24. dubna 2025, svátek má Jiří
CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.

1. Udržitelnost a zero waste

Ekologie hraje stále v současné době větší roli v rozhodování zákazníků. Restaurace se zaměřují na minimalizaci odpadu, využívání celých surovin a recyklaci. Stále častěji se setkáváme s koncepty „nose-to-tail“ (využití celého zvířete) nebo „root-to-stem“ (zpracování celých rostlin). 

2. Rostlinná strava na vzestupu

Vegetariánská a veganská jídla už nejsou jen netradičním doplňkem menu, ale jeho plnohodnotnou součástí. Populární jsou rostlinné alternativy masa, jako je jackfruit nebo houby, ale i inovativní  technologie, které přinášejí nové typy proteinů.

3. Hyperlokální suroviny

Lidé chtějí vědět, odkud pochází jejich jídlo. Restaurace stále častěji spolupracují s lokálními farmáři. Trendem jsou městské farmy, kde si podniky pěstují vlastní bylinky, zeleninu a dokonce i houby. 

4. Nové technologie v kuchyni

Od automatizovaných kuchyní přes 3D tisk jídla až po umělou inteligenci při návrhu menu – technologie mění gastronomii. Chytré spotřebiče optimalizují procesy a zvyšují efektivitu restaurací.

5. Fusion kuchyně a exotické chutě

Spojování kuchyní a experimentování s novými chutěmi je stále oblíbenější. Asijské a latinskoamerické vlivy pronikají do tradičních evropských pokrmů a vznikají tak unikátní kombinace chutí.

6. Komfortní jídlo s novým přístupem

I když zákazníci hledají zdravější varianty, stále chtějí jídla, která je potěší. Oblíbené jsou například moderní interpretace klasických jídel, jako je zdravější burger nebo inovativní verze pizzy.

7. Koktejly a nealko inovace

Mixologie se posouvá na novou úroveň. Oblíbené jsou fermentované nápoje, domácí sirupy a netradiční kombinace surovin. Nealkoholické koktejly (neboli „mocktaily“) jsou stále vyhledávanější.

 

Gastronomický svět je dynamický a neustále přináší nové nápady. Tyto trendy ukazují, že udržitelnost, kvalita surovin a inovace budou i nadále hlavními tahouny gastro scény. A to je dobře!

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

Oslavte Mezinárodní den Cavy s Codorníu – tradicí španělského šumivého vín

Každoročně 23. dubna si milovníci šumivých vín po celém světě připomínají Mezinárodní den Cavy – svátek věnovaný výjimečnému španělskému vínu vyráběnému tradiční metodou. Cava se může pochlubit jemnějšími bublinkami, bohatší chutí a delší dobou zrání oproti populárnímu Proseccu, a přitom si zachovává dostupnou cenu. Značka Codorníu zve všechny milovníky šumivých vín k oslavě tohoto výjimečného dne s jejími vybranými cuvée. Připravili jsme pro vás přehled toho, čím se Cava liší, jak ji správně podávat i s jakými pokrmy ji nejlépe kombinovat.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.