Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
4. července 2024, svátek má Prokop
Co je to e-commerce a jak začít prodávat na internetu?

Co je to e-commerce a jak začít prodávat na internetu?

Věděli jste, že e-commerce je jedním z nejperspektivnějších odvětví? Jeho hodnota se v České republice v roce 2024 odhaduje na více než 1,6 miliard CZK a předpovědi ukazují, že v následujících letech bude dále růst. Podnikání v oblasti e-commerce může přinést vysokou návratnost investic. Jak ale začít? Poradíme vám, jak můžete začít s online prodejem - a to i bez zkušeností nebo velkého rozpočtu!

 

Formy prodeje v e-commerce
Prodej v e-commerce lze realizovat různými způsoby v závislosti na preferencích a možnostech podnikatele. Jedním z oblíbených řešení je provozování vlastního internetového obchodu, což jsou specializované webové stránky, na kterých podnikatel prezentuje a prodává své výrobky nebo služby. Další metodou je dropshipping, který zahrnuje spolupráci s dodavateli, kteří výrobky skladují a zasílají přímo zákazníkovi, čímž odpadá potřeba vlastního skladu. Je také možné využít speciální e-commerce platformy typu marketplace (např. Allegro), kde mohou různí prodejci nabízet své výrobky, což usnadňuje oslovení širokého okruhu zákazníků.

E-commerce – proč se vyplácí?
Odvětví e-commerce je nesmírně atraktivní jak z pohledu zákazníků, tak samotných podnikatelů. Ti první oceňují nakupování přes internet mimo jiné pro pohodlí, 24hodinovou dostupnost nebo snadné porovnávání výrobků či služeb a jejich cen. Pro podnikatele zase poskytuje téměř neomezené možnosti. Online obchodování lze provádět odkudkoli - stačí mít přístup k internetu. Na druhou stranu jsou náklady na provozování internetového obchodu často mnohem nižší než v případě „tradičního“ podnikání, tzn. vstupní nároky jsou nízký, zejména při volbě prodeje na platformách typu marketplace.

Statistiky hovoří jasně - více než 86 % Čechů v roce 2023 alespoň jednou nakoupilo online. To znamená, že je zde obrovský obchodní potenciál, který lze využít - ať už jste zcela nový podnikatel, nebo chcete rozšířit své působení v oblasti online prodeje.

E-commerce - jak začít prodávat na internetu?
Ve skutečnosti může v odvětví e-commerce působit kdokoli. Není to nijak složité a nejsou nutné žádné předchozí zkušenosti. Cesta od naprostého laika k online prodejci může být velmi jednoduchá. Pokud si chcete založit obchod na samostatné webové stránce, bude to vyžadovat spoustu času, úsilí a peněz, ale existuje i jednodušší řešení - platforma marketplace, jakou je Allegro.

Allegro.cz funguje od května 2023. Po prvním čtvrtletí platforma hlásila 1,6 milionu nakupujících, nyní jich jsou již 2 miliony. V Polsku funguje marketplace od roku 1999 a je nejoblíbenější a nejrozpoznatelnější značkou spojenou s online nakupováním. Spolupráce s takovým partnerem usnadňuje získání důvěry zákazníků. Kromě toho vám Allegro poskytne opravdu snadný start v odvětví e-commerce - prakticky bez nákladů a bez rizika.

Začátky v e-commerce: proč si vybrat Allegro?
Pokud chcete začít podnikat v oblasti e-commerce, máte dvě hlavní možnosti: vlastní obchod nebo platformu pro e-commerce typu marketplace (jako je Allegro). Obě řešení mají své výhody i nevýhody. Vlastní internetový obchod:

  • umožňuje od začátku budovat silnou značku,
  • poskytuje vám neomezené možnosti a plnou nezávislost,
  • nemusíte platit provizi zprostředkovateli,
  • vyžaduje podstatně více času, práce a financí,
  • zahrnuje velké výdaje a závazky v oblasti marketingu a SEO,
  • může představovat i několikaměsíční práci, než se objeví první objednávka.

Platforma e-commerce:

  • nevyžaduje žádné nebo jen malé počáteční finanční náklady,
  • investuje miliony do propagačních kampaní, které obchodníkům dávají možnost zviditelnit výrobky, které prodávají,
  • je intuitivní na používání a umožňuje okamžité zveřejnění prodejních nabídek,
  • obvykle vám umožní rychle získat první zákazníky,
  • přitahuje zákazníky pomocí věrnostních programů,
  • má propracovaný prodejní ekosystém, který odpovídá požadavkům trhu,
  • vyžaduje vyplácení provizí z prodeje.

Pokud činíte první kroky v odvětví e-commerce, může být prodejní platforma ideálním řešením. Skvělým příkladem je Allegro, které vám umožní rychle začít. Kromě výhod typických pro většinu platforem e-commerce nabízí Allegro i následující možnosti:

  • 0 Kč za otevření účtu na Allegro – pro založení účtu na Allegro, stačí projít jednoduchým a zcela bezplatným procesem registrace;
  • žádné poplatky za používání účtu prodejce - za vlastnictví a používání účtu nemusíte platit; Allegro v této souvislosti neúčtuje žádné poplatky;
  • 0% provize po dobu prvních 180 dní na platformě - v rámci uvítacího balíčku Allegro získáte mimo jiné 100% slevu na provize z prodeje; tato sleva platí celých 180 dní;
  • Allegro Smart!, aneb jak přilákat více zákazníků - Allegro Smart! umožňuje kupujícím za malé předplatné využívat neomezené doručování zdarma a obchodníkům přináší až o 200 % vyšší tržby; v České republice využívá tento program již více než 300 000 kupujících;
  • možnost prodeje na více trzích - s Allegro.cz můžete prodávat nejen v České republice, ale také na Slovensku; vaše nabídky mohou automaticky přecházet na oba trhy, což vám pomůže snadno zvýšit prodej;
  • Akademie Allegro - rozvíjejte své podnikání díky odborným znalostem; Akademie Allegro vám poskytne zcela bezplatný přístup ke školením a webinářům o prodeji, e-commerce trhu a podnikání.

Allegro se používá velmi snadno a nevyžaduje žádné počáteční investice. Navíc jako nový prodejce získáte výše popsaný uvítací balíček s celkovými výhodami v hodnotě až 150 000 Kč!

Prodej na Allegro - jak začít?
Začít na trhu e-commerce s Allegro je velmi snadné. Stačí udělat pár kroků!

Nezapomeňte: účet prodejce v systému Allegro si můžete založit pouze v případě, že jste podnikatel s DIČ registrovaným v databázi VIES.

  • Aktivujte svůj účet

Po vytvoření účtu je třeba jej ověřit. To je možné dvěma způsoby:

  • provedením platby bankovním převodem 10 Kč/ 1 € ze svého účtu prodejce na stanovený účet, kterým potvrdíte své údaje (nezapomeňte, že údaje o vašem bankovním účtu musí být totožné s údaji, které jste uvedli při registraci účtu), nebo
  • předložením bankovního dokladu (potvrzení, že uvedený bankovní účet patří vám).

Aktivace je nezbytná pro přístup ke všem možnostem účtu. Informujeme, že po dokončení procesu vám budou finanční prostředky, převedené v rámci ověření, vráceny.

  • Nastavte podmínky prodeje

Než vytvoříte první nabídku, nastavte podmínky prodeje:

  • dopravu;
  • reklamace;
  • vrácení zboží.

Zákazníci musí mimo jiné vědět, kdy jim bude objednávka doručena, kde a jakým způsobem mohou podat reklamaci a za jakých podmínek mohou výrobek vrátit.

  • Vytvořte svou první nabídku a začněte prodávat

Vytváření nabídek na Allegro je velmi snadné. Můžete vytvářet nabídky jednotlivě pomocí intuitivního formuláře nebo hromadně, např. pomocí souboru CSV nebo pomocí rozhraní Allegro API. Můžete začít s jedním produktem nebo přidat stovky nabídek najednou - můžete si vybrat. Nezapomeňte vyplnit co nejvíce parametrů nabídek a rozhodnout, zda a jak mají být propagovány. Teď už jen stačí počkat na první transakce!

Nezapomeňte! Jakmile si vytvoříte a ověříte svůj účet prodejce, vyhledejte ve svém profilu Centrum slev a aktivujte Uvítací balíček, abyste mohli využívat výhody připravené pro nové prodejce Allegro.

ČTĚTE DÁLE

VINAŘSTVÍ U MLÝNKŮ

Kapacita sklepa je 170 míst a nabízí tak prostor pro větší akce, pro soukromé akce menšího rozsahu je připraven sklepní salonek s kapacitou 20 míst.

BTC Prague 2024. Největší BTC akce v Evropě!

Za pár dní nás čeká největší bitcoinový event v Evropě. A díky spolupráci s BTC Prague máme pro Tebe 10% slevu na všechny vstupenky. Nenech si ujít event nadupaný top hosty z celého BTC světa.

Zámecký hotel Lednice nabízí dokonalé zázemí pro firemní akci

Zámecký hotel Lednice je ideálním místem pro dovolenou, ale i svatby, kongresy, semináře, konference, firemní školení a večírky. Budova byla postavena Lichtenštejny a nachází se přímo v zámeckém parku, 150 metrů od zámku Lednice. Patří tedy k zámeckému areálu a je součástí národní kulturní památky „ZÁMEK LEDNICE“, spadající pod UNESCO.

Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška: Místo vítězné euforie jsem se šel učit na zkoušky

Každou výzvu měl promyšlenou do posledního detailu, z každé z nich vyzařovalo jeho estetické cítění a vždy bylo vidět, že ví, co dělá. Třikrát vyhrál titul pekaře týdne, a nakonec se stal i celkovým vítězem třetí řady soutěže Peče celá země. Dvaadvacetiletý student medicíny a kaligrafik si ve finále získal porotu svou rebarborovou pavlovou, fialkovými indiánky, levandulovými madlenkami, vyšperkovanými nanuky a dalšími neodolatelnými dobrotami. A to na první casting přinesl covid!

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?