Pod podobným názvem si mnozí z vás nejspíš překvapí nějaký punkový podnik, kde bude bez kožených kalhot vstup zakázán. Ve skutečnosti název restaurace skrývá oázu stylu a jedinečné atmosféry. Vítejte v Pekle!
Existuje málo pražských míst, která mají tak specifickou a dodnes ničím nezatíženou atmosféru jako Hradčany. Podobně jako okolní historické budovy i restaurace Peklo, která se nachází poblíž Strahovského kláštera, má bohatou historii a nezaměnitelný nádech ?starých časů?
S přítelkyní jsme proto neodolali, abychom si Peklo nevyzkoušeli na vlastní kůži. Zvědavost byla zvýšená mimo jiné i tím, že ? ačkoli jde o letitý a proslulý podnik ? díky skandálům minulé majitelky měl řadu problematických úseků ve své existenci a byli jsme proto velmi zvědavi, jak vše klape pod dohledem nového vedení. Již stylový vstup skrze zapálené pochodně nám naznačil, že Peklo není jen ?snaživou atrakcí.?A ve svém odhadu jsme se nemýlili. V případě podobných podniků je třeba počítat s vyšší cenovou kategorií. Tím ovšem nechci strašit. Člověk se nemusí bát, že by v Pekle přišel takzvaně i o kalhoty. lehce nadsazené ceny jsou logickým poplatkem za lukrativní umístění a fantastické provedení celého podniku, které je maximálně profesionální.
Po vstupu do restaurantu se příchozích okamžitě ujímá sympatická dívka, která jim pomůže z kabátů a poté je uvede ke stolu. Měli jsme s přítelkyní to štěstí, že jsme na Peklo ?narazili? zrovna v pozdějších hodinách, díky čemuž jsme si mohli vychutnat nejen vynikající jídlo, ale i živé jazzové vystoupení od 19.30. Samotnou kapitolou je zvolený prostor, jemuž podobný těžko najdete v celé Praze.
Restaurant se nachází v původních prostorách vinného sklepa řádu Premonstrátů na Strahově. Majitelům se povedlo šikovně skloubit modernu s klasikou, díky čemuž se na jednu stranu tají dech nad klenutými stropy a působivostí celkového místa (nechybí dokonce i vchod do samotného pekla), na tu druhou zde ovšem nijak nezaostává vybavení. Podnik je rozdělen do dvou úrovní. Spodní část je více restaurační a má zajímavější strukturu s přímým výhledem na bar, a zpravidla živou hudbou (během naší návštěvy nám dělala společnost zpěvačka s neskutečně líbezným hlasem).
Horní část podniku je ideální pro firemní akce a různé večírky. Podlouhlá místnost je sice na první pohled jednodušší než dolní část, podobně jako ona ovšem ohromí architekturou (je zde patrnější ?vinicový? původ) a různými detaily. Třeba kašna u zadní stěny, která celému místu dominuje. V případě většího počtu návštěvníků obsluha neváhá a místo využije. Protože se blíží léto, k němuž neodmyslitelně patří posezení na čerstvém vzduchu u piva a grilované pochoutky, je nad Peklem ve venkovních prostorách nádvoří umístěná zahrádka, která se jmenuje ?V ráji?. Zatímco Peklo je luxusním restauračním podnikem, ráj definuje uvolněnější přístup, čemuž odpovídají nižší ceny i odlišná nabídka jídel.
Peklo je malým restauračním klenotem na Strahovském nádvoří. Jeho návštěva se rovná plnohodnotnému kulturnímu zážitku. Záleží jen na každém, co si z Pekla odnese. firmy mohou uspořádat stylové večírky, rodiny zažít jedinečnou oslavu nebo můžete podobně jako já s přítelkyní ocenit romantickou atmosféru, která z místa tak nějak sálá. Tomu se říká paradox. Vstoupili jsme do pekla a ocitli se v gastronomickém ráji. ml.
Restaurace PekloStrahovské nádvoří 132/1, Praha 1Tel.: +420 220 516 652www.peklo.czOtevřeno: po - ne: 11:00 - 22:00