podávaná se zapečeným smetanovým bramborem
Ingredience pro 4 osoby: 800 g vepřové panenky 4 ks pšeničné tortilly (25 cm) 30 g čerstvé bazalky 100 g brusinkového džemu
1 dcl červeného vína 70 g červené cibulky 30 g másla 900 g brambor 1,2 dcl smetany na vaření olej na smažení, sůl, pepř POSTUP: Brambory si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, smetanu si ochutíme solí a pepřem. Takto nakrájené plátky brambor si rozložíme do zapékací misky a zalijeme smetanou, opatrně zamícháme a brambory zarovnáme. Zapékací misku přiklopíme alobalem nebo pokličkou a v rozpálené troubě na 170 °C pečeme přibližně hodinu, až nám brambory změknou a zapečou se do zlatova. Očištěnou vepřovou panenku si připravíme na stejné válečky a zprudka opečeme ze všech stran, osolíme, opepříme a vložíme do trouby, kde se nám pečou brambory, na 14 minut. Červenou cibulku si nakrájíme najemno a orestujeme na másle, přidáme brusinkový džem a podlijeme vínem a krátce povaříme na mírném ohni, případně dosolíme. Vepřovou panenku po 14 minutách vyndáme z trouby a položíme na pšeničnou tortillu. Na maso rozložíme lístky bazalky a důkladně zabalíme do válečku. Strany případně spojíme párátkem. Rozpálíme si olej na pánvičce a válečky opečeme ze všech stran dozlatova. Pšeničná tortilla je po upečení úžasně křupavá a velice chutná. Brambory po upečení nakrájíme, rozložíme na talíř, přidáme výbornou brusinkovou omáčku a rozkrájené, asi pěticentimetrové válečky zapečené v tortille. Křupavá tortilla, šťavnatá vepřová panenka a aromatická chuť bazalky ve spojení s brusinkami vám určitě nabudí skvělou atmosféru nadcházejícího večera.
Dobrou chuť přejí šéfkuchaři: Filip Veslý a Rastislav Pušpacher, Pizzeria restaurace Trojský vrch