Představte si vinice zalité sluncem, poklidnou atmosféru venkova a krásný romantický výhled, to vše pod taktovkou luxusu, lahodných domácích vín a excelentní gastronomie. Zní to jako zpěv vzdálené země? Za něčím takovým nemusíte jezdit stovky kilometrů. Stačí vyrazit do pražské Troji.
Troja je sama o sobě prostředím s velmi specifickou atmosférou. Přestože se nachází kousek od centra Prahy, nabízí nebývalý klid. Pražanům je místo dobře známé díky pražské ZOO, baroknímu zámku a tropickému skleníku. Nyní se k těmto klenotům pro veřejnost přidává Salabka, i když je součástí tamního kulturnímu dědictví již několik staletí a která představuje ojedinělý komplex historické usedlosti s vinicí, vinařstvím, restaurantem propojeným s terasou a vinicí, První pražskou palírnou a rezidenční částí s apartmány.
Vinice Salabka totiž patří mezi pražské vinice s nejstarší tradicí, jejíž historie sahá až do počátku 13. století. Samotné jméno vzniklo pravděpodobně někdy v 18. století podle tehdejšího majitele Jana Kašpara Salaby. I dnes je Salabka místem, kde se věnuje extrémní péče vínu, pěstováním počínaje a zpracováním konče. Nově však, aby byla nabídka kompletní, je součástí Salabky i restaurant, kde si víno můžeme vychutnat přímo.
Hned zkraje návštěvníka ohromí samotná zrekonstruovaná usedlost, která působí mezi trojskými vinicemi jako hotový architektonický klenot. Očividně nákladná renovace vnějších i vnitřních prostor nenechá nikoho na pochybách, že tady se skutečně na ničem nešetřilo. Salabka, která mimo jiné nabízí mezi vinicemi altánek s úžasným výhledem na Pražský hrad, působí jednoduše ohromně.
Chuť a servis jdou naštěstí ruku v ruce s tím, jak stylově Salabka na první pohled působí. Restaurace, jež má nádech provensálské atmosféry, nadchne vlastními víny, které si majitelé již více než 15 let sami vyrábějí a uměním šéfkuchaře Pavla Veltruského, jehož kuchyně je inspirována jižní Francií a po kterém nyní převzal žezlo chef de cuisine Petr Řáda. Důraz kladený na špičkové a vždy sezónní suroviny zaručuje nejen kulinářský zážitek, ale i to, že návštěva restaurace nebude nikdy stejná. Pravidelně se v ní obměňuje stále menu, aby bylo vždy v rámci dané sezóny nabídnuto hostům to nejlepší.
Základem je v Salabce takzvaná sluneční kuchyně. Ta je kombinací autentických chutí, vůní a barev surovin, které jsou plné slunce a hřejivé energie Středomoří. Jednoduchost slouží výsledku a potěší ve všech formách - předkrm, hlavní jídlo i hlavní jídlo i dezert od vlastní cukrářky, to vše si vychutnáte do nejmenších detailů (dvakrát tolik díky domácím vínům, jimž jsou některá jídla v nabídce doslova šitá na míru a bylo by ohromnou chybou kombinaci nevyužít).
Usedlost najdete velmi lehce. Salabka se totiž nachází na stejné trase, jako kdybyste jeli do Botanické zahrady (a navíc na ní navigují i cedule). Místo disponuje hned dvěma parkovišti, na které se vejde 50 aut. V případě zájmu o pořádání soukromých či firemních akcí proto nemusíte mít strach, že by Salabka takzvaně ?nestíhala?. Prostoru je tu dost, vyjma restaurantu disponuje Salabka i odděleným salónkem pro uzavřenější akce a krásným prostorem vinařství pro akce konferenčního charakteru.
Součástí zmodernizované usedlosti jsou též luxusní apartmány, mezi nimiž mimo jiné nechybí i krásné novomanželské apartmá. To nesporně ocení novomanželé, kterým Salabka nabízí atraktivní prostředí pro romantické svatby ve vinici.
Salabka je rozhodně místem, které byste neměli minout. Nabízí naprosto jedinečnou kombinaci luxusu, gastronomického zážitku a jedinečného prostředí, přičemž velmi dobře poslouží pro pracovní schůzku, romantickou večeři při svíčkách, zpestření rodinného výletu nebo bujarejší večírek.
Pro zájemce navíc není problém zařídit prohlídku celého vinařství i palírny, tudíž můžete takový večírek spojit i s exkluzivní exkurzí či degustací vín s patřičným odborným výkladem.
Salabka má zkrátka pro každého něco. Je jen na Vás, co si vyberete. V každém případě nebudete litovat, její neopakovatelný Genius loci nenajdete nikde v Praze.
th.