z jedlého hmyzu, pečlivě zabalených v krásném dárkovém balení, aby vás i vaše blízké okouzlily nejen chutí, ale i vzhledem a originalitou. Pokud hledáte opravdu výjimečný dárek, který obdarovanému přinese něco navíc, vánoční balíčky Grig jsou pro vás to pravé.

Exkluzivní a jedinečné dárky z vinařství Vican pro letošní Vánoce

Letošní Vánoce přináší Rodinné vinařství Vican výjimečné dárkové sety, které potěší všechny milovníky kvalitního vína a ručně vyráběných dárků. Pokud hledáte něco opravdu exkluzivního a originálního, vinařství Vican nabízí dvě jedinečné dárkové sady, které dokonale spojují krásu řemesla a lahodné chutě.

XINZUO PRÉMIOVÉ KUCHYŇSKÉ NOŽE

Představujeme prémiové kuchyňské nože XinZuo – tradiční kvalita s moderním designem.

Třetí ročník projektu „Světla vyprávějí…“ přináší fascinující vesmírný zážitek do Žlutých lázní

Více než stovka světelných soch a objektů tvořená čtyřmi sty tisíci světly ponese v letošní podzimní a zimní sezóně název „Zvonkova cesta vesmírem.“ Světelný park „Světla vyprávějí...“ se již potřetí vrací do Žlutých lázní v Praze. Přináší ohromující podívanou inspirovanou příběhem pohádkové postavy Zvonka. Tento kouzelný průvodce Zvonek vezme malé i velké návštěvníky na nezapomenutelnou cestu tajemstvími vesmíru. Unikátní výstava bude otevřena od 1. listopadu 2024 do 31. ledna 2025 každý den po setmění.

Výběr nejlepších španělských vín pro rok 2024

Loni jsme podnikli objevné cesty po Španělsku, kde jsme navštívili několik renomovaných vinařství a vybraných sommelierů. Společně s nimi jsme degustovali širokou škálu vín,zejména na základě doporučení odborníků jako Robert Parker, James Suckling, Guia Penin či International Wine Challenge (IWC)..Pojďte se s námi podívat na hodnocení a žebříček těchto vyjímečných vín.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.