Jistě všichni známe hamburger. Měkká houska se šťavnatým hovězím masem, rajčaty, okurkami, salátem, majonézou, případně kečupem. Jak vznikl tento legendární pokrm? Těžko říct. Ohledně jeho historie koluje mnoho mýtů a legend. Jedno je ale jisté. Kdysi dávno dal nějaký člověk smažené hovězí mleté maso mezi dva chleby, zkusil přidávat další přísady a pak se fenomén vyvíjel. Vy, čtenáři PragMOONu, nám tentokrát z 10 tipů pomůžete udělit certifikát ,,1. místo v soutěži TOP BURGER 2014´´. Jak hlasovat? Zašlete bezplatnou sms ve tvaru: název restaurace, Vaše Jméno Příjmení na číslo: 776657085. Hlasovat můžete vždy jednou. Každá z 10 restaurací nám věnovala dvě poukázky na 500 Kč. Těmi odměníme vždy dva náhodně vybrané fanoušky dané restaurace. Ať vyhraje ten nejlepší burger! Hlasovat můžete do konce dubna.
Zlatnická 1122/11,110 00 Praha 1-Nové Městowww.cafepalanda.cz
Cafe Palanda je dlouhodobě jednou z nejvyhledávanějších burgerových restaurací ve městě. Nekuřácký prostor restaurace je rozložen do dvou pater. Nabídka obsahuje typické americké speciality. Mezi hlavní patří jedinečná nabídka steak sendvičů a burgerů. Hovězí burgery se připravují v přesném poměru z plemena českého strakatého skotu s jedinečnou chutí. Představovaný -Beef Curry Burger- je hovězí burger s chilli a koriandrem, domácí curry pastou s grilovanou cibulí, římským salátem a mladými klíčky, součástí jsou domácí hranolky a salátek coleslaw. Pokud dostanete chuť na tyto vyhlášené burgery a sendviče, je rezervace / možnost i online / skoro nutností.
Novodvorská 1062/12,142 00 Praha 4 - Lhotka728 034 457,burger@domyno.cz www.akademie.domyno.cz/burgerbar/
Domyno Burger je v základu jednoduchý, až zdánlivě prostý. O to větší překvapení zažijete, spatříte-li a posléze ochutnáte poctivý, ryze český burger. A slovo poctivý, neříkáme jen tak náhodou. V Domyno Burger Baru si zakládají na dobrém a kvalitním mase z chovů českého strakatého skotu, které doplňují tradiční ingredience a domácí bulka z malé rodinné pekárny Bavorka. Výsledkem je chuťově unikátní, kompaktní burger, který může ostatní soutěžící hravě ohrozit. Na obrázku vidíte Domyno Burger č. 2, který se skládá z opečené (db) bulky, hovězího burgeru, (db) majonézy, čerstvého dubového salátu, sýru čedar, opečené slaniny, čerstvého rajčete, cibule a nakládané okurky. Že už se vám sbíhají sliny?
Na Spojce 8,10100, Praha 10+420 267 312 792trueblue.restaurant@gmail.comwww.truebluerest.cz
True Blue Restaurant je příjemná rodinná restaurace, která se zaměřuje na českou a americkou kuchyni. Majitelé osobně dohlíží na výběr kvalitních a čerstvých surovin (maso je denně čerstvé z řeznictví U Supa, kde prodávají pouze maso české provenience). V podniku se drží velmi jednoduchého, ale pro hosta nejideálnějšího hesla: -U nás je každý VIP.- Šťavnaté burgery, steaky, Buffalo křidélka, vepřová žebírka, hovězí guláš, řízek, tataráček a bezmasá jídla - na své si přijdou zkrátka všichni. Jednou z hlavních specialit je 600 gramový cheeseburger. Burgery jsou v True Blue podávány v sezamové bulce s hranolkami julliene, kečupem a chipotle aioli. Kromě tradičních nápojů tu můžete ochutnat přírodní limonády Fentimans, či si vybrat z několika druhů domácích limonád.
V Kolkovně 1 110 00 Praha 1Tel: +420 606 97 97 97 info@jamesdean.czwww.jamesdean.cz
Originální americká diner restaurace v samotném centru Prahy Vás okamžitě ohromí dobově stylovým interiérem a monumentálním sloupem, obloženým mozaikou, která je ručně poskládaná ze 60.000 kousků štípané keramiky, jež dohromady tvoří vyobrazení Jamese Deana a Marilyn Monroe. Nedílnou součástí jídelního lístku jsou Burgery, používané hovězí maso pochází z malé rodinné firmy -Kalašovo řeznictví-. Maso ,,na míru´´ je pro James Deana vždy zpracováno z jediného kusu dobytka, následně se pak pečlivě vybírají kousky, které použijí. Býk je vždy z regionu Sázava a není starší 30-ti měsíců. Lahodné burgery jsou v James Deanovi opékány na lávovém grilu, kde získají krásné kouřové aroma a vynikající chuť.
Křižíkova 16, Praha 8 Karlín Tel.: 224 814 499info@restauraceumrtvyhoptaka.czwww.restauraceumrtvyhoptaka.cz
Dnes již klasický karlínský podnik se dostal do širšího podvědomí díky jedinečné atmosféře, která pravidelně graduje na tanečním parketu. Jde o podnik členitý, ani velký, ani malý, zkrátka naprosto ideální pro uzavřenou společnost, která se chce bavit hudbou, tancem, výborným jídlem a pitím. Rauty jsou dělány na míru až pro 250 osob, přičemž je kladen důraz na spokojenost klienta. A v případě burgerů spokojený rozhodně bude. Fanoušci slaniny by neměli minout Baconburger, odvážlivci se zase nepochybně nechají zlákat Chilliburgerem. Milovníci západu lehce podlehnou Texasburgeru a aby se dostalo opravdu na všechny, je pro ty nejmlsnější jazýčky připraven DeLuxeburger s krevetami.
Veletržní 41 170 00, Praha 7 Tel.: 775 01 01 02info@burgerletna.cz www.burgerletna.cz
Prostředí pravé burgerárny, vůně lahodného masa a příjemná obsluha. S tím vším pracuje Burger Letná, který si již stihl na Praze 7 vypracovat pověst oblíbeného a vyhledáváného místa. Restaurace si na burgerech dává skutečně záležet - vždy je zde připravují z vlastnoručně mletého, pečlivě vybíraného hovězího a dávají se do domácích křupavých housek. To vše za překvapivě nízké ceny, které se zpravidla pohybují okolo stovky za burger. Pokud patříte mezi náročnější strávníky, nepochybně oceníte to, že vyjma klasických 150g burgerů jsou v nabídce i maxi verze, které mají 300 g. Na fotce Kozí Burger - hovězí maso s rozpečeným kozím sýrem, grilovanými rajčaty a rukolou v domácí housce.
+420 606 240 248 rezervace-praha@coyote-diner.czwww.coyote-diner.cz
Restaurace nacházející se v nejvyšším patře nákupního střediska Flora na stejnojmenné stanici metra je střižena v americkém stylu. Sloupy zdobí dobové plakáty v duchu filmů z padesátých let a zdem dominují komiksoví hrdinové z marvelovské stáje. Sezení je velmi příjemné a to především v boxech, které jsou uzavřené a cítíte se pohodlně a v soukromí. Jednoznačným tipem do soutěže je BBQ burger double nabízející dva kusy mletého masa (2x125g=250g), směs hovězího a vepřového krku, slaninu, čedar, cibulové kroužky, omáčku BBQ, salát, rajče a červenou cibuli. Můžete si vybrat mezi slanou nebo sladkou houskou a nejrůznějšími dipy a přílohy (hranolky, domácí steakové brambory, bramborové lžíce, salát Coleslaw.
Hybernská 26, Praha 1- Nové Město776 318 177info@tomsburger.czwww.tomsburger.cz
V Tom´s Burger si mleté maso připravují zásadně sami, dbají na používání kvalitních čerstvých surovin a kečup tu nenajdete jiný než domácí. Tom´s burger nabízí nápadité burgery pro milovníky masa i vegetariány. Na velké jedlíky čeká Giant burger s 300 gramy hovězího nebo o sto gramů lehčí Tower Bridge. A co je cílem podniku? ,,Chceme, abyste si u nás na burgeru pochutnali stejně jako například v New Yorku.´´ Na své si v Tom´s burger přijdou i fanoušci mexické kuchyně. V menu nechybí proslulé speciality v čele s burritos, quesadillas nebo tacos. Na obrázku Vás láká Tom´s Burger za střízlivou cenu 99Kč. Nabízí 100 g hovězího masa, oblohu, domácí kečup, volské oko, slaninu a domácí salát coleslaw.
Příčná 668/3 110 00 Praha-Nové Město+420 222 233 283info@pricnyrez.czwww.pricnyrez.cz
Kavárnu a restauraci Příčný řez naleznete v poklidné uličce kousek od Karlova náměstí na Novém Městě v Praze. Od roku 2002 si pod vedením F. G. Mayera podnik klade za cíl oslovit hosty příjemnou a přátelskou obsluhou, čerstvostí potravin a atraktivním menu připraveným z kvalitních sezonních surovin. Příjemný členitý interiér, který se skládá z několika pater (jedna část je čistě nekuřácká), navrhl a realizoval designér Václav Kunc s výtvarným sdružením Ozdobená příroda. Tip do soutěže: Řez burger - obr z mletého hovězího masa, prokládaný opečenou slaninou, sýrem, cibulkou, salátem a domácí BBQ omáčkou, v rozpečené sezamové bulce a přirozeně s hranolky. Tento burger byl připraven pod vedením šéfkuchaře Václava Svitáka.
Big Daddys Garage
Ondříčkova 503/29,Praha 3 - ŽižkovTel .: +420 730 932 732,www.bdgarage.czRestaurace - Music clubu Big Daddys Garage prochází od konce minulého roku proměnou. Ve spolupráci s pivovarem Lobkowitz a pivovarem Únětice vznikl zcela nový, svěží koncept restaurace, který nabízí piva z malých českých pivovarů. Od poloviny února též došlo na znovuotevření oblíbeného Music clubu, kde je pravidelný program v podobě live music produkcí od Jazzu, Bluesu až po Ska, Fanky a podobně. Pravidelní strávníci ocení věrnostní program ,,Šťastná jedenáctka´´ kdy dostanete každý jedenáctý oběd zdarma. Hamburgery zde podávají s křupavými hranolkami, přičemž specialitou je Garage burger, který obsahuje hovězí maso, blue chesse, anglickou slaninu, ledový salát, rajče a cibuli.