24. dubna 2025, svátek má Jiří
Grigory z JdemeŽrát: Česká gastronomie dělá neskutečný pokrok!

Grigory z JdemeŽrát: Česká gastronomie dělá neskutečný pokrok!

JdemeŽrát? Autor nejsledovanějšího českého food porn kanálu na YouTube přibližuje našim čtenářům svůj příběh. Jeho cesta za pozicí jednoho z nejvlivnějších food influencerů Česka přitom začala před šesti lety vlastně náhodou – z dlouhé chvíle se rozhodl vytvořit upřímnou recenzi Big Macu, který si objednal k večeři. Neotřelý nápad hodnotit běžně dostupná jídla a výrobky ho vynesl až na vrchol popularity. Jak vnímá vývoj české gastronomie v posledních letech, jak by podle něj měl vypadat ideální burger nebo s kým by v životě nespolupracoval, se dozvíte v našem rozhovoru.

Co Vás přivedlo k nápadu recenzovat jídla?
Začalo to, když jsem ještě pracoval v kanceláři a když člověk přijde pozdě večer unavený domu, tak ne vždy se mu chce vařit a občas si prostě objedná dovoz jídla, aby si ten čas ušetřil a věnoval čas něčemu jinému. A v té době, když si člověk chtěl něco objednat, tak nikdy předem nevěděl, co mu reálně přijde, protože prakticky neexistovaly žádné spolehlivé recenze restaurací. A já jsem si řekl, že když už si to jídlo stejně objednáváme, tak by bylo fajn lidem ukázat, co za svoje peníze skutečně dostanou, ještě předtím, než je utratí. Postupně to začalo bavit víc a víc lidí a začali jsme to dělat pravidelně.

Po kolika letech se z toho stala výdělečná činnost?
Přibližně první 3 roky to byl jen takový drahý koníček. Pak jak to začalo sledovat víc lidí, tak si to na sebe začalo konečně vydělávat díky reklamám na YouTube. A postupně se to rozrostlo natolik, že už jsem přestával stíhat kombinovat svou normální práci s natáčením a musel jsem si vybrat jedno z toho. Tak jsem se rozhodl pro YouTube. (úsměv)

Mohl byste čtenářům přiblížit, proč vystupujete pod přezdívkou a nikoliv pod jménem?
To jsem popravdě původně ani neplánoval, stejně tak jako jsem neplánoval být anonymní. Obličej u prvních videí jsem neukazoval jen kvůli tomu, že jsem měl pouze jednu kameru a potřeboval jsem zabrat jídlo a obličej se tam už prostě nevešel. Lidem se to začalo líbit a začali si dělat legraci, že jsem „anonymní recenzent bez obličeje a jména“, tak jsem se rozhodl tu hru hrát s nimi také. (smích) Před rokem jsem ale ukázal divákům svůj obličej a letos dokonce i jméno, takže už to není žádné tajemství.

Proč se věnujete především recenzím fast foodů?
Ve skutečnosti se recenzím fastfoodů nevěnujeme zase tolik, jak se to může zdát. Poměrově to nebude víc, než třeba 10 procent obsahu našeho kanálu. Může Vám to tak připadat kvůli tomu, že fastfoodová videa jsou jedny z nejpopulárnějších na kanále. Je to dané i tím, že fastfoody jsou prakticky v každém městě a může je vyzkoušet jak divák z Prahy, tak i třeba z Brna nebo Ostravy, narozdíl od recenzí pražských restaurací, kdy sem musíte vyloženě přijet.

Vzpomenete si, kdy jste poprvé jedl fast food?
Úplně poprvé jsem vyzkoušel McDonald’s v Moskvě, tehdy mi bylo asi 9 let. Žil jsem v malém městě a něco takového jsem předtím neznal. A samozřejmě jsem z toho byl nadšený, protože mi rodiče koupili Happy Meal a tehdy tam byly fakt super hračky. (úsměv)

Na jakém burgeru si nejvíce pochutnáte a kde Vás naopak zklamali?
Já mám rád takovou tu klasiku, ideálně obyčejný cheeseburger s kvalitním, řekněme 180-200g masem, se sýrem, dobrou domácí omáčkou a rajčátkem. :) Z posledních návštěv mě nejvíc zaujalo ostravské Mama’s Bistro, kde ty burgery byly opravdu skvělé. Špatné restaurace asi ani nemá cenu zmiňovat, těch je bohužel pořád dost, ale většinou to jsou podniky, které vám složí jakési „lego“ z koupených polotovarů a ideálně k tomu ještě nahodí cenovku kolem 200 korun, jen protože mít burger v menu je dnes in.

Jaké klasické pražské restaurace s americkým jídlem Vás oslovily?
Třeba vinohradský podnik Bad Jeff\\'s Barbeque je super, je sice trochu dražší, ale vždy jsem si tam pochutnal. Stejně tak např. T.G.I. Fridays je většinou taková sázka na jistotu.

Co si myslíte o vývoji české gastronomické kultury?
Za posledních 6 let, co českou gastronomii aktivně sleduji, tak je ten vývoj neskutečný a mám z něj obrovskou radost. V Praze, a i v dalších městech se objevuje obrovská spousta nových kvalitních podniků, a i úroveň obsluhy se výrazně zlepšila. Často si stačí jen vybrat.

Považujete svou práci i za zodpovědnost vůči divákům?
Spolupracujeme jen s firmami, které jsou mi sympatické a jejichž produkty či služby bych sám používal. Nikdy nepropagujeme něco, co by se mi příčilo, snažíme se držet pryč od alkoholu, cigaret, finančních služeb, nebo nedej bože hazardu. Při spolupráci s restauracemi máme vždy podmínku objektivní a pokud možno i anonymní recenze, vždy ale s tím, že i tak takové video viditelně označíme jako spolupráci, aby o tom naši diváci věděli.

Stává se často, že se ozve restaurace či řetězec kvůli nízkému hodnocení?
Občas se to stane, většinou se ale jedná spíš o nějakou omluvu či vysvětlení, proč k nějakému problému došlo a dost často i poděkuji za recenzi s tím, že teď alespoň ví, na co se mají zaměřit a co můžou zlepšit.

Za jídlem i cestujete. Které z míst, ať už v Česku nebo v zahraničí, Vás nejvíce zaujalo?
V České republice podle mě ani tak nezáleží na místě, protože u nás je to unikátní tím, že i v malé vesničce se může nacházet hospůdka, kde vaří tak skvěle, že jen kvůli jídlu tam klidně jedete tři hodiny z Prahy a vůbec toho nelitujete. (úsměv) Takže všem milovníkům jídla doporučuju jezdit po republice a prostě zkoušet všechno, na co jen natrefíte. Co se týče zahraničí, tak naprosto miluju Španělsko a jejich kuchyni.

Vaříte doma často? Máte nějakou svoji specialitu?
U nás doma vaří spíš moje žena Katka. Já vládnu jenom grilu, když si chceme dát nějaké dobré maso. Jinak to nechávám na ženě.

Jak vznikl nápad na Vaření s Katkou a které jídlo Vám nejvíce chutnalo?
Vznikl víceméně na žádost našich diváků, protože Káťa na svém Instagramu občas zveřejňuje nějaké fotky svých kulinářských výtvorů a spousta lidí nám začala psát, abychom ty recepty natočili. Tak jsme to zkusili a nás i diváky to začalo bavit. Nejraději mám její výborný boršč a skvělé pelmeně. (úsměv)

Chystáte v blízké dob nějaký další projekt?
Něco chystáme, zatím to sice nechci prozrazovat, ale naši diváci se určitě mají na co těšit!

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.