25. dubna 2025, svátek má Marek
Každá koruna je dobrá, co si budeme nalhávat, ale kdo kdy řekl, že se nedá uvařit levně, zdravě a chutně? Co si kdo nadrobí si také sní, nicméně zdraví je to nejcennější. Dobrou chuť :)

Dlouho to trvalo, než se Češi konečně naučili ,,trochu jíst´ a celkově vnímat gastronomii vybíravějším okem. Není to o drahých potravinách a nutně zdravé výživě. Stačí ,,nežrat jako prase´ a nevytvářet peklo na talíři. Každá osvěta má bohužel svou odvrácenou tvář. Ta gastronomická má dvě ďábelská jména a jednu internetovou stránku.

 

Začneme jménem, které vyvolává u všech restauratérů hrůzu. Jménem, jehož projev a styl má natolik buranský a neohrabaný styl, až to během vaření často vypadá, že se k plotně dostal zaměstnanec dobytčáku který většinu svého jídelníčku sestavuje ze zbytků v lednici. Jde o muže, pro něhož žádná ingredience není dost zbytečná a který nás naučil moudry typu ,,na okurky pozor, ne každá je dobrá´, případně ,,geniální lék na každou kocovinu je zelí, to ví přece každý´. Být v televizi před dvaceti lety, školní jídelny by vypadaly úplně jinak!

 

Už zřejmě víte, že prvním masivním zlem české gastonomie je kulinářský slon v porcelánu...

 

ZLO ČÍSLO 1: JIŘÍ BABICA

V případě Jirky Babici je fascinující již to, že tenhle člověk skutečně v oboru dlouhá léta funguje (mimo jiné dlouho pracoval ve vyhlášené restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem). Těžko říct, čím okouzlil vedení televize Nova, že mu svěřili vlastní pořad (určitě to nebylo na základě toho, že by jim něco uvařil). Ještě více fascinující ale je, s jakým ohlasem se Babica setkal. Zatímco lidé z oboru mluvili o apokalypse ve vaření a odborníci na gastronomii padali do mdlob, Jirba Babica vesele dál zpracovával své šlichty a těšil se veliké sledovanosti.

 

Jednou z legend kulinářského šílenství alá Babica jsou nechvalně proslulé tymiánové brambory Tenhle recept ve svém pořadu dělal Jirka z velmi jednoduchého důvodu. ,,Tymiánový brambory dělám proto, že mám tymián. Kdybych měl majoránku, byly by to majoránkový brambory.´ Tomu se říká logika! Poté následovalo několik minut dlouhého smažení, což dle Babici vedlo k ,,lehkému jídlu, které bylo ve výsledku ještě třeba posypat sýrem´ (protože ten se hodí všude). Dílo dokonáno, ďábelská brána se opět otevřela o nějakých pár centimetrů.

 

,,Když nemáte kečup, přidejte hořčici, když nemáte citrony, dejte tam limetky, když je nemáte, nedávejte tam nic.´

Babicovův gastroteror trval několik let, nakonec ale přestal diváky zajímat. Bohužel ne z důvodu, že by konečně nebyla o jeho jídla zájem. Jen se objevil ještě větší patlal s menším talentem.

 

 

ZLO ČÍSLO 2: LÁĎA HRUŠKA

Jirka Babicka byl bezpochyby gastronomický ďábel, ale ďábel, který aspoň měl něco s oborem společného. To Láďa Hruška je úplně jiný kalibr.

 

Láďa Hruška se trefil do (ne)vkusu televizních diváků s ještě absurdnější přesností. Babica působil dojmem gastronomického burana, ale aspoň se tvářil, že něco vaří. Hruška nedělá ani to. Jeho cesta k pozici ,,lidového kuchtíka´ byla navíc nezvykle klikatá. Kdysi začínal v rozhlasu a poté, co se dostal na Novu, která očividně ráda vychovává národ idiotů, se vžil do role věhlasného potravinového inspektora. Zřejmě si někdo řekl ,,Když už potraviny kontroluje, mohl by s nimi i pracovat.´

A začal malý přerod. Napřed to byly nenápadné hrátky typu ,,ukážeme divákům kdy, a jak padá chleba namazanou stranou dolů´. Když se to v přímém přenosu podařilo, skoro se zdálo, že za to dá Nova Hruškovi cenu za celoživotní přínost. Status celebrity mu též zajistil přeřek o velikonocích, kdy chtěl místo vyšupání dívky vyšukat. Nyní má novou práci - terorizuje kuchaře ve snech perlami typu levná šmakuláda, což jsou chipsy z kuřecích kůžiček se sýrem a pomerančem...

 

Bože! Jen při psaní té věty má člověk pocit, že pokud něco podobného byť jen vysloví v přítomnosti své lednice, všechny potraviny dobrovolně shnijí... ne že by to Láďu zastavilo od jejich použití..

 

Na Karlově univerzitě už o Hřuskovi dokonce vzniká diplomová práce o vzoru úpadku televizního zpravodajství a jeho bulvarizace. Nejparadoxnější na celém Hruškově úspěchu je, že to nejsou původní šílenosti. Většinu svých ,,šmaků´ si moderátor vypůjčil z internetové stránky.

 

ZLO ČÍSLO 3: MIMIBAZAR

Pravděpodobně jste někdy na mimibazar díky odkazům na Facebooku narazili. V zásadě jde o portál pro maminky, které jsou doma a mají čas vymýšlet v kuchyni hovadiny. Samozřejmě pod heslem ,,Levně a chutně.´ Tahle stránka je skutečné epicentrum pekelných nápadů: Rajčatová polévka z kečupu, rychlý a levný špíz z uzeniny a eidamu (,,to je zdravé hlavně pro děti, v sýru je vápník´), to je jen špička ledovce v soutěži i šavli roku.

 

Pokud to tedy s jídlem myslíte aspoň trochu vážně, nikdy, nikdy, nikdy, nikdy, NIKDY nevařte podle receptů, které se pojí k výše sepsaným třem bodům. Tohle je vaření hraničící se zápornou inteligencí. A že je levné na tom vůbec nic nemění.

 

 

Dobrou chuť Vám přeje redakce :)

Tomáš Chvála

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

PREMIÉRA: tanečně-divadelní show Love2Dance, již 2. května!

Tato jedinečná show, spojující společenský tanec a divadelní umění, vznikla pod vedením tanečnice Kataríny Jakeš, známé nejen ze slovenské verze Let's Dance, ale také z českého StarDance. Po velkém úspěchu na Slovensku přinášíme tuto výjimečnou podívanou i českému publiku.

Druhá řada seriálu Wednesday bude na Netflix uvedena 6. srpna a 3. září 2025

Wednesday Addams (Jenna Ortega) se vrací, aby znovu bloudila gotickými chodbami Akademie Nevermore, kde na ni čekají noví nepřátelé i nové trable. V této řadě se Wednesday bude muset vyrovnat s rodinou, přáteli i starými protivníky, což ji zavede do dalšího roku plného temně zábavného a podivínského chaosu. Ozbrojená svým typickým ostrým důvtipem a kamenným výrazem se Wednesday zároveň ponoří do nového mrazivého nadpřirozeného tajemství. Tvůrci a hlavní scenáristé Alfred Gough a Miles Millar se vrací s druhou mrazivě napínavou řadou seriálu WEDNESDAY, spolu s výkonným producentem a režisérem Timem Burtonem.

Světově proslulý violoncellový virtuos Hauser míří opět do Prahy. Vystoupí v O2 areně

Jeden z nejuznávanějších violoncellistů současnosti, Hauser, se vrací do Česka se svým sólovým koncertem The Rebel is Back. Chorvatský rodák, známý nejen svou precizní hrou, ale i charismatem, vystoupí 11. prosince 2025 v pražské O2 areně.

Společnost LEGO zve na romantický Petřín: Vyfoťte se pod obloukem z třešňových květů LEGO®!

Společnost LEGO přináší na Petřín jedinečnou instalaci – oblouk z třešňových květů LEGO®. Návštěvníci se tak 1. května budou moci vyfotit v romantické atmosféře tradičního svátku lásky.

Krtkův svět – den plný zábavy, dobrodružství a rodinné pohody

Hledáte místo, kde si děti užijí spoustu zábavy, dobrodružství a her, zatímco si dospělí mohou v klidu odpočinout u šálku kvalitní kávy? Rodinný park Krtkův svět je ideálním cílem pro víkendový výlet, oslavu narozenin i každodenní dobrodružství s celou rodinou. Ať už je léto, zima, prší nebo svítí slunce – v Krtkově světě je vždy co objevovat.

10 let festivalu Praha žije hudbou oslaví v ulicích metropole Annet X, David Kraus i Anki

Praha, 9. dubna 2025: Hlavní město opět rozezní a roztančí festival Praha žije hudbou, největší buskingový festival v ČR. Na více než dvaceti místech v centru Prahy i v přilehlém okolí 6. a 7. června 2025 vystoupí interpreti nejrůznějších žánrů od popu, přes folk, rap nebo jazz a nebudou chybět ani dechová uskupení či písničkáři. Prvními oznámenými jmény festivalu jsou textařka, zpěvačka a rapperka Annet X, která letos získala cenu Anděl za skladbu nahranou s Ewou Farnou, nedávný vítěz ceny Vinyla rapper Anki, zpěvačka a akordeonistka Rozálie i David Kraus & Gipsy Brothers. Jako další vystoupí čerstvá držitelka ceny Anděl za objev roku, písničkářka Kvietah. Celkem se během dvou dní uskuteční přes sto vystoupení hudebníků a pouličních umělců, hlavní festivalová trasa povede od Palladium stage na náměstí Republiky přes Příkopy na Václavské náměstí. Festival je jako vždy zdarma. Více informací na www.prahazijehudbou.cz.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.