26. dubna 2025, svátek má Oto
Vepřová panenka zapečená v tortille s čerstvou bazalkou

Vepřová panenka zapečená v tortille s čerstvou bazalkou

podávaná se zapečeným smetanovým bramborem

Ingredience pro 4 osoby: 800 g vepřové panenky 4 ks pšeničné tortilly (25 cm) 30 g čerstvé bazalky 100 g brusinkového džemu

1 dcl červeného vína 70 g červené cibulky 30 g másla 900 g brambor 1,2 dcl smetany na vaření olej na smažení, sůl, pepř POSTUP: Brambory si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, smetanu si ochutíme solí a pepřem. Takto nakrájené plátky brambor si rozložíme do zapékací misky a zalijeme smetanou, opatrně zamícháme a brambory zarovnáme. Zapékací misku přiklopíme alobalem nebo pokličkou a v rozpálené troubě na 170 °C pečeme přibližně hodinu, až nám brambory změknou a zapečou se do zlatova. Očištěnou vepřovou panenku si připravíme na stejné válečky a zprudka opečeme ze všech stran, osolíme, opepříme a vložíme do trouby, kde se nám pečou brambory, na 14 minut. Červenou cibulku si nakrájíme najemno a orestujeme na másle, přidáme brusinkový džem a podlijeme vínem a krátce povaříme na mírném ohni, případně dosolíme. Vepřovou panenku po 14 minutách vyndáme z trouby a položíme na pšeničnou tortillu. Na maso rozložíme lístky bazalky a důkladně zabalíme do válečku. Strany případně spojíme párátkem. Rozpálíme si olej na pánvičce a válečky opečeme ze všech stran dozlatova. Pšeničná tortilla je po upečení úžasně křupavá a velice chutná. Brambory po upečení nakrájíme, rozložíme na talíř, přidáme výbornou brusinkovou omáčku a rozkrájené, asi pěticentimetrové válečky zapečené v tortille. Křupavá tortilla, šťavnatá vepřová panenka a aromatická chuť bazalky ve spojení s brusinkami vám určitě nabudí skvělou atmosféru nadcházejícího večera.

Dobrou chuť přejí šéfkuchaři: Filip Veslý a Rastislav Pušpacher, Pizzeria  restaurace Trojský vrch

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.