Dlouho to trvalo, než se Češi konečně naučili ,,trochu jíst´ a celkově vnímat gastronomii vybíravějším okem. Není to o drahých potravinách a nutně zdravé výživě. Stačí ,,nežrat jako prase´ a nevytvářet peklo na talíři. Každá osvěta má bohužel svou odvrácenou tvář. Ta gastronomická má dvě ďábelská jména a jednu internetovou stránku.
Začneme jménem, které vyvolává u všech restauratérů hrůzu. Jménem, jehož projev a styl má natolik buranský a neohrabaný styl, až to během vaření často vypadá, že se k plotně dostal zaměstnanec dobytčáku který většinu svého jídelníčku sestavuje ze zbytků v lednici. Jde o muže, pro něhož žádná ingredience není dost zbytečná a který nás naučil moudry typu ,,na okurky pozor, ne každá je dobrá´, případně ,,geniální lék na každou kocovinu je zelí, to ví přece každý´. Být v televizi před dvaceti lety, školní jídelny by vypadaly úplně jinak!
Už zřejmě víte, že prvním masivním zlem české gastonomie je kulinářský slon v porcelánu...
ZLO ČÍSLO 1: JIŘÍ BABICA
V případě Jirky Babici je fascinující již to, že tenhle člověk skutečně v oboru dlouhá léta funguje (mimo jiné dlouho pracoval ve vyhlášené restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem). Těžko říct, čím okouzlil vedení televize Nova, že mu svěřili vlastní pořad (určitě to nebylo na základě toho, že by jim něco uvařil). Ještě více fascinující ale je, s jakým ohlasem se Babica setkal. Zatímco lidé z oboru mluvili o apokalypse ve vaření a odborníci na gastronomii padali do mdlob, Jirba Babica vesele dál zpracovával své šlichty a těšil se veliké sledovanosti.
Jednou z legend kulinářského šílenství alá Babica jsou nechvalně proslulé tymiánové brambory Tenhle recept ve svém pořadu dělal Jirka z velmi jednoduchého důvodu. ,,Tymiánový brambory dělám proto, že mám tymián. Kdybych měl majoránku, byly by to majoránkový brambory.´ Tomu se říká logika! Poté následovalo několik minut dlouhého smažení, což dle Babici vedlo k ,,lehkému jídlu, které bylo ve výsledku ještě třeba posypat sýrem´ (protože ten se hodí všude). Dílo dokonáno, ďábelská brána se opět otevřela o nějakých pár centimetrů.
,,Když nemáte kečup, přidejte hořčici, když nemáte citrony, dejte tam limetky, když je nemáte, nedávejte tam nic.´
Babicovův gastroteror trval několik let, nakonec ale přestal diváky zajímat. Bohužel ne z důvodu, že by konečně nebyla o jeho jídla zájem. Jen se objevil ještě větší patlal s menším talentem.
ZLO ČÍSLO 2: LÁĎA HRUŠKA
Jirka Babicka byl bezpochyby gastronomický ďábel, ale ďábel, který aspoň měl něco s oborem společného. To Láďa Hruška je úplně jiný kalibr.
Láďa Hruška se trefil do (ne)vkusu televizních diváků s ještě absurdnější přesností. Babica působil dojmem gastronomického burana, ale aspoň se tvářil, že něco vaří. Hruška nedělá ani to. Jeho cesta k pozici ,,lidového kuchtíka´ byla navíc nezvykle klikatá. Kdysi začínal v rozhlasu a poté, co se dostal na Novu, která očividně ráda vychovává národ idiotů, se vžil do role věhlasného potravinového inspektora. Zřejmě si někdo řekl ,,Když už potraviny kontroluje, mohl by s nimi i pracovat.´
A začal malý přerod. Napřed to byly nenápadné hrátky typu ,,ukážeme divákům kdy, a jak padá chleba namazanou stranou dolů´. Když se to v přímém přenosu podařilo, skoro se zdálo, že za to dá Nova Hruškovi cenu za celoživotní přínost. Status celebrity mu též zajistil přeřek o velikonocích, kdy chtěl místo vyšupání dívky vyšukat. Nyní má novou práci - terorizuje kuchaře ve snech perlami typu levná šmakuláda, což jsou chipsy z kuřecích kůžiček se sýrem a pomerančem...
Bože! Jen při psaní té věty má člověk pocit, že pokud něco podobného byť jen vysloví v přítomnosti své lednice, všechny potraviny dobrovolně shnijí... ne že by to Láďu zastavilo od jejich použití..
Na Karlově univerzitě už o Hřuskovi dokonce vzniká diplomová práce o vzoru úpadku televizního zpravodajství a jeho bulvarizace. Nejparadoxnější na celém Hruškově úspěchu je, že to nejsou původní šílenosti. Většinu svých ,,šmaků´ si moderátor vypůjčil z internetové stránky.
ZLO ČÍSLO 3: MIMIBAZAR
Pravděpodobně jste někdy na mimibazar díky odkazům na Facebooku narazili. V zásadě jde o portál pro maminky, které jsou doma a mají čas vymýšlet v kuchyni hovadiny. Samozřejmě pod heslem ,,Levně a chutně.´ Tahle stránka je skutečné epicentrum pekelných nápadů: Rajčatová polévka z kečupu, rychlý a levný špíz z uzeniny a eidamu (,,to je zdravé hlavně pro děti, v sýru je vápník´), to je jen špička ledovce v soutěži i šavli roku.
Pokud to tedy s jídlem myslíte aspoň trochu vážně, nikdy, nikdy, nikdy, nikdy, NIKDY nevařte podle receptů, které se pojí k výše sepsaným třem bodům. Tohle je vaření hraničící se zápornou inteligencí. A že je levné na tom vůbec nic nemění.
Dobrou chuť Vám přeje redakce :)
Tomáš Chvála