13. září 2024, svátek má Lubor
Alchymie kávy: od klasiky po espresso orange aneb jak trendy vytvářejí kávovou kultur

Alchymie kávy: od klasiky po espresso orange aneb jak trendy vytvářejí kávovou kultur

Praha, 25. července 2024 – Přesto, že na počátku svých dějin byla káva považována za satanův nápoj, postupně učarovala celému světu. Kávová kultura má velmi bohatou historii, kterou však spoluvytváříme i my, její milovníci. Například espresso tonic se stává současnou klasikou, kravské mléko nahrazují baristé všemožnými alternativami a klasickou ledovou kávu sesazuje z pomyslného trůnu cold brew. Každoročně se objevují nové trendy, které do kávové kultury pronikají a hledají si své místo mezi tradičními druhy. Mezi poslední trendy patří například i takzvané „ready to drink“ nápoje, které jsou připravené k přímé spotřebě. Víte, jaké další netypické kávy dobývají svět?

To, že káva patří k vůbec nejpopulárnějším nápojům, není žádným tajemstvím. V současnosti si každý na kávovém trhu najde to své. Někdo má rád tradiční italské espresso, další dává přednost experimentům. Každým rokem se káva a způsoby její přípravy mění.

Ďáblův nápoj

O objevení kávy koluje několik legend, ovšem jedna z těch nejznámějších vypráví o pastevci, který měl pást své stádo koz v Etiopii. Jednoho dne vypozoroval, že kozy překypují energií ve dnech, kdy se pasou na louce s keři obsypanými červenými bobulemi. Rozhodl se tedy bobule také ochutnat a k jeho překvapení měl po celý den plno energie.

O své zjištění se rozhodl podělit s mnichy. Ti však pastevcovo nadšení nesdíleli, ba naopak. Opat, který kávu ochutnal, ji označil za dílo samotného ďábla. Nakázal tedy veškeré nalezené bobule spálit. Ale co se nestalo. Ve chvíli, kdy byly bobule nasypány do ohně, se z nich začalo linout tak příjemné aroma, že opata donutilo vyndat je z ohně a začít s nimi experimentovat. Přišel na to, že když zrna rozdrtí a zalije horkou vodou, získá silný elixír. Ten pak začal podávat ostatním mnichům, kteří díky němu zvládli citovat dlouhé pasáže nočních modliteb. Úplnou náhodou tak byly odhaleny povzbuzující účinky kávy.

Rok 2024 ve znamení trendů

Dnešní kreativní doba nabízí spoustu kávových specialit, které by zřejmě vyděsily bohabojné středověké obyvatelstvo. Mezi ně patří například espresso orange. Jak už název napovídá, tento osvěžující drink se skládá z espressa a pomerančového džusu. Ačkoli se to nezdá, pomerančová šťáva krásně vyvažuje hořkost kávy a vytváří tak harmonické spojení, které dokonale nakopne i osvěží.

Populárním novodobým nápojem je i espresso tonic. Ten si své fanoušky získal neobvyklou kombinací kávy a nahořklé limonády. Nápoj vznikl ve Švédsku, kde se v jedné pražírně po protancovaném večírku partička přátel rozhodla doplnit energii, ale k dispozici měla pouze kávu a zbytek toniku. Tento nápoj se rychle rozšířil po celém Švédsku a následně dobyl i celou Evropu.

Moderní osvěžení nabízí káva, která se připravuje různými filtračními způsoby za studena. Patří sem především cold brew, který si drží přední místo v žebříčku nejoblíbenějších kávových nápojů. Připravuje se pomalým louhováním kávy ve studené vodě po dobu 11 až 24 hodin. Tímto procesem vzniká nápoj s jemnější sladší chutí a nižší aciditou než klasická ledová káva, která se připravuje z horké kávy. Cold brew má také vyšší obsah kofeinu a je populární zejména v letních měsících pro své osvěžující vlastnosti.

Velmi podobný postup přípravy je i u nevšední kávy nitro cold brew, ale s jedním zásadním rozdílem. Nitro cold brew se umístí do speciálního přístroje s pípou, kde se káva nasytí dusíkem, a proto má následně při čepování do sklenice krémovější konzistenci. Proces přidávání dusíku navíc chuť kávy zjemní. Nápoj je tak lehce nasládlý a zároveň bublinkový, což u kávy rozhodně není běžné.

Káva na milion způsobů

Kávu si můžeme dochutit i alternativními druhy mléka. Rostlinná mléka obsahují méně nasycených tuků a můžou poskytovat i různé nutriční benefity, jako jsou vitamíny a minerály, a to v závislosti na typu rostliny, ze které jsou vyrobeny. Navíc si je mohou vychutnat i osoby, které z nějakého důvodu nemohou pít kravské mléko.

Nejběžnější je mléko sójové a ovesné. Jsou oblíbené pro svou krémovou texturu a schopnost dobře se napěnit, což je ideální pro přípravu latté nebo cappuccina. V oblibě mnoha baristů je ale třeba hrachové mléko – vyznačuje se delikátní chutí a nízkým obsahem cukru. Pro ty, kteří mají rádi sladší nápoje, je vhodné například mléko kokosové. Různé druhy ořechových mlék ocení lidé, kteří vyhledávají charakteristickou chuť zvoleného ořechu, například mandlí.

Ready to drink – snadno a chutně

Hotový kávový nápoj připravený k přímé spotřebě se dostává do popředí. V obchodech si stále více všímáme nápojů, které jsou namíchány v plechovce tak, aby chutnaly jako z kavárny. Nejedná se však pouze o klasickou kávu 3v1. Například společnost Hell Energy nabízí ledové kávy „ready to drink“ v šesti variantách. Milovníci příchutí bezpochyby ocení ledovou kávu s příchutí kokosu nebo slaného karamelu. Ledové kávy se však také dělají jako klasické Latte nebo i Double Espresso a Cappuccino. Každý si tedy ve spěchu nebo při řízení může vychutnat svou oblíbenou variantu.

A proč jsou kávy v plechovkách tak oblíbené? Jedním z hlavních důvodů je určitě jejich chuť. Většina ledových káv „ready to drink“ je sladká a také krémová, potěší tedy téměř každého. Další výhodou je, že je káva okamžitě připravena ke konzumaci, což se mnohým hodí především při ranním vstávání do práce. Kvalita těchto nápojů se také v posledních letech výrazně zlepšila, a to i díky pokročilým technologiím a pečlivému výběru surovin. Můžeme navíc pozorovat i trend, kdy i velké kávové společnosti začínají produkovat hotové ledové nápoje a zařazovat do nabídky varianty třeba s bezlaktózovým mlékem, bez cukru či veganské druhy. I to je důkazem toho, že lidé jednoduše kávu milují. Ta zkrátka z módy nikdy nevyjde.

ČTĚTE DÁLE

Konferenční prostory Columna: Kde se rodí úspěšné události

Hledáte ideální místo pro vaši příští akci? Vítejte v Columna! Tyto konferenční prostory nabízí fle- xibilitu a profesionalitu pro každou příležitost.

Mlýna vodníka Slámy. Firemní zákazníci jsou u nás vítáni

Utečte z ruchu velkoměsta a vydejte se na malebný ostrov obklopený přírodou, který se rozkládá mezi břehy řeky Opavy a mlýnským náhonem. Na půli cesty mezi Ostravou a Opavou, v Háji ve Slezsku – Lhotě, objevíte prostor s neodolatelně pozitivní energií v blahodárném klidu venkova. Mlýn vodníka Slámy je ideálním místem k relaxaci, dobrodružství, lenošení, ale také k pořádání komorních i velkolepých akcí.

Vietnamsko-česká kuchařka a influencerka Chili Ta: Hejty mě baví, hrňte to na mě!

Již za pár týdnů ji uvidíme po boku tanečníka Jakuba Mazúcha ve StarDance. Chili Ta, vlastním jménem Ta Thuy Dung, už má s televizními soutěžemi zkušenosti. Zazářila nejen jako kuchařka v Masterchefovi, ale i pořádná bojovnice v Survivoru. Lidem se to ale nelíbí a dávají to jasně najevo. „Pokaždé, když mě někdo kritizuje, se sama sebe ptám, co tím ten člověk asi sleduje a jestli to je konstruktivní kritika na moji tvorbu, kreativitu, inteligenci. Pokud je pro někoho moje účast ve více pořadech důvod k tomu, aby mě na internetu označil za »vietnamskou k*ndu, která se všude cpe«, tak na to se snad ani nedá reagovat jinak než ignorací nebo humorem. Je to jako když někdo kope sám do hlavy a doufá, že to bude bolet vás,“ říká Ta Thuy Dung, které nikdo neřekne jinak Chili!

Kde uspořádat nejlepší firemní večírky, Vánoční večírky nebo eventy?

Večírky nejsou jen o zábavě – jsou příležitostí stmelit kolektiv, ocenit zaměstnance a ukázat, že i práce může být plná radosti. V našich tipech na nejlepší místa pro firemní večírky vám ukážeme, kde můžete prožít nezapomenutelný večer plný smíchu, skvělého jídla a netradičního programu.

PODZIM CHUTNÁ... I NA KOLE!

Bratislavský region nabízí bohatý výběr turistických tras, tradičních událostí a festivalů, které přitahují návštěvníky z celého světa. Pokud hledáte dobrodružství, kulturu nebo gastronomické zážitky, máme pro vás přímo dokonalé tipy.

Užijte si rituál Čaj o páté v secesních prostorách Foyer Café

Přijďte poznat autentický rituál Čaj o páté do nově otevřené secesní kavárny Foyer Café přímo ve Fantově budově na Hlavním nádraží v Praze.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.